Τροφές που προκαλούν πέτρα στα δόντια.

Μήπως τα αγαπημένα σας γεύματα υποσκάπτουν τα θεμέλια της καλής στοματικής σας υγείας; Ανακαλύψτε παρακάτω τις τροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε πλάκα, πέτρα και τερηδόνα με επιβλαβείς συνέπειες για τα δόντια και τα ούλα σας.

Αμυλούχες τροφές

Μπορεί το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά να έχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι σας αλλά τα δόντια σας δεν τα αγαπούν ιδιαιτέρως. Κάθε φορά που μασάτε μία από αυτές τις τροφές, το σάλιο σας διασπά το άμυλο σε σάκχαρα τα οποία αποτελούν τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια. Εάν τα σάκχαρα δεν απομακρυνθούν αμέσως με το βούρτσισμα, δημιουργείται η πλάκα, ένα κολλώδες φιλμ που σκληραίνει σταδιακά δημιουργώντας πέτρα και μαζί της, έναν κύκλο φθοράς στη στοματική σας κοιλότητα. Ένας τρόπος για να αποφύγετε αυτή τη ζημιά των αμυλούχων τροφών, είναι να επιλέξετε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης που περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και που το άμυλό τους δεν διασπάται τόσο εύκολα σε σάκχαρα.

Σνακ με πολλή ζάχαρη

Καραμέλες, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά και όχι μόνο είναι ακόμη μία απάντηση στο «ποιες τροφές προκαλούν πέτρα στα δόντια;». Κι αυτό γιατί περιέχουν σάκχαρα που θρέφουν τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος που παράγουν οξέα, καταστροφικά για το σμάλτο των δοντιών.

Αναψυκτικά

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και όξινη σύνθεση. Τo χαμηλό pH στο στόμα και η πλάκα που δημιουργείται από τη ζάχαρη, φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, τα αναψυκτικά στεγνώνουν το στόμα. Το σάλιο όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη στοματική μας υγεία γιατί, μεταξύ άλλων, εμποδίζει τις τροφές να κολλήσουν στα δόντια, «ξεπλένει» τα υπολείμματα που σφηνώνουν ανάμεσά τους και εξουδετερώνει τα οξέα που μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντική πλάκα, πέτρα και τερηδόνα. Γι’ αυτό, περιορίζουμε ιδανικά την κατανάλωση αναψυκτικών και δεν αμελούμε το τακτικό πλύσιμο των δοντιών μας. Όμως προσοχή: δεν πλένουμε τα δόντια μας αμέσως αφού καταναλώσουμε αναψυκτικά ή άλλες όξινες τροφές γιατί εκείνη τη στιγμή, τα οξέα έχουν αποδυναμώσει το σμάλτο και αν χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν οδοντόβουρτσα θα το αποδομήσουμε περισσότερο. Ξεπλένουμε το στόμα μας με σκέτο νερό και βουρτσίζουμε τα δόντια μετά από μισή ώρα.

Αλκοόλ

Πέρα από το γεγονός ότι σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει γενικά την υγεία, το αλκοόλ μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις και στην καλή υγεία του στόματός μας. Όπως και τα αναψυκτικά, μειώνει την παραγωγή σάλιου, αυτής της ευεργετικής σε πολλά επίπεδα ουσίας οδηγώντας σε φθορά των δοντιών μας. Διατηρώντας το στόμα ενυδατωμένο πίνοντας νερό μαζί με το ποτό μας, περιορίζουμε σημαντικά το «καταστροφικό έργο» του αλκοόλ στα δόντια μας.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency