Τα Δίδυμα Μωρά και η Ψυχολογία τους

Η ψυχολογία των διδύμων

Οι γονείς μπορεί να σκέφτονται πως είναι ωραίο τα δίδυμα μωρά τους να μεγαλώνουν μαζί και να έχουν συντροφιά το αδερφάκι τους, ενώ δεν θα είναι ποτέ μόνα τους.

Τα δίδυμα μαθαίνουν να παρακολουθούν, να παρατηρούν με προσοχή αλλά και να μιμούνται το ένα το άλλο από την πολύ μικρή ηλικία και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Βέβαια, στους διζυγωτικούς διδύμους το κάθε βρέφος ωριμάζει σε διαφορετικό χρόνο, αλλά μεγαλώνοντας και παίζοντας μαζί, μαθαίνουν να μοιράζονται για παράδειγμα τα παιχνίδια τους.

Συμβουλές για το μεγάλωμά τους

Οι γονείς που μεγαλώνετε δίδυμα πρέπει να ενθαρρύνετε τα ατομικά τους χαρακτηριστικά. Χρειάζεται να ενισχύσετε την διαφορετικότητα και να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν το καθένα τις δικές του προτιμήσεις, π.χ. διαφορετικό ντύσιμο.

Να μη θεωρούνται ως ένα άτομο μέσα στην οικογένεια, αλλά το κάθε παιδί να έχει την δικιά του θέση με τα χαρακτηριστικά του και τις ικανότητες του, και να διαθέτετε χρόνο ειδικά για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Να μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ τους, και τη συμπεριφορά τους να την αντιμετωπίζετε ατομικά στο καθένα.

Να ενθαρρύνετε τα δίδυμα να επιλέγουν διαφορετικά χόμπι, σπορ, δραστηριότητες, και μεγαλώνοντας να έχουν και ξεχωριστές φιλίες, αλλά και να τους ενθαρρύνεται να καταλαβαίνουν ο/η ένας/μια τον/την άλλον/η.

Στο σχολείο τα δίδυμα είναι καλό να χωριστούν, καθώς το ξεχώρισμά τους σε διαφορετικά τμήματα θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίησή τους, στον ιδιωτικό τους χώρο, αλλά και στην ανάπτυξη των διαφορετικών ικανοτήτων που έχει το καθένα τους. Πρώτα όμως να ρωτήσετε τα παιδιά σας για αυτό το διαχωρισμό για να μην βιώσουν άγχος αποχωρισμού από το δίδυμο αδερφό/ή. Επειδή όμως αυτή η απόφαση είναι κρίσιμη χρειάζεται προετοιμασία και συζήτηση μεταξύ διδύμων, γονιών και δασκάλων, και όλα αυτά πριν ακόμα αρχίσουν το σχολείο.

Όσο πιο πολύ ενθαρρύνετε την αυτονομία τους, τόσο πιο εύκολο θα είναι η μετάβαση σε μια ανεξάρτητη ενήλικη ζωή, αλλά και να διατηρήσουν την ισχυρή σχέση μεταξύ τους.

Είναι αλήθεια ότι τα δίδυμα έχουν ένα δυνατό δεσμό μεταξύ τους τον οποίο συνειδητοποιούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, και εξαρτάται από όλη την οικογένεια πως θα τον διαχειριστούν. Είναι πολύ σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν την ατομικότητα τους χωρίς όμως να χαθεί η ποιότητα του δεσμού που έχουν, που είναι μια σχέση μοναδική.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency