Πως να βοηθήσουμε ένα μωρό που αργεί να μιλήσει;

Κανένα άλλο ορόσημο ανάπτυξης, εκτός ίσως από τα πρώτα βήματα, δεν δημιουργεί τέτοια γλυκιά αναμονή, όση οι πρώτες λέξεις του μωρού μας.  Κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τα χειλάκια του και περιμένουμε κάθε περίεργο σύμπλεγμα που εκστομίζει να μετατραπεί σε λέξη και κάθε λέξη σε πρόταση.

Φυσικά, κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό, κάποια όμως αργούν να μιλήσουν πέραν του αναμενόμενου.

Η βοήθεια των γονιών σε παιδιά που αργούν να μιλήσουν, είναι καθοριστική και πολύτιμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς τους μιλούν πολύ και διαβάζουν από μικρή ηλικία, χτίζουν καλύτερες λεκτικές δεξιότητες από εκείνα που έχουν λιγότερα ερεθίσματα λόγου. Συνεπώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του λόγου του μικρού σας:

Μιλήστε, μιλήστε και… μιλήστε. Περιγράψτε του τί κάνετε στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα πείτε του «Τώρα πάμε για μπανάκι. Πώς είναι το νερό που τρέχει στην κοιλίτσα σου; Πρώτα θα σκουπιστούμε, θα ντυθούμε και μετά θα πάμε βολτούλα». Πολύ σημαντικό είναι να του μιλάτε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των μεγάλων, να μην «μπεμπεδίζετε». Μπορεί να το βρίσκετε χαριτωμένο, αλλά στην πραγματικότητα μπερδεύετε το μωράκι σας.

Διαβάστε, διαβάστε και… διαβάστε. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να διαβάζετε στο παιδί σας, ειδικά από τη στιγμή που έρευνες ισχυρίζονται πως ο χρόνος που περνάτε μαζί του διαβάζοντας είναι αυτός που θα καθορίσει και την μετέπειτα πορεία του ως… αναγνώστη. Ξεκινήστε με απλά εικονογραφημένα βιβλία. Μια καλή ιδέα είναι τα εικονογραφημένα λεξικά, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να συνδέσει αντικείμενο με λέξη. Φυσικά, τα μωρά λατρεύουν και τα παραμύθια και ειδικά όταν τους τα διαβάζει το αγαπημένο τους πρόσωπο!

Ακούστε μουσική μαζί. Ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία των τραγουδιών βοηθάει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του λόγου και καλλιεργεί τη φαντασία των μικρών παιδιών.

Βάλτε το στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Κοινώς, μπείτε στον δικό του κόσμο. Αν για παράδειγμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα παραμύθι, διαβάστε του αυτό. Αν του αρέσει το διάστημα, δείξτε του εικόνες και μιλήστε του. Απαντήστε στα… μπαμπαλίσματά του, κάντε του ερωτήσεις και αλληλοεπιδράστε. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να ηχογραφήσετε τα λογάκια του ώστε να τα ακούει.

Πείτε όχι σε τηλεόραση και οθόνες. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία απαγορεύει εντελώς τη χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Η τηλεόραση σε αυτή την ηλικία δεν είναι εποικοδομητική σε καμία περίπτωση, καθώς δεν αφήνει τα μωρά να αλληλοεπιδράσουν και να εκφραστούν.

Κάντε πολλές βόλτες. Το μωράκι σας θα ενθουσιαστεί από τις εικόνες και θα θέλει να μάθει πράγματα για όλα όσα έχει δει.

Κυρίως όμως, κάντε υπομονή, ακολουθήστε τον ρυθμό του παιδιού σας και ενθαρρύνετε όλες τις μικρές και μεγάλες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί σας.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency