Χοληστερίνη, πρόληψη και καλή υγεία.

Την… ανεβάζουν οι παρέες, τα οικογενειακά γεύματα, οι ταινίες τα σαββατόβραδα στον καναπέ ή στο μπαλκόνι τώρα που αρχίζει και φτιάχνει ο καιρός. Μιλάμε για τη χοληστερίνη η οποία, δυστυχώς για εμάς, βρίσκεται σε ό,τι πιο νόστιμο, απολαυστικό και απαγορευμένο υπάρχει, κάμπτοντας τις αντιστάσεις μας μπροστά στην απόλαυση της γεύσης.

Η υψηλή χοληστερόλη αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, στοχεύοντας ακόμα και νέους σε ηλικία, ιδιαίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό και χρειάζεται για να σχηματίζει τις κυτταρικές του μεμβράνες και τις ορμόνες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγική ικανότητα.

Το 25% της χοληστερόλης προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και το 75% φτιάχνεται από το συκώτι μας. Ο οργανισμός μας  την φτιάχνει με τη βοήθεια ενός ενζύμου. Μπορεί να τη ρυθμίζει έτσι, ώστε να έχει τόση όση του είναι απαραίτητη για τις ανάγκες του.

Υπάρχει Κακή και Καλή χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη για να μπορέσει να μεταφερθεί από το αίμα μας στα διάφορα σημεία του οργανισμού ενώνεται με πρωτεΐνες. Έτσι στο αίμα μας βρίσκεται σαν HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, μεγάλου μεγέθους σωματίδια) και σαν LDL (χαμηλής πυκνότητας λποπρωτεΐνη, μικρότερου μεγέθους σωματίδια).

Η LDL-χοληστερόλη  ονομάζεται αλλιώς και κακή χοληστερόλη. Η LDL όπου βρει έστω μία μικρή βλάβη στο τοίχωμα των αγγείων, εισχωρεί για να επιδιορθώσει τις «ζημιές». Ωστόσο, όταν η ποσότητά της στον οργανισμό υπερβαίνει τις φυσιολογικές τιμές, μπορεί να δημιουργήσει αθηρωματικές πλάκες που οδηγούν στο στένεμα των αρτηριών.

Η HDL-χοληστερόλη ονομάζεται αλλιώς και καλή χοληστερόλη. Η HDL έχει την ικανότητα να καθαρίζει τις αρτηρίες, όταν υπάρχει αυξημένη ποσότητα LDL στο αίμα ή πάνω στα αγγεία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο αίμα μας.

Πώς οδηγούμαστε σε αυξημένη χοληστερόλη;

Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε μεγάλες τιμές κακής χοληστερόλης, η οποία συνδέεται άμεσα με τα  καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αυξημένη  ποσότητα στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και θνησιμότητα. Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδά της, αρκεί να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος.

Και μετά τις εξετάσεις τι ακολουθεί;

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της χοληστερόλης απαιτεί:

  • Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών τροφών (κρέας, γαλακτοκομικά, αλλαντικά).
  • Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, όσπρια).
  • Κατανάλωση ελαιόλαδου και ξηρών καρπών( αμύγδαλα, καρύδια), αλλά με μέτρο.
  • Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σκουμπρί).
  • Καθημερινή άσκηση.

Στις περιπτώσεις που οι τιμές της LDL δεν υποχωρούν και ταυτόχρονα οι τιμές της HDL δεν μεγαλώνουν, μετά από ιατρική παρακολούθηση προτείνονται εξιδεικευμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Υπάρχει κάποιο διατροφικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει;

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μελέτες για διάφορα διατροφικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της. Σύμφωνα με μελέτες, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης του αίματος φαίνεται πως μειώνονται σε σημαντικό βαθμό όταν η πρόσληψη φυτικών ινών φτάσει τα 20-35γρ ημερησίως. Μπορείτε, επίσης, να επωφεληθείτε καταναλώνοντας εμπλουτισμένα τρόφιμα που τις περιέχουν ή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές στερόλες (όπως φιστίκια Αιγίνης, ηλιόσπορους και σουσάμι) αφού με βάση επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση της χοληστερόλης καταναλώνοντας 1-3g φυτικών στερολών καθημερινά. Οι φυτοστερόλες των προϊόντων σόγιας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. 

 Σε ένα πρόβλημα υγείας, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη η θεραπευτική προσέγγιση εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση και η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται αναγκαία πολλές φορές. Ωστόσο, αξίζει κανείς να δοκιμάσει να εμπλουτίσει τη διατροφή του με φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency