Συνέντευξη με την εξειδικευμένη παιδοοδοντίατρο Δρ. Τίνα Ροϊνιώτη

Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, με το γενικό ιατρικό έλεγχο που κάνουμε, κλείνουμε και το καθιερωμένο μας ραντεβού σε παιδοδοντίατρο. Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουμε, ότι τα παιδικά δόντια και η φροντίδα που αυτά απαιτούν από τις πολύ μικρές κιόλας ηλικίες, μας οδηγούν από νωρίς στους ειδικούς παιδοδοντιάτρους  για πρόληψη ή ακόμη και για θεραπεία .Η ειδικευμένη παιδοδοντίατρος Τίνα Ροϊνιώτη μας απάντησε, με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, στις πιο συχνές απορίες των γονιών σχετικά με την οδοντική υγεία των παιδιών τους. 

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον παιδοοδοντρίατρο;

Απάντηση: Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται όταν θα έχουν εμφανιστεί (θα έχουν ανατείλει) 16 με 20 παιδικά δοντάκια. Επομένως, στην ηλικία των 2,5 – 3 ετών. Ένας σημαντικός λόγος γι αυτό, είναι πως πρέπει να εδραιώνονται από νωρίς οι “καλές συνήθειες” ’στοματικής υγιεινής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη των νόσων του στόματος.

Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο παιδοδοντίατρος θα εξετάσει:

  • την ανάπτυξη των γνάθων κ την παιδική οδοντοφυϊα,
  • θα εκπαιδεύσει τους γονείς στη σωστή εφαρμογή της υγιεινής του παιδικού στόματος,
  • θα ενημερώσει για τις διατροφικές συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα των δοντιών και
  • θα επισημάνει τα τυχόν προβλήματα από την παρατεταμένη χρήση της πιπίλας ή το πιπίλισμα δακτύλου.

Τέλος, θα υποδείξει μικρές καθημερινές συνήθειες για την συνολική φροντίδα του παιδικού στόματος.

Γιατί τα παιδικά δόντια είναι τόσο σημαντικά;

Απάντηση: Τα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά, γιατί  βοηθούν τα παιδιά να τρώνε, να αρθρώνουν σωστά  και να έχουν ένα όμορφο αισθητικά χαμόγελο, γεγονός που τα βοηθάει στην συνολική εικόνα πού έχουν  για τον εαυτό τους. Επιπλέον διατηρούν το χώρο στην παιδική γνάθο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο ορθοδοντικά προβλήματα.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια του παιδιού μας για να μην χαλάσουν;

Απάντηση: Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία και η εφαρμογή υγιεινών συνηθειών από την αρχή κιόλας που θα εμφανιστεί στο στόμα του μωρού μας το πρώτου του δοντάκι.

Δεν αμελούμε επίσης την τακτική επίσκεψη ανά εξάμηνο στον παιδοδοντίατρο από την νηπιακή ηλικία, για καθαρισμό και φθορίωση. Ειδικά για τα πίσω δόντια, τους τραπεζίτες ενημερωνόμαστε για τα sealants ή προληπτικές επικαλύψεις που προστατεύουν τις μασητικές επιφάνειες αυτών. Είναι γεγονός ότι οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα εντοπίζεται νωρίτερα, αντιμετωπίζεται ευκολότερα και οικονομικότερα.

Αν ένα παιδί δεν τρώει γλυκά, είναι δυνατόν να χαλάσουν τα δόντια του;

Απάντηση: Βεβαίως. Αν εξακολουθούν να θηλάζουν ή να πίνουν γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ είναι 2,5 -3 χρόνων. Γενικά το μοναδικό ρόφημα ή τρόφιμο που δεν χαλάει τα δόντια των ανθρώπων είναι το σκέτο νερό. Οτιδήποτε άλλο, ακόμα και το γάλα, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας. Δεν ξεχνάμε πως κάθε πηγή υδατανθράκων περιέχει σάκχαρα τα οποία προκαλούν τερηδόνα, καθώς και ότι κάθε τρόφιμο ή ρόφημα αφήνει υπολείμματα στο στόμα του παιδιού μας.

Επίσης, αν το παιδί παίρνει κάποια συστηματική φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα τα εισπνεόμενα. Τα εισπνεόμενα, όταν χρησιμοποιούνται συχνά, επηρεάζουν την ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Αλλάζουν, με άλλα λόγια, το pH του σάλιου, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα, τόσο στα δόντια όσο και στα ούλα του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, ενημερώνουμε άμεσα τον παιδοδοντίατρό μας, έτσι ώστε να μας συμβουλεύσει αναλόγως.

Τι είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα;

Απάντηση: Η τερηδόνα είναι νόσος των δοντιών, δηλαδή μικρόβια τα οποία προσβάλουν την οδοντική ουσία ( σμάλτο) δημιουργώντας κοιλότητες. Από την άλλη, η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων ( αιμορραγία) συνήθως λόγω κάποιου τοπικού παράγοντα, όπως για παράδειγμα η «πέτρα».

Δεν ξεχνάμε ότι το στόμα του παιδιού μας καθημερινά «μάχεται» εναντίον των δύο  αυτών σοβαρών μικροβιακών νόσων, που υπονομεύουν τη δομική ακεραιότητα των δοντιών, καθώς και τη στήριξή τους. Σε κάθε περίπτωση οι περιοδικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο, μας βοηθούν, έτσι ώστε ο παιδοδοντίατρος να εντοπίσει έγκαιρα τις τερηδονικές βλάβες και την ουλίτιδα και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί μας δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του;

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μία από εκείνες τις διαδικασίες που, όσο δυσάρεστες κι αν μοιάζουν στο παιδί, δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η υγεία των δοντιών είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ζήτημα πρόληψης και σωστής στοματικής υγιεινής και για αυτό οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας στην εφαρμογή της και να επιμεληθούμε προσωπικά αυτής μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Επομένως, αν χρειαστεί του τα πλένουμε εμείς.

Επίσης, από νωρίς, οι ίδιοι  ως πρότυπο, δείχνουμε στο παιδί μας ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι «οικογενειακή υπόθεση». Έτσι, συντονιζόμαστε στην οικογένεια και όλοι μαζί βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μεθοδικά και ευχάριστα, για να δώσουμε κίνητρο στο μικρότερο μέλος να συμμετέχει στη διασκέδαση ενεργοποιώντας, παράλληλα, τον ενστικτώδη μιμητισμό του.

Επίσης, αποφεύγουμε τις τροφές που κολλάνε στα δόντια, όπως για παράδειγμα τις μπάρες δημητριακών, τα ζελεδάκια, τις καραμέλες, ενώ φροντίζουμε παράλληλα να δίνουμε πολύ νερό στο παιδί μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να διατηρούμε το στόμα του καθαρό.

Ευχαριστούμε την Δρ. Ροϊνιώτη Τίνα για τη συνέντευξη και τις πολύτιμες συμβουλές.

www.kidsdentist.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7776611

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency