Χρήσιμες συμβουλές για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι πραγματικός θησαυρός για τον οργανισμό, καθώς ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ είναι απαραίτητη και για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι, αφού τη λάβουμε, θα απορροφηθεί επαρκώς, εξασφαλίζοντας έτσι τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα;

Τρώμε γαλακτοκομικά

Καταναλώνουμε δύο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) την ημέρα, ώστε να συμπληρώσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D για τις ανάγκες του οργανισμού. Σημαντικό: Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ιδιαίτερα απαραίτητη σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Βγαίνουμε στον ήλιο

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεξέλεγκτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Ωστόσο, συνιστάται η ημερήσια παραμονή μας στον ήλιο τουλάχιστον 15-20 λεπτά τις πρωινές (09:00 - 11:00) και απογευματινές ώρες (17:00 - 19:00). Όσοι δουλεύουν βάρδιες ή σε σκοτεινά μέρη, είτε καλύπτουν το σώμα τους πλήρως για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, όσοι είναι χορτοφάγοι ή έχουν αλλεργία στο γάλα, καλό είναι να ελέγχουν πιο τακτικά τη βιταμίνη D.

Εντάσσουμε ποικιλία τροφίμων στη διατροφή μας

Φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας μουρουνέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, αλλά περιέχει και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, το γάλα ή ο χυμός πορτοκαλιού και οι κρόκοι των αυγών.

Συνδυάζουμε βιταμίνη D και μαγνήσιο

Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας (JAOA) δείχνει ότι υπάρχει συνέργεια μεταξύ βιταμίνης D και μαγνησίου στην ενίσχυση της σκελετικής υγείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό δεν είναι επαρκή, τότε η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί και παραμένει ανενεργή στο σώμα. Συμβουλευόμαστε, λοιπόν, τον γιατρό μας και αναλόγως προχωράμε σε συνδυασμό των δύο!

Ελέγχουμε τον οργανισμό μας

Πολλές ασθένειες, όπως, θυροειδής που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα και η κοιλιοκάκη, η νόσος Chron και η κυστική ίνωση που προκαλούν δυσαπορρόφηση πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι να ελέγχουμε τον οργανισμό μας ώστε, αν πάσχουμε από κάτι από τα παραπάνω, να ρυθμίσουμε ανάλογα και την πρόσληψη της βιταμίνης D.

Συζητάμε για τα φάρμακά μας

Πολλές φορές, παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D από φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά. Αν λαμβάνουμε οποιαδήποτε αγωγή, συζητάμε με τον γιατρό μας εάν κρίνει απαραίτητο τον προσδιορισμό και, ενδεχομένως, την ενίσχυση της βιταμίνης D.

Χρησιμοποιούμε συμπληρώματα, αν χρειαστεί

Συχνά, η λήψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή μέσω έκθεσης στον ήλιο δεν είναι επαρκής. Η λήψη βιταμίνης D σε συμπλήρωμα είναι μια πολύ καλή λύση για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών, αλλά και τη γρήγορη αποκατάσταση σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης

Σωστή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μαζί με κάποιο από τα γεύματά μας πιθανότατα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι αν τη λαμβάνουμε με άδειο στομάχι. Ωστόσο, πιο σημαντική για την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D είναι η καθημερινή λήψη της για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε τα επίπεδα στο αίμα να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency