Συνήθειες που μας οδηγούν στην ευτυχία.

Χορός, μαγειρική, άσκηση, ενασχόληση με τη μουσική και την κηπουρική, εκδρομές. Όλα αυτά αποτελούν μερικές από τις θετικές συνήθειες που μας βοηθούν να απολαμβάνουμε περισσότερο τις χαρές της ζωής κάθε μέρα!
Το να έχουμε θετική στάση απέναντι στη ζωή δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά σε εποχές που η υγειονομική κρίση και η οικονομική ανασφάλεια προκαλούν άγχος, οι περισσότερες ειδήσεις ανά τον κόσμο είναι δυσάρεστες και οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας δυσκολεύουν την αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στον εαυτό μας και στον περίγυρό μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αισιοδοξία, η ελπίδα και η απόλαυση της κάθε στιγμής είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να βλέπουν και να αξιολογούν τα πράγματα από μια πιο «ηλιόλουστη» πλευρά.
Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος μιας ευχάριστης απασχόλησης – ή, αλλιώς, μιας θετικής συνήθειας – είναι θεμελιώδης. Και χρησιμοποιούμε τη λέξη «συνήθεια» διότι, όταν κάτι αυξάνει τις ενδορφίνες μας (γνωστές και ως «ορμόνες της χαράς»), χάρη στην ικανοποίηση που μας προσφέρει, τείνουμε να το επαναλαμβάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αισθανθούμε το ίδιο όμορφο συναίσθημα, εντάσσοντάς το στη ρουτίνα μας. Ιδού, λοιπόν, κάποιες θετικές «συνήθειες» που μπορούν με ευκολία να μας κάνουν να αισθανόμαστε πως η ζωή είναι, πράγματι, πολύ ωραία:

  • Χορός: Η θεραπευτική μαγεία της κίνησης
    O χορός γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου: να ξορκίσει τους φόβους του, να εξευμενίσει τους θεούς, να εκφράσει τον έρωτά του και, κυρίως, να επικοινωνήσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι χόμπι, μια μορφή άθλησης, μια καλλιτεχνική ενασχόληση που εξασφαλίζει καλή υγεία και φυσική κατάσταση, ευεξία, όμορφο σώμα, καλλιεργημένο πνεύμα, εκτόνωση, διασκέδαση, αυτοπεποίθηση, κάνοντάς μας πιο δημοφιλείς.
    Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τους ρυθμικούς έντονους ήχους ως απότομες μετακινήσεις και, προσπαθώντας να ισορροπήσει το σώμα, του δίνει εντολή για κίνηση. Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια έντονη αίσθηση ευχαρίστησης που πλημμυρίζει τον οργανισμό – λόγος ικανός για να εντάξουμε τον χορό στη καθημερινότητά μας!
  • Μαγειρική: Ας πιάσουμε τις... κουτάλες!
    Η ενασχόληση με τη μαγειρική τονώνει το αίσθημα της δημιουργικότητας και ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας. Επιπλέον, το μαγειρευτό φαγητό είναι πιο υγιεινό, καθώς έχουμε τον έλεγχο των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσουμε, άρα νιώθουμε ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.
    Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη θετική «συνήθεια» βοηθά στο να αποφεύγουμε τις επιλογές γρήγορου-πρόχειρου φαγητού που συνήθως είναι πολύ πλούσιες σε λιπαρά και αλάτι, και οι οποίες, εκτός του βάρους και των προβλημάτων υγείας που προκαλούν (π.χ. αύξηση της χοληστερίνης, διαβήτη κ.ά.), φέρονται να αυξάνουν και τα επίπεδα του άγχους και της επιθετικότητας.
  • Άσκηση:Nους υγιής εν σώματι υγιεί
    Ήδη γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι μπορεί και να ομορφύνει τη ζωή μας, για παράδειγμα να ενισχύσει την καλή μας διάθεση, ή να βελτιώσει τη λίμπιντό μας. Κι αυτό διότι βοηθά στη μείωση του άγχους, της εμφάνισης κατάθλιψης και του στρες. Τα οφέλη της τακτικής άσκησης μπορεί να τα αποκομίσει ο καθένας από εμάς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυσικής κατάστασης.
    Αν, επίσης, θέλουμε να ενισχύσουμε την αισιοδοξία μας, να έχουμε περισσότερη ενέργεια, να διασκεδάσουμε ή ακόμα και να ζήσουμε περισσότερο, καλό είναι να εκτελούμε κάποια σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά καθημερινά. Αρκεί να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας προτού ξεκινήσουμε, ειδικά αν έχουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία μας.
  • Ενασχόληση με τη μουσική: Η μελωδία της ευτυχίας
    Όπως και με άλλες μορφές Τέχνης, όπως τα εικαστικά ή η υποκριτική, η ενασχόληση με τη μουσική βοηθά να ανακουφιστούμε από το στρες, να μειώσουμε το άγχος και να εκτονώσουμε την ενέργειά μας με δημιουργικό τρόπο. Ακόμα και ως ενήλικες μπορούμε να ωφεληθούμε τα μέγιστα από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, γιατί βοηθάει το μυαλό μας να είναι σε εγρήγορση και έτσι να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση, να είμαστε πιο δραστήριοι και να διαθέτουμε ισχυρότερη μνήμη. Ενδεχομένως να απαιτεί αρκετή δουλειά, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με το ότι το να παίζεις μουσική είναι διασκεδαστικό.
    Καθώς βελτιωνόμαστε, οι ευκαιρίες θα είναι ολοένα και περισσότερες, για να μοιραστούμε τη νεοαποκτηθείσα δεξιότητά μας με την οικογένεια και τους φίλους μας. Σε κάθε περίπτωση, η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο μας προσφέρει ποικίλες προοπτικές και δυνατότητες, που καθιστούν αναμφισβήτητα τη ζωή πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα.
  • Κηπουρική: Η «Άνοιξη» της ψυχής μας
    Η ενασχόληση με την κηπουρική και τα φυτά βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς οι άνθρωποι που φροντίζουν τον κήπο τους είναι πιο ήρεμοι, αλλά και λιγότερο αγχώδεις και επιθετικοί. Έχοντας ως θετική «συνήθεια» την κηπουρική, ξεχνάμε τις σκοτούρες μας και αισθανόμαστε γαλήνη.
    Ακόμη και αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε να πάρουμε γλάστρες και να φυτέψουμε φυτά ή λαχανικά. Έτσι, ασχολούμαστε μαζί τους, μαθαίνουμε γι’ αυτά και τα παρατηρούμε πώς εξελίσσονται με τον καιρό. Μια όμορφη, με οφέλη «συντροφιά», που θα αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας προς το καλύτερο.
  • Εκδρομές: Απόδραση στην ευτυχία
    Ο ελεύθερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους έχει άμεση σχέση με την ευτυχία. Όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι όσοι ζουν σε μέρη με πράσινο είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι και ζουν περισσότερο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους των αστικών κέντρων που κατακλύζονται από ρύπους και στρες. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι εκδρομές στη φύση θα μας δώσουν πίσω όλα εκείνα που η πόλη μας έχει κάνει να ξεχάσουμε.
    Το καθαρό αεράκι, η ανεπιτήδευτη ομορφιά της φύσης, αλλά και οι ποικίλες ευκαιρίες, ανάλογα με την τοποθεσία, για δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, η ιππασία, η ορειβασία ή απλά το περπάτημα, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και να έρθουμε σε αρμονία με τον εαυτό μας.

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency