Υπαίθρια άσκηση στην Αθήνα!

Καλοκαιρινές μέρες, ιδανικές για τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο και γενικότερα για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους της Αθήνας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε όμορφες περιοχές της πρωτεύουσας, ενεργοποιώντας παράλληλα τον μεταβολισμό και δυναμώνοντας το σώμα μας.
Όταν αναφερόμαστε στην Αθήνα, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα πολλά αυτοκίνητα, οι κόρνες, τα καυσαέρια, η άναρχη δόμηση και η καυτή άσφαλτος το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν μας αρέσει να φοράμε τα αθλητικά μας παπούτσια και να βγαίνουμε για γυμναστική, ευτυχώς η πρωτεύουσα προσφέρει πολλές και δροσερές εναλλακτικές για να αθληθούμε ευχάριστα και με ασφάλεια. Παρά την περιορισμένη έκταση πρασίνου, υπάρχουν μυστικοί παράδεισοι εντός λεκανοπεδίου, την ύπαρξη των οποίων φαίνεται να αγνοεί ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων.
Για τους λάτρεις, λοιπόν, της υπαίθριας άσκησης τώρα, το καλοκαιράκι, υπάρχουν πράσινες οάσεις που προσφέρονται για άθληση. Πιθανότατα κάποια να βρίσκεται πολύ κοντά μας!

• Εθνικός Κήπος: Μια πραγματικά πολύ καλή επιλογή για τρέξιμο στο κέντρο της πόλης, με εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλήθος πιθανές διαδρομές, για να επιλέξουμε αυτή που μας ταιριάζει καλύτερα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι εκείνη που περνά μέσα από τον Κήπο και καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ο Κήπος των 160 στρεμμάτων παραμένει ανοιχτός από την ανατολή, μέχρι τη δύση του ήλιου. Για τους πιο «φανατικούς», αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ κοντά βρίσκονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

• Λόφος Φιλοπάππου: Ο λόφος των Μουσών, όπως ήταν γνωστός στην Αρχαιότητα, έχει εύκολη πρόσβαση τόσο από τη στάση μετρό «Ακρόπολη», όσο και από τη στάση του ηλεκτρικού «Θησείο». Εκτείνεται σε 700 στρέμματα, γεμάτα πεύκα, ξύλινα γεφυράκια και χωμάτινα μονοπάτια, ιδανικά για τρέξιμο και περπάτημα, με θέα τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο και τον Λυκαβηττό, μέχρι τη Σαλαμίνα. Αξιοσημείωτα και ιδιαίτερου αισθητικού κάλους είναι τα μονοπάτια που σχεδίασε ο περίφημος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, τα οποία κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη την προπόνησή μας, περνώντας μέσα από καταπράσινα τοπία. Πολύ ωραία διαδρομή 7 χιλιομέτρων είναι και μία βόλτα γύρω από την Ακρόπολη και τον Λόφο του Φιλοπάππου.

• Πεδίον του Άρεως: Μετά την ανάπλαση του πάρκου, δεκάδες δρομείς το προτιμούν καθημερινά για τις διαδρομές τους, καθώς διαθέτει πλέον μονοπάτια με άσφαλτο, αλλά και χωμάτινα, ενώ η μικρή κλίση το καθιστά ιδανικό τόσο για αρχάριους, όσο και για πιο προχωρημένους οπαδούς του jogging. Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει περιλαμβάνονται, εκτός από το άφθονο πράσινο, ο επαρκής φωτισμός τα απογεύματα, η τοποθεσία του στο κέντρο της πόλης και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου που βρίσκονται δίπλα του.

• Άλσος Βεΐκου: Στα 217 στρέμματά του (περίπου όσο και το Πεδίον του Άρεως), καθημερινά αθλούνται δεκάδες Αθηναίοι. Τα ειδικά μονοπάτια και ο χώρος του στίβου στο μεγάλο πάρκο του Γαλατσίου είναι ιδανικά για τους δρομείς, ενώ επιπρόσθετα διατίθενται υπαίθρια όργανα γυμναστικής, γήπεδα τένις, ανοιχτή πισίνα, κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

• Πρώην Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι: Πρόκειται για κτήματα ιδιαίτερου κάλλους και αδιαπραγμάτευτης ιστορικής σημασίας, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Αθήνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, τα οποία ενδείκνυνται όχι μόνο για μονοήμερη εκδρομή, αλλά και για τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα και ποδήλατο.

• Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας: Όμορφο πάρκο, με αρκετά πεύκα, χωμάτινο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Προσφέρεται για τρέξιμο ή ποδήλατο.

• Άλσος Πουλάκη, Φιλοθέη: Ιδανικό για τρέξιμο, που θα κάνει ακόμη και τη διαδρομή γύρω από το τετράγωνο ευχάριστη. Όμως αν θέλουμε κάτι περισσότερο, το συγκεκριμένο άλσος συνιστά μια εξαιρετική λύση, αφού διαθέτει άφθονο πράσινο, χώμα, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, αλλά και τη δυνατότητα να τρέξουμε παρέα με το σκυλάκι μας.

• Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, Χαϊδάρι: Κατάφυτη και εξαίρετα οργανωμένη έκταση, με εκατοντάδες μονοπατάκια. Αν μας ενδιαφέρει, μπορούμε να κάνουμε πεζοπορία ή ορειβασία, με στόχο την ανάβαση στην κορυφή του όρους Αιγάλεω. Η θέα θα μας ενθουσιάσει και θα δικαιώσει τους... κόπους μας.

• Άλσος Νέας Σμύρνης: Μικρό αλλά ευχάριστο, γνώριμο στους περισσότερους αθλητές του Πανιωνίου, είναι ανοιχτό από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και διαθέτει περιμετρικές πράσινες διαδρομές για jogging, καθώς και υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Αν, όμως, θέλουμε να «γράψουμε» χιλιόμετρα, θα πρέπει να το γυρίσουμε ξανά και ξανά (έχει έκταση 50.000 τ.μ.). Επίσης, τα σκαλοπάτια που υπάρχουν στο άλσος εκτελούν χρέη... step, για πιο έντονη άσκηση!

• Κτήμα Συγγρού: Μια τεράστια καταπράσινη έκταση 950 στρεμμάτων, στα σύνορα των δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφισιάς. Διαθέτει ποικιλία από διαδρομές και χαραγμένα μονοπάτια, ενώ προσφέρεται τόσο για τρέξιμο ή περπάτημα στο μαλακό χώμα, όσο και για ποδήλατο, ανάμεσα στα πεύκα, τις αμυγδαλιές, τους ελαιώνες και τα περιβόλια. Η κύρια είσοδος του άλσους βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του ΚΑΤ.

• Λόφος Αρδηττού και Λυκαβηττός: Διαθέτουν περιμετρικές διαδρομές με μέτρια ως αρκετά μεγάλη ανηφορική κλίση, η οποία ενδείκνυται σε περίπτωση που αναζητούμε πιο απαιτητικό τερέν για το τρέξιμό μας. Και οι δύο λόφοι στο κέντρο της Αθήνας, με φοβερή θέα της πόλης για όποιον φτάσει στην κορυφή. Και μην ξεχνάμε ότι ο Λόφος Αρδηττού πλαισιώνει το μοναδικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

• Μαρίνα Φλοίσβου: Από τη Μαρίνα Φλοίσβου και μέχρι την Εδέμ, η διαδρομή αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ ωραία επιλογή για πρωινό τρέξιμο, καθότι αργότερα ο ήλιος γίνεται πιο έντονος και δεν υπάρχουν σκιερά μέρη. Τρέξιμο, λοιπόν, με συντροφιά τον αναζωογονητικό αέρα της θάλασσας. Δημοφιλής είναι η διαδρομή από το Πάρκο του Φλοίσβου μέχρι τη Μαρίνα στις Τζιτζιφιές και πίσω, έχοντας έκταση γύρω στα 6 - 7 χιλιόμετρα.

• Άγιος Κοσμάς: Λίγο πιο νότια, στο Ελληνικό, στους πιο οργανωμένους από αθλητικής άποψης χώρους των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, μπορούμε να προπονηθούμε και να γυμναστούμε σε ένα περιβάλλον που σχεδιάστηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό!

• Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»: Στα δυτικά προάστια, το καταπράσινο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της άσκησης, καθότι προσφέρεται για περπάτημα και τρέξιμο στα πολλών χιλιομέτρων μονοπάτια του, όπως και για ποδηλασία. Επίσης, μέσα στο πάρκο λειτουργεί το Δημοτικό Στάδιο Ιλίου με μικρή συνδρομή, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων, γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και γήπεδο προθέρμανσης.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency