Πώς να προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις;

Το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων, καθώς  τόσο το κοινό κρυο­λόγημα όσο και η γρίπη παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο. Στην πραγματικότητα όμως, το κρύο και η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, δεν προκαλεί ούτε συνάχι ούτε πονόλαιμο ούτε πυρετό. Δημιουργεί, όμως, τις κατάλληλες συνθήκες  για να «εισβάλλουν» στον οργανισμό μας  ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

Πιο συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρα­σίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού. Πρόκειται για ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας. Το αποτέλεσμα είναι  ο οργανισμός μας  να γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του. Επιπλέον, με τη μείωση της θερμοκρασίας οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους . Άρα εκτίθενται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιών, καθώς η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του συγχρωτισμού γίνεται  ευκολότερη. Γι’ αυτό το λόγο συνήθως αρρωσταίνουμε τις ημέρες εκείνες που το κρύο είναι πιο έντονο από το συνηθισμένο.

Για να προστατευτούμε, λοιπόν, από τις  φθινοπωρινές ιώσεις  επιλέγουμε τις κατάλληλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία  που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε  το ανοσοποιητικό μας, ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα αλλά και τη διάρκειά μίας γρίπης ή  ίωσης.

  • Vitamin C, η μαγική λύση για το κρυολόγημα. Μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνη C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, που οφείλεται στο ότι η βιταμίνη αυτή συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά. Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη. 
  • Βιταμίνες Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό μας, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και τη φλεγμονή. 
  • Βιταμίνη Ε. Ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και της οποίας η έλλειψη έχει συσχετισθεί με ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις. 
  • Προβιοτικά. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό έτοιμο να “πολεμήσει”  όταν έρχεται μια μόλυνση. Κρατήστε το έντερο σας γεμάτο με καλά βακτήρια, έτσι ώστε να μπορεί να νικήσει τα κακά βακτηρίδια όταν μπαίνουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Συνίσταται  η καθημερινή λήψη προβιοτικών για να διατηρήσετε σε ισορροπία τη χλωρίδα του εντέρου. Αυτή την περίοδο του χρόνου μάλιστα, είναι καλή ιδέα να αυξήσετε τη δόση.
  • Συνένζυμο Q10. Το συνένζυμο Q10 είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, μας δίνει ενέργεια και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, οι ιστοί και τα κύτταρα που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού μας  χρειάζονται την επάρκεια αυτού του συνενζύμου για να λειτουργήσουν αποδοτικά.

Τέλος, μην  ξεχνάτε ότι όλα στη φύση δρουν συνεργιστικά, που σημαίνει ότι και οι βιταμίνες χρειάζονται η μία την άλλη για να επιφέρουν το μέγιστο όφελος στον οργανισμό μας, καθώς η έλλειψη της μίας μπορεί να οδηγήσει και σε έλλειψη λόγω μειωμένης απορρόφηση της άλλης. Θωρακίστε λοιπόν, τον οργανισμό σας φυσικά και ολοκληρωμένα!

ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency