Πως να προετοιμαστείτε σωστά για μια υγιή εγκυμοσύνη

Και ήρθε εκείνη η στιγμή που νιώθετε έτοιμη να αναλάβετε τον πιο δύσκολο και ταυτόχρονο γλυκό ρόλο στη ζωή σας. Ένας ρόλος του οποίου οι ευθύνες ξεκινούν πριν τη μεγάλη στιγμή που θα βάλετε το μωράκι σας στην αγκαλιά.  Προετοιμάστε τον οργανισμό σας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να παρέχει στο έμβρυο την καλύτερη και ασφαλέστερη ‘’φιλοξενία’’ μέχρι να το φέρετε στον κόσμο. Γιατί τα υγιή μωρά έρχονται πριν τη σύλληψη.

Οργάνωση και προγραμματισμός

Από τη στιγμή που το καμπανάκι έχει χτυπήσει και νιώθετε την ανάγκη να γίνετε μαμά,  οργανωθείτε ώστε να έχετε μία υγιή σύλληψη και μία φυσιολογική ασφαλή εγκυμοσύνη!

  • Ξεκινήστε από την επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό σας ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα του ιατρικού σας ιστορικού, καθώς και της οικογένειάς σας. Επίσης, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει ώστε να κάνετε τον απαραίτητο προγεννητικό έλεγχο.
  • Σε περίπτωση που έχετε περιττά κιλά, μπείτε στη διαδικασία να χάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα, ή αν είστε στο ιδανικό βάρος θα πρέπει να το διατηρήσετε. Πάρα πολύ ή λίγο σωματικό λίπος μειώνει την πιθανότητα σύλληψης.
  • Αν δεν είστε λάτρης της γυμναστικής, εντάξτε μία ήπιας μορφής δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Μόνο οφέλη έχετε να αποκομίσετε.
  • Υιοθετήστε, εάν ήδη δεν έχετε, μία νέα νοοτροπία και στάση ζωής όσον αφορά τυχόν συνήθειες που είναι αναγκαίο να διακοπούν, όπως είναι το κάπνισμα, η μείωση του αλκοόλ κ.ά.

Διατροφική προετοιμασία

Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τόσο για στη διαδικασία σύλληψης, όσο και στη διάρκεια και την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης. Η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής, καθώς και τα μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία  θα βοηθήσουν ώστε ο οργανισμός σας να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον ερχομό του μωρού σας.

 

Ας ξεκινήσουμε με την ισορροπημένη διατροφή η οποία σημαίνει κατανάλωση:

  • Φρούτων και λαχανικών, υπολογίστε (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα.
  • Πρωτεΐνης, η οποία βρίσκεται σε τροφές όπως τα αυγά, το κόκκινο κρέας, εννοείται άπαχο, το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα.
  • Αμυλούχων τροφίμων, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, όπως ψωμί και ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες
  • Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα.  Επιλέξτε εκείνα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως  η ρέγκα, ο γαύρος, οι σαρδέλες. Αφαιρέστε από το μενού σας ξιφία, τόνο και σκουμπρί, τα οποία περιέχουν υδράργυρο σε ποσότητες που βλάπτουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του εμβρύου.
  • Γαλακτοκομικών προϊόντων όπως τυρί, χάλα γιαούρτι πλούσια σε ασβέστιο και χαμηλά σε λιπαρά.
  • Επειδή η τάση για γλυκό αυξάνεται, στις περισσότερες γυναίκες τουλάχιστον, μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη όπως μπισκότα, κέικ, γλυκά.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μείωσης της γυναικείας γονιμότητας μέχρι και 50%.
  • Επίσης, το άγχος για την επίτευξη της σύλληψης αλλά και την έκβαση της εγκυμοσύνης λειτουργεί ανασταλτικά στο να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας.

 

Και συνεχίζουμε με περισσότερο εξειδικευμένα θρεπτικά συστατικά

Η σύλληψη και η εγκυμοσύνη έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που σας προσφέρουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία συμμαχούν για να ενισχύσουν τον οργανισμό σας και το σώμα σας.

 

  • Βιταμίνη Ε

Και μόνο η ονομασία της αποδεικνύει πόσο πολύτιμη είναι. Ονομάζεται και τοκοφερόλη, δηλαδή η «φέρουσα τον τόκο» και θεωρείται η βιταμίνη της γονιμότητας. Έχει αντιοξειδωτική δράση, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης αφού βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων, ενώ συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων της μητέρας και του εμβρύου.

 

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ιδιαίτερα δημοφιλείς για την ενίσχυση του οργανισμού, τον εφοδιασμό ενέργειας και την ευεξία σας, οι δράσεις τους αφορούν και την επίτευξης της γονιμότητας.

 

  • Φολικό οξύ

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης ο γυναικείος οργανισμός πρέπει να έχει αποθέματα σε βιταμίνη Β9, περισσότερο γνωστή ως φολικό οξύ. Ένας μήνας συστηματικής λήψης πριν τη γονιμοποίηση συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας και σε μία ομαλή εγκυμοσύνη.

 

  • Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη που συμβάλλει στη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών, ενώ βοηθά στο μεταβολισμό λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων, τροφές που παρέχουν ενέργεια, ενώ παράλληλα,  βοηθά τον οργανισμό να διαχειρίζεται το άγχος και το στρες.

 

  • Βιταμίνη Β12

Ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη αφού ενισχύει την παραγωγή νέων κυττάρων, ιδίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ συμβάλλει και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα μη επαρκή επίπεδά της στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

 

  • Βιταμίνη Β1

Μπορεί να τη βρείτε και με την ονομασία P.A.B.A  (πάμπα) και αποτελεί μία βιταμίνη η οποία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αυξάνει την πιθανότητα κυοφορίας βοηθώντας και γυναίκες που εμφανίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

 

  • Βιταμίνες Β3 και Β7

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές οι δύο αυτές βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Επίσης, η Β3 δείχνει να έχει σχέση με τη μείωση της πιθανότητας αποβολής, ενώ η Β7 που δείχνει να παρουσιάζει συνεχώς ανεπάρκεια στον οργανισμό, πρέπει να αναπληρώνεται μέχρι και τον τρίτο μήνα της κύησης.

 

  • Βιταμίνη Β2

Άλλη μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση, ενώ συμβάλλει στη διαμόρφωση του νευρικού ιστού του εμβρύου.

 

  • Βιταμίνη Β5

Γνωστή για τις αντιστρές ιδιότητές της μπορεί να βοηθήσει στην καλή ψυχολογία μίας γυναίκας που προετοιμάζεται να γίνει μητέρα, ώστε να διαχειρίζεται το άγχος που δημιουργεί η έντονη επιθυμία να αποκτήσει παιδί.

 

  • Βιταμίνη C

Γνωστή για τις δράση της στο  ανοσοποιητικό σύστημα, το οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό είναι πολλά, ενώ μελέτες δείχνουν ότι  μειώνει τις διαταραχές της ωορρηξίας.

 

  • Βιταμίνη D

Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου είναι εξαιρετικά σημαντική πριν τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν ο οργανισμός διαθέτει την απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη D διασφαλίζει την αύξηση απορρόφησης του ασβεστίου.

 

  • Σελήνιο

Ισχυρό αντιοξειδωτικό  το οποίο παίζει καταλυτικό ρόλο στα πρώιμα στάδια της σύλληψης. Είναι  σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των ωαρίων.

 

  • Ψευδάργυρος

Βρίσκεται στην κορυφαία θέση των μετάλλων της γονιμότητας αφού συμβάλλει στην παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αλλά και στη διατήρησή τους σε ισορροπημένα επίπεδα.

 

  • Χαλκός

Αποτελεί ένα μέταλλο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες το οποίο συμβάλλει στην υποστήριξη των οργάνων του εμβρύου, αφού πραγματοποιηθεί η σύλληψη.

 

  • Ιώδιο

Αποτελεί ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο το οποίο πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι να πραγματοποιηθεί η σύλληψη, αφού σύμφωνα με αναφορές συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Η ισορροπημένη διατροφή, η ήπια άσκηση, η καλή ψυχολογία, και η θετική σκέψη θα συμβάλλουν σημαντικά ώστε να ζήσετε το θαύμα της μητρότητας. Εύλογα θα αναρωτηθείτε πώς είστε βέβαιη ότι λαμβάνετε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στην επίτευξη μίας υγιούς σύλληψης. Μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθειά σας με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ενισχύσουν την προσπάθειά σας.

ΒΡΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ LIVY

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency