Το λεξικό της αντηλιακής προστασίας

SPF
O παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.
H έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εάν δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό και ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.

UVA
Παρούσες όλο τον χρόνο, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, οι ακτίνες UVA αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα. Μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά, φτάνοντας τα κύτταρα της επιδερμίδας. Επειδή ουσιαστικά παράγουν ελεύθερες ρίζες, μακροπρόθεσμα μπορούν να αλλοιώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν φωτογήρανση, δυσανεξία στον ήλιο, μελαγχρωματικές διαταραχές ή εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

UVB
Οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Έχουν πολύ υψηλή ενέργεια και εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί. Ωστόσο, μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τους καρκίνους του δέρματος.

Φωτότυπος
Ο φωτότυπος χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των ατόμων ανάλογα με την αντίδραση του επιδερμίδς τους στην ηλιακή έκθεση.
Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι:
1. Λευκή επιδερμίδα που πάντα καίγεται και δεν μαυρίζει ποτέ, με πολλές φακίδες.
2. Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που πάντα καίγεται, αλλά ορισμένες φορές καταφέρνει να μαυρίσει λίγο, με πολλές φακίδες.
3. Ανοιχτόχρωμη ως μέτρια επιδερμίδα που καμιά φορά καίγεται και πάντα μαυρίζει με λίγες φακίδες.
4. Μέτρια επιδερμίδα που δεν καίγεται ποτέ και πάντα μαυρίζει (βαθύ μαύρισμα).
5. Μελαχρινή επιδερμίδα που δεν καίγεται ποτέ και πάντα μαυρίζει (πολύ βαθύ μαύρισμα)
6. Μαύρη επιδερμίδα που δεν καίγεται ποτέ, χωρίς φακίδες.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency