Πως να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Το καλοκαίρι είναι γεγονός!

Όπως και η λαχτάρα να ξεχυθούμε στις παραλίες και να απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη θάλασσα και τον ήλιο…Μήπως όμως καμιά φορά κάποιοι το παρακάνουν με την ηλιοθεραπεία με αποτέλεσμα να προκληθούν ηλιακά εγκαύματα στην επιδερμίδα τους;

Η συχνή εφαρμογή του αντηλιακού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Αλλά μπορεί να συμβούν και απροσεξίες… Όπως να ξεχαστείτε και να σας πάρει λίγο παραπάνω ο ύπνος στην παραλία, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες 12-4 που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, ή και να μην εφαρμόσετε το αντηλιακό σε όλα τα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του σώματός σας.

Και κατά πόσο αυτό είναι σοβαρό;

Οποιοδήποτε είδος ηλιακού εγκαύματος προκαλεί βλάβη στο DNA των δερματικών κυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Dr. Kavitha Reddy, MD διευθύντρια δερματολογικής χειρουργικής κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις σωστές προφυλάξεις. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν καταφέρατε να αποφύγετε ένα ηλιακό έγκαυμα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ΒΗΜΑ 1: Μειώστε τη φλεγμονή

Τις πρώτες ώρες μετά το κάψιμο από τον ήλιο, το σώμα σας προσπαθεί να αμυνθεί σε αυτό το εξωτερικό τραύμα. Έτσι, αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτήν την περιοχή και γι’ αυτό παρατηρούμε ερυθρότητα.

Με την αύξηση της ροής του αίματος έρχεται και η αύξηση της φλεγμονής σε αυτήν την περιοχή. Οπότε ίσως είναι καλό να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

ΒΗΜΑ 2: Δροσίστε και ανακουφίστε την περιοχή

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια καψίματος μπορείτε να εφαρμόσετε στην περιοχή κρύο γιαούρτι. Τα προβιοτικά θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού φραγμού του δέρματος, ενώ θα καταπραΰνουν το δέρμα.

ΒΗΜΑ 3: Αποφύγετε τα δραστικά συστατικά

Η βλάβη από το κάψιμο του ήλιου θα κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο. Οπότε φροντίστε τα προϊόντα περιποίησης που θα χρησιμοποιήσετε να μην περιέχουν ισχυρά δραστικά συστατικά ή οξέα. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τα φυσικά ή χημικά απολεπιστικά για λίγες μέρες.

ΒΗΜΑ 4: Χρησιμοποιήστε καταπραϋντικά προϊόντα

Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα πρέπει να είναι εξαιρετικά απαλά και να προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση.

Το After Sun Cooling Gel της Inalia περιέχει εκχυλίσματα βρώμης και φραγκόσυκου που προσφέρουν ενυδατική, καταπραϋντική και αντιφλογιστική δράση. Το After Sun αντηλιακό Inalia περιέχει β-γλυκάνες, τα ενεργά συστατικά της βρώμης, τα οποία ενεργοποιούν τη σύνθεση του κολλαγόνου, συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και χαρίζουν απαλότητα στην επιδερμίδα. Η πανθενόλη ενυδατώνει σε βάθος και αναπλάθει το δέρμα. Δεν περιέχει parabens και είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες.

ΒΗΜΑ 5: Μην ξεφλουδίζετε το δέρμα

Εάν το έγκαυμα από τον ήλιο είναι τόσο βαθύ που αρχίζει να δημιουργεί φουσκάλες ή να ξεφλουδίζει το δέρμα, μην τις σπάσετε ή μην αρχίσετε να τραβάτε τις φλούδες. Οι φουσκάλες που εμφανίζονται είναι ένας τρόπος του σώματος να δημιουργήσει ένα φυσικό φράγμα και να βοηθήσει το δέρμα να επουλωθεί.

Εξακολουθείτε να υποφέρετε;

Εάν έχετε δοκιμάσει όλα αυτά και εξακολουθείτε να αισθάνεστε έντονη ενόχληση, ζητήστε τη βοήθεια του φαρμακοποιού. Συνιστάται να πάρετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, η οποία θα βοηθήσει πιο δραστικά στη μείωση της φλεγμονής.

Και επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, την επόμενη φορά που θα απολαμβάνετε τον ήλιο σε μια παραλία, καλό θα είναι να εφαρμόζετε συχνά αντηλιακό σε όλα τα μέρη του σώματός σας και να αποφεύγετε την πολύωρη ηλιοθεραπεία, κυρίως τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες.

Ιδανική επιλογή για υψηλή προστασία από την UVA UVB ακτινοβολία είναι η καινοτόμα αντηλιακή σειρά Inalia. Τα αντηλιακά της προϊόντα περιέχουν υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες D & Ε και εκχύλισμα από φύλλα ελιάς, έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και προστατεύουν από τα σημάδια φωτογήρανσης.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency