Πως να διαχειριστείτε το καθημερινό στρες

Αυτό που οι περισσότεροι δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι, αν ζούμε υπό το καθεστώς ενός συνεχούς στρες, στην πραγματικότητα θέτουμε σε κίνδυνο την καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού μας,  τόσο τη βιολογική όσο και την ψυχολογική.

Αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι, αρρωσταίνουμε εύκολα, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, δεν μπορούμε να νιώσουμε χαλαροί και χαρούμενοι. Υπάρχει τρόπος να διαχειριστούμε μια τέτοια “τοξική” κατάσταση; Η απάντηση είναι “ναι”!

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να νιώσουμε πιο ήρεμοι και δημιουργικοί, χωρίς να μας καταβάλλει η καθημερινότητα και να ζοριζόμαστε με το παραμικρό, ειδικά σε αυτή τη φάση με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε;

  • Κατ’ αρχάς, πρέπει να εντοπίσουμε την πηγή του άγχους μας. Μας αγχώνει ο όγκος της δουλειάς μας; Ο «ανταγωνισμός» με τους συναδέλφους; Η προσωπική μας ζωή; Ή μήπως είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να έχουμε στρες ακόμα κι όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος; Μέχρι να αναγνωρίσουμε την πηγή του άγχους μας και, κυρίως, την ενδεχόμενη ευθύνη που έχουμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, το στρες δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.
  • Αρχίζουμε γυμναστική. Η άσκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για να καταπολεμήσει κανείς το στρες. Όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, το να “στρεσάρεις” το σώμα σου μέσω της άσκησης, μπορεί να σε ηρεμήσει σε ψυχολογικό επίπεδο! Αυτό έχει εξήγηση: μέσω της γυμναστικής, μειώνεται η κορτιζόλη (η λεγόμενη «ορμόνη του στρες») και απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν… φυσικά «παυσίπονα». Επιπλέον, η τακτική γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, ο οποίος συχνά διαταράσσεται λόγω του αυξημένου άγχους. Και, φυσικά, μην υποτιμούμε και την τόνωση της αυτοπεποίθησής μας, όταν αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα στο σώμα μας…
  • Μειώνουμε τη λήψη καφεΐνης. Η συγκεκριμένη ουσία είναι ιδιαίτερα διεγερτική και μπορεί κανείς να τη βρει στον καφέ (φυσικά), στο τσάι, στη σοκολάτα, αλλά και στα ενεργειακά ποτά. Βέβαια, η ευαισθησία του καθενός στην καφεΐνη διαφέρει, για παράδειγμα άλλος μπορεί να πιει τρεις καφέδες και να είναι χαλαρός, άλλος μπορεί να πιει έναν και να είναι σε μεγάλη εγρήγορση και υπερένσταση. Αν αντιληφθούμε, λοιπόν, ότι η ποσότητα της καφεΐνης που παίρνουμε καθημερινά μας “τσιτώνει”, τότε καλό είναι να μειώσουμε τη δόση.
  • Βάζουμε τη μουσική «στο πρόγραμμα». Πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τη μουσική για τις κατευναστικές της ιδιότητες. Η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και σωματικά, αλλά και συναισθηματικά, κάνοντάς μας τελικά να νιώθουμε ανακουφισμένοι. Ας προσθέσουμε τη μουσική στην καθημερινή μας ρουτίνα. Δεν έχει σημασία ποιο είδος μουσικής θα επιλέξουμε, αρκεί να είναι κάτι που απολαμβάνουμε και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα!
  • Γελάμε πιο συχνά. Δύσκολα κάποιος που γελάει μπορεί να είναι παράλληλα και αγχωμένος… Το γέλιο αφ’ ενός ανακουφίζει την εκδήλωση άγχους και, αφ’ ετέρου, ανακουφίζει την ένταση χαλαρώνοντας τους μυς. Οπότε, ας ψάξουμε να βρούμε το χιούμορ στην καθημερινότητά μας, ας επικοινωνήσουμε με φίλους που είναι ευχάριστοι στην παρέα και ας επιλέξουμε να παρακολουθήσουμε μια κωμωδία ή μια κωμική σειρά στην τηλεόραση. Θα νιώσουμε αυτόματα καλύτερα!
  • Μαθαίνουμε να λέμε “όχι”. Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες που μας προκαλούν στρες, αλλά σίγουρα κάποιους μπορούμε. Ένας τρόπος για να μειώσουμε το υπερβολικό άγχος είναι να λέμε πιο συχνά “όχι”. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, ειδικά αν είμαστε άνθρωποι που αναλαμβάνουμε πολλά και θέλουμε να είμαστε σε όλα συνεπείς. Πολλές φορές, όμως, υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και καταλήγουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα αντέχουμε. Καλό θα ήταν να αρχίσουμε να “ζυγίζουμε” καλύτερα τα πράγματα και να γίνουμε πιο επιλεκτικοί. Ένα “όχι” μπορεί να μας γλυτώσει από επιπρόσθετο άγχος!
  • Εφαρμόζουμε τεχνικές χαλάρωσης. Πολλές είναι οι τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες αποδεικνύονται αρκετά δημοφιλείς – και ειδικότερα στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να αποφορτιστούν από την απαιτητική τους καθημερινότητα. Τέτοιες τεχνικές είναι ο διαλογισμός που συμβάλλει στο να συγκεντρωθούμε και να χαλαρώσουμε, τα μαθήματα γιόγκα που μας βοηθούν να μάθουμε καλύτερα το σώμα μας και να ρυθμίσουμε την αναπνοή μας, αλλά και οι βαθιές αναπνοές που ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τον μηχανισμό της χαλάρωσης. Ακόμα και η ενασχόληση με το κατοικίδιό μας θεωρείται από πολλούς μια εναλλακτική πρακτική χαλάρωσης!

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency