Στον παλμό των μαθητικών εξετάσεων!

Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου. Για πολλούς από εμάς αυτό σημαίνει περισσότερες βόλτες και διάθεση να χαρούμε τις ομορφιές της εποχής. Για άλλους, όμως, σημαίνει διάβασμα, άγχος, αγωνία και κούραση. Μαθητές γονείς, και κυρίως μαμάδες, προετοιμάζονται εν όψει των σχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων.  Οι ρυθμοί ανεβαίνουν, η πίεση μεγαλώνει και τα μεγάλα μέσα, διατροφή, βιταμίνες, συμπληρώματα επιστρατεύονται με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι μαθητές διαβάζουν, οι μαμάδες μαγειρεύουν

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος φροντίδας πέφτει στις μαμάδες οι οποίες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρύψουν και να μη μεταδώσουν το δικό τους άγχος στις υποψήφιες και τους υποψήφιους. Εκτός από την ψυχολογική βοήθεια που προσφέρουν, ο ρόλος τους στη σωστή διατροφή την περίοδο των εξετάσεων είναι εξαιρετικά σημαντικός.  Οι εξετάσεις δε δοκιμάζουν τις αντοχές μαθητών, αλλά και των… παρατρεχάμενων! Διότι η τροφή του μυαλού μπορεί να είναι η γνώση, η διατροφή  όμως κατά την περίοδο των εξετάσεων, θέλει… καλή γνώση!

Τροφή για… σκέψη, μνήμη, συγκέντρωση, αντοχές!

Αγαπημένες μαμάδες, αφήστε τις σπεσιαλιτέ για μετά τις εξετάσεις και επιδοθείτε σε πιο απλές συνταγές που προσφέρουν μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Στόχος να εξασφαλίσουν διαύγεια, μνήμη και αντοχές, να ενισχύσουν τον οργανισμό και να βοηθήσουν τους μαθητές να αποδώσουν τα μέγιστα. Ο δρόμος για τις εξετάσεις είναι μακρύς και θέλει καθημερινή προετοιμασία. Πολύ διάβασμα, καθαρό μυαλό και δυνατό οργανισμό. Πάμε, λοιπόν, να μάθουμε ποια είναι τα… διατροφικά συστατικά της επιτυχίας.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το κύριο συστατικό τροφίμων όπως  το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα   προσφέρουν φουλ ενέργεια στον οργανισμό και τον κρατούν εγρήγορση. Πρωτεΐνη δεν παίρνουμε μόνο από τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά και από άλλα τρόφιμα όπως καρύδια, ηλιόσποροι, όσπρια.

Οι υδατάνθρακες θεωρούνται το «καύσιμο» του εγκεφάλου και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του.  Αποτελούν απαραίτητη διατροφική επιλογή γιατί συμβάλλει στη χαλάρωση, τον έλεγχο του στρες και την απαλλαγή από τον εκνευρισμό. Φυσικό, αφού όταν διασπώνται παράγεται η σεροτονίνη η ορμόνη της χαράς που μας ηρεμεί και μας κάνει να νιώθουμε καλά. Υδατάνθρακες βρίσκονται μαύρο ψωμί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Τα αντιοξειδωτικά  αποτελούν ασπίδα προστασίας του οργανισμού  βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών, επιβλαβών ουσιών κατά την περίοδο των εξετάσεων με το στρες να χτυπάει κόκκινο. Τα βρίσκουμε κυρίας στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι Βιταμίνες Β έχουν εκπληκτικά οφέλη συνδυάζοντας χαλάρωση και ενέργεια.  Αποτελούν ένα σύμπλεγμα βιταμινών που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διάθεσή μας, αλλά και τα επίπεδα της ευτυχίας και  βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέρθει σε στρεσογόνες καταστάσεις. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.  τα οφέλη τους παίρνουμε από τροφές όπως ανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και λαχανικά.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα  παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και όχι βέβαια μόνο, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά σε όλη τη διάρκεια ζωής μας.  Η ένταξή τους στη διατροφή κρίνεται απολύτως απαραίτητη και θα τα εντοπίσετε σε τροφές όπως   ο γαύρος, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο λιναρόσπορος, το σογιέλαιο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, και τα φιστίκια.

Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη γνωσιακή λειτουργία και την ικανότητα συγκέντρωσης. Ιδιότητες άκρως απαραίτητες. Περιέχεται στα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας και τα  όσπρια.

Μικρά μυστικά για μεγάλες επιδόσεις

Εκτός από το οργανωμένο διάβασμα, για την κατάκτηση του στόχου απαιτούνται και μικρές κινήσεις μεγάλης, όμως, στρατηγικής σημασίας:

  1. Πάντα πρωινό για ενέργεια και υψηλές πνευματικές επιδόσεις!
  2. Όχι στη δίαιτα γιατί δημιουργεί δυσκολία στη συγκέντρωσης και την απομνημόνευση και αυξάνει το άγχος.
  3. Ισορροπία στο καθημερινό διαιτολόγιο με τροφές από όλες τις ομάδες.
  4. Μικρά και συχνά γεύματα, για τη σταθερή τροφοδοσία του εγκεφάλου με γλυκόζη και μείωση του αισθήματος κόπωσης.
  5. Καθημερινό, φρέσκο σπιτικό φαγητό, που δεν αντικαθίσταται με τίποτα άλλο.
  6. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων, πλούσια σε θερμίδες που προκαλούν αύξηση του πεπτικού στρες και ελάττωση της συγκέντρωσης.
  7. Αποφυγή δύσπεπτων τροφίμων,  όπως τηγανιτά, τσιγαριστά, παχιά αλλαντικά, σάλτσες, μπαχαρικά και ζωικά λιπαρά.
  8. Γλυκά με μέτρο. Φτιάξτε δικά σας σπιτικά γλυκά που περιέχουν πιο αγνά υλικά.
  9. Μέτρο και στους καφέδες:1-2 καφέδες είναι καλά, κατά προτίμηση ελληνικό ή φίλτρου. Η υπερβολή φέρνει εκνευρισμό και αϋπνία. Προσέξτε την κρυμμένη καφεΐνη σε αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, σοκολάτα, γλυκά και επιδόρπια.
  10. Επαρκής ύπνος για ξεκούραστο εγκέφαλο που λειτουργεί στο 100%
  11. Διαλείμματα ή σύντομες βόλτες, βοηθούν την ψυχολογία και ξεκουράζουν τον εγκέφαλο.
  12. Ενυδάτωση του οργανισμού, 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα. Επίσης, φυσικοί χυμοί γάλα, φρούτα και σαλάτες λαχανικών συμπληρώνουν τις απαιτήσεις σε υγρά.

Για να γράψεις… Ιστορία στις εξετάσεις!

Το Epresat αποτελεί την πρόταση της Power Health για την ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο των εξετάσεων. Είναι ένα μοναδικό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής το οποίο περιέχει συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, ειδικά μελετημένα εκχυλίσματα βοτάνων  και τις απαραίτητες βιταμίνες Α, D, E, C, Β complex.

Η ειδικά μελετημένη σύνθεση του Epresat συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλή ψυχολογία, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Επίσης, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία τού μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και στην προστασία των κυττάρων έναντι του οξειδωτικού στρες. Εφοδιάζει τον οργανισμό με όλα όσα χρειάζεται, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες την περίοδο των εξετάσεων που απαιτούν καλή μνήμη, συγκέντρωση και αντοχές. Δεν περιέχει αλκοόλη, συντηρητικά, χρωστικές, χημικά πρόσθετα,  λακτόζη. Καλή επιτυχία και άριστα αποτελέσματα!

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency