Το «αλφαβητάρι» των βιταμινών

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ζωής μας, είναι βέβαιο ότι η καθημερινότητα απαιτεί από εμάς να βρισκόμαστε διαρκώς σε mode... εγρήγορσης. Αυτό συνεπάγεται ότι οφείλουμε να είμαστε υγιείς και να έχουμε ικανά αποθέματα ενέργειας.

Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία σε όλες τις υποχρεώσεις μας, είναι σημαντικό να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές, με αλφαβητική σειρά!

Βιταμίνη Α

Ως «βιταμίνη Α» ονομάζεται μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων, απαραίτητων για πολλές διαδικασίες στο σώμα μας, όπως η διατήρηση της υγιούς όρασης και η διασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και των οργάνων μας. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι αναγκαία στην εγκυμοσύνη για την υγιή ανάπτυξη των εμβρύων.Οι ενώσεις της βιταμίνης Α βρίσκονται στις τροφές σε δύο διαφορετικές μορφές, την προσχηματισμένη βιταμίνη Α και την προβιταμίνη Α. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, γνωστή ως η ενεργή μορφή της βιταμίνης, βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα. Η προβιταμίνη Α (άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο και βήτα-κρυπτοξανθίνη), η ανενεργή μορφή της, βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα. Η ανενεργή μορφή της βιταμίνης Α μετατρέπεται σε ενεργή στο σώμα μας. Μερικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι του αρνιού, ο σολομός, το κατσικίσιο τυρί, το τσένταρ και η φέτα, το βούτυρο, τα σφιχτά βρασμένα αυγά. Επίσης, η γλυκοπατάτα και τα καρότα (μαγειρεμένα), η γλυκιά κόκκινη πιπεριά και το σπανάκι (ωμά), το μάνγκο, το καρπούζι, τα βερίκοκα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ. 

Βιταμίνες Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συνεισφέρει σημαντικά στην υγεία μας. Μεταξύ άλλων, ενισχύουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας, συμβάλλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων, στην καλή όραση, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των νεύρων και της καρδιάς.Οι βιταμίνες Β είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικές για τις εγκύους, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, αντιμετωπίζουν τη ναυτία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας και γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα.

Οι σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος είναι, συνοπτικά, οι ακόλουθες:

-Β1 (θειαμίνη): Συμβάλλει στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Υπάρχει στο χοιρινό κρέας και στους ηλιόσπορους.

-Β2 (ριβοφλαβίνη): Διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Τη βρίσκουμε στο βοδινό κρέας και τα μανιτάρια.

-Β3 (νιασίνη): Συμμετέχει στον μεταβολισμό και στην παραγωγή και επισκευή του DNA. Το κοτόπουλο, ο τόνος και οι φακές είναι καλές πηγές της.

-Β5 (παντοθενικό οξύ): Ενισχύει τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Υπάρχει στο συκώτι, στα ψάρια, στο γιαούρτι και το αβοκάντο.

-Β6 (πυριδοξίνη): Βοηθά στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών. Τη βρίσκουμε στα ρεβίθια, στον σολομό και τις πατάτες.

-Β7 (βιοτίνη): Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων. Τα αυγά, ο σολομός και το συκώτι περιέχουν βιοτίνη.

-Β9 (φολικό οξύ): Το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη και τη σωστή κυτταρική διαίρεση, όπως επίσης για την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων. Πλούσια σε φολικό οξύ είναι τα φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

-B12 (μεθυλοκοβαλαμίνη): Η βιταμίνη αυτή είναι πολύτιμη για τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και την παραγωγή DNA. Την προσλαμβάνουμε από το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, χόνδρο, μυς και κολλαγόνο στα οστά. Καθώς διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης την απορρόφηση και αποθήκευση σιδήρου στο σώμα μας, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Εφόσον το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη C, την εξασφαλίζουμε από τη διατροφή μας ή από συμπληρώματα διατροφής. Όσον αφορά τις τροφές, καλές πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την οικοδόμηση και διατήρηση ισχυρών οστών. Μάλιστα, χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με ασβέστιο, για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα μας όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Η περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως, το σκουρόχρωμο δέρμα και η ηλικία μπορεί να επηρεάσουν την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D από τον ήλιο, οπότε η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.

Όσον αφορά τις τροφές, η βιταμίνη D υπάρχει στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στον σολομό, το σκουμπρί και τις σαρδέλες.

Βιταμίνη Ε

Και η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Χάρη σε αυτήν προλαμβάνει τις βλάβες των κυττάρων εξαιτίας των ελεύθερων ριζών και, επομένως, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως των ηλικιωμένων, ενώ μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η άνοια και άλλες.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο και η ντομάτα.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency