Το μαγνήσιο στο μικροσκόπιο

Το μαγνήσιο αποτελεί… μαγνήτη υγείας, καλής ψυχολογίας, ενέργειας, ζωντάνιας, αρκεί να το διαθέτουμε στον οργανισμό μας και να αξιοποιούμε τα αναρίθμητα οφέλη του. Επιβάλλεται λοιπόν μία εξερεύνηση στα άδυτα που πολύτιμου αυτού μετάλλου που οφείλουμε να εντάξουμε στους μεγάλους συμμάχους του οργανισμού μας.

Το μαγνήσιο στο μικροσκόπιο

Το μαγνήσιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων. Στο σώμα ενός ενήλικα  περιέχονται κατά μέσο όρο 24g μαγνησίου, με το 60%  να βρίσκεται στα οστά, και το 40% στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων, ειδικότερα στους μύες. Στον οργανισμό μας βρίσκονται το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο, τα οποία αποτελούν βασικά μέταλλα, αλλά η σωστή τους λειτουργία εξαρτάται από την παρουσία του μαγνησίου.  Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τουλάχιστον 300 βιοχημικές διεργασίες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. 

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για να πάρετε μαγνήσιο

  1. Σας χαρίζει ενέργεια χάρη στην ιδιότητά του να ενεργοποιεί την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ) στο σώμα.  Το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και σας προσφέρει ενεργειακή ώθηση με φυσικό τρόπο.
  2. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών όπως η σεροτονίνη συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και του στρες. Παράλληλα, βοηθάει στην ηρεμία του μυαλού και σας βοηθάει να νιώθετε πιο χαλαροί και να έχετε καλύτερη διάθεση.
  3. Αν πάρετε μαγνήσιο πριν κοιμηθείτε, θα χαλαρώσει το μυϊκό και το νευρικό σύστημα και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα αφού μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, την ορμόνη του στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και καταπολεμάει την αϋπνία.
  4. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου που προκαλείται από ημικρανίες, αφού σχετίζεται με τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την κυκλοφορία του αίματος.
  5. Ίσως η πιο γνωστή ιδιότητά του είναι η ανακούφιση που προσφέρει από τους μυϊκούς σπασμούς, τις γνωστές κράμπες αφού παίζει σημαντικό ρόλο στα νευρομυϊκά σήματα και στις μυϊκές συσπάσεις. Η λήψη μαγνησίου βοηθάει τους μυς να χαλαρώσουν.
  6. Η ιδιότητά του να βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου και στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το έντερο, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και προάγει την καλή πέψη.
  7. Με το υψηλότερο ποσοστό μαγνησίου να βρίσκεται στην καρδιά και σε συνδυασμό με το ασβέστιο, υποστηρίζονται τα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης συμβάλλοντας στην πρόληψη από την υπέρταση.
  8. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, αφού σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να προστατεύει τους νευρώνες, ειδικά σε περίπτωση που έχει προκληθεί μία βλάβη.
  9. Αποτελώντας σημαντικό δομικό συστατικό των οστών, η συμβολή του στην πρόληψη από την οστεοπόρωση είναι σημαντική αφού βοηθάει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Επίσης, η παρουσία μαγνησίου βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D.
  10. Μειώνει τα συμπτώματα από τους πόνους της περιόδου όπως πονοκέφαλος, πρήξιμο, κατακράτηση υγρών, κακή ψυχολογία, μυϊκούς πόνους.
  11. Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να δράσει προληπτικά κατά του διαβήτη βοηθώντας στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  12. Αν έχετε έντονη διάθεση για γλυκά, και σοκολάτα καλό είναι να ελέγξετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας. Το πολύτιμο αυτό θρεπτικό σύστημα συμβάλλει στην ισορρόπηση της ινσουλίνης, καθώς και στην επεξεργασία της ‘’ζάχαρης’’ που αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα.
  13. Αμέτρητα τα οφέλη του μαγνησίου, και ειδικά αυτό θα βρει πολλούς οπαδούς αφού η συμμετοχή του στην παραγωγή της ντοπαμίνης, την ορμόνη της ευχαρίστησης, δεν επιδρά θετικά μόνο στη διάθεση αλλά και στη μείωση κατανάλωσης φαγητού.

Ας δούμε τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη μαγνησίου, τα οποία δεν είναι και λίγα.

  • Ευερεθιστικότητα
  • Ανορεξία
  • Κούραση
  • Αϋπνία
  • Αδυναμία
  • Μυϊκές συσπάσεις
  • Δυσκολίες μνήμης και μάθησης
  • Ταχυκαρδία
  • Μυρμηγκιάσματα
  • Μουδιάσματα

Ποιες τροφές περιέχουν μαγνήσιο:

  • Κρεατικά όπως χοιρινό λουκάνικο, συκώτι.
  • Θαλασσινά όπως μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, αχιβάδες.
  • Αμυλώδη όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Όσπρια όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια.
  • Λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, σέσκουλο.
  • Φρούτα όπως μπανάνα, φρέσκο σύκο, αποξηραμένα φρούτα χουρµάδες, σύκα, µήλα, ροδάκινα, βερίκοκα.
  • Ξηροί καρποί όπως καρύδια, αµύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αράπικα φιστίκια.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί και μπισκότα ολικής αλέσεως, νιφάδες βρώμης, μούσλι.
  • Κακάο, σοκολάτα.
  • Μπαχαρικά.

Όπως βλέπετε το μαγνήσιο περιέχεται σε πολλές διατροφικές ομάδες, παρόλα αυτά εκτιμάται ότι το 80% των ενηλίκων έχουν έλλειψη στον οργανισμό τους. Αυτό βέβαια έχει μία λογική αφού οι μη ορθές γεωργικές πρακτικές, η χρήση φυτοφαρμάκων και σύγχρονων λιπασμάτων  εξαντλούν το έδαφος σε βιταμίνες, και ανόργανα συστατικά. Επίσης, η θερμική κατεργασία των σπόρων και των καρπών,  καθώς και η προσθήκη χημικών προσθέτων μειώνει αισθητά  τη συγκέντρωση του μαγνησίου.

Τα συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο θα σας βοηθήσουν εφοδιάζοντας τον οργανισμό σας με το πολύτιμο αυτό μέταλλο.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency