Ψυχολογική κατάσταση και υγεία. Πόσο άμεσα συνδέονται τελικά;

Το σώμα και το μυαλό μας αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και συνδέονται στενά μεταξύ τους μέσω του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του κεντρικού  μας νευρικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι σκέψεις όσο και τα συναισθήματά μας να συνοδεύονται από βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας.

Η συναισθηματική μας  κατάσταση συνδέεται στενά με κάθε ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα για όλες τις ασθένειες υπάρχει ένας συναισθηματικός και ψυχολογικός παράγοντας. Μάλιστα  η ελπίδα, η αυτοεκτίμηση και η αγάπη είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την υγεία μας. Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις, όπου ασθενείς που αντιμετώπισαν την πάθησή τους με αισιοδοξία και ελπίδα, έχοντας κοντά τους αγαπημένα πρόσωπα,είχαν καλύτερη εξέλιξη στην υγεία τους από κάποιους άλλους που είχαν διαφορετική στάση.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τις συμβουλές μας και μάθετε να αντιμετωπίζετε τις στρεσογόνες και αρνητικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, με θετικό και αισοόδοξο τρόπο.

  1. Δώστε προσοχή στο συναισθηματικό πόνο

Όταν πονάμε κάπου και αυτός ο πόνος δεν περνάει με τη πάροδο του καιρού, τότε θα πάμε στο γιατρό μας. Δηλαδή θα δράσουμε άμεσα  για να τον απαλύνουμε. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για το συναισθηματικό πόνο. Εάν νιώθουμε κάποιες μέρες συναισθηματικά πληγωμένοι λόγω κάποιας απόρριψης, κάποιας αποτυχίας, λόγω κακής διάθεσης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, σημαίνει πως έχουμε υποστεί κάποια συναισθηματική πληγή την οποία όμως οφείλουμε  να την αντιμετωπίσουμε.

  1. Ενδυναμώστε και προστατεύστε την αυτοεκτίμηση μας.

H αγάπη, η εκτίμηση και η αποδοχή του εαυτού μας αποτελούν τη βάση μιας υγιούς ψυχικής ισορροπίας, καθώς και της ικανότητας του ατόμου να συνάπτει και να διατηρεί ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτή η αγάπη για τον εαυτό μας δεν έχει καμία σχέση ούτε με το νοσηρό ναρκισσισμό, ούτε με την εικόνα του διαρκώς γελαστού και λαμπερού ανθρώπου, τον οποίο συχνά συναντάμε μπροστά μας ως πρότυπο απόλυτα επιτυχημένου ανθρώπου. Πολύ περισσότερο, η αληθινή αυτοεκτίμηση φαίνεται ότι περιλαμβάνει την αποδοχή και το σεβασμό της προσωπικότητάς μας και την αγάπη προς τους άλλους.

  1. Καταπολεμήστε τις αρνητικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις φέρνουν παρατεταμένο στρες και αυτό είναι κάτι πολύ επιζήμιο για την γενική μας υγεία. Όλες οι αρνητικές σκέψεις, όπως για παράδειγμα η θλίψη, η απελπισία, οι ενοχές και ο θυμός μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάληψη δράσης. Παρατηρούμε λοιπόν  πότε η διάθεσή μας αλλάζει προς το χειρότερο και σημειώνουμε τι σκεφτόμασταν εκείνη τη στιγμή. Συνειδητοποίηση και άμεση δράση. Σε λίγες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τη σκέψη που μας έκανε να νιώσουμε αυτά τα συναισθήματα. Έτσι, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τη σκέψη μας πριν γίνει συναίσθημα και ριζώσει στο μυαλό σας και να γίνουμε, με αυτό τον τρόπο, κυρίαρχοι του εαυτού μας.

  1. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να φροντίζουμε τους άλλους ή να ασχολούμαστε με διάφορα πράγματα, που ξεχνάμε να διαθέσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μας, συχνά σκεφτόμαστε θέματα της καθημερινότητάς μας, όπως για παράδειγμα, πως θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού μας  ή πως θα αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία που προέκυψε στη δουλειά μας. Διαθέστε λίγη ώρα για τον εαυτό σας κάθε μέρα, κάντε κάτι που σας αρέσει, χωρίς να το διακόπτετε με άλλες σκέψεις. Η ευτυχία που θα αντανακλά το πρόσωπό σας, θα κάνει και τους αγαπημένους σας εξίσου χαρούμενους.

ΒΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency