Πόσο χρήσιμο είναι το ζέσταμα και η αποθεραπεία στην άσκηση;

Άσκηση δεν είναι μόνο η ώρα της γυμναστικής. Άσκηση είναι και το ζέσταμα και η αποθεραπεία. Μάλιστα, οι ειδικοί αποδίδουν σε αυτά ιδιαίτερη σημασία.

Πολλοί από εμάς, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός υγιεινού lifestyle, αποφασίζουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας ένα είδος άσκησης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυμναστούμε. Μπορούμε να επιλέξουμε το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, μια βόλτα με το ποδήλατο, μέχρι και πιο εντατικά προγράμματα γυμναστικής υπό την επίβλεψη ειδικών.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επιλογή μας, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσουμε με αργό ρυθμό, αυξάνοντας τη δυσκολία σταδιακά και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί ομαλά.

Είναι το ίδιο σημαντικό, βέβαια, να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών, είτε επιλέξουμε ένα είδος ήπιας άσκησης το οποίο μπορούμε να εκτελέσουμε μόνοι μας, είτε εγγραφούμε σε γυμναστήριο. Μάλιστα, οφείλουμε να δίνουμε τη δέουσα σημασία, εκτός από την εκτέλεση των ασκήσεων, και στο ζέσταμα και στην αποθεραπεία.

Μάλιστα, σύμφωνα  με τους επαγγελματίες, το ζέσταμα και η αποθεραπεία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της «αθλητικής» μας απόδοσης, καθιστώντας μας σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εκγύμνασης καλύτερα, γρηγορότερα και πιο δυνατά.

Ζέσταμα

Το ζέσταμα είναι το στάδιο της προετοιμασίας του σώματος πριν την εκγύμναση. Οι ασκήσεις του αυξάνουν τη ροή του αίματος, το οποίο με τη σειρά του ζεσταίνει τους μυς και τις αρθρώσεις.

Ένα καλό ζέσταμα πριν το πρόγραμμα γυμναστικής διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, εξασφαλίζοντας πως οι μύες θα προμηθευτούν με την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η θερμοκρασία των μυών, γεγονός που μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερη ευλυγισία, επάρκεια και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επιπλέον, το ζέσταμα ανεβάζει σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής, γεγονός που ελαχιστοποιεί το στρες στην καρδιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Κάνουμε όποια δραστηριότητα είχαμε προγραμματίσει (βάδισμα, τρέξιμο κ.λπ.), αλλά σε βραδύτερο ρυθμό.
  • Χρησιμοποιούμε όλο το σώμα μας. Λίγα λεπτά περπατήματος σε συνδυασμό με μερικές προβολές ποδιών και εκτάσεις χεριών, μπορεί να αρκούν.
  • Κάνουμε ζέσταμα για 5-10 λεπτά. Εάν η άσκηση που θα ακολουθήσει είναι έντονη, κάνουμε ζέσταμα μεγαλύτερης διάρκειας. 

 Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία είναι εξίσου σημαντική με το ζέσταμα. Αποτελείται από λιγότερο επίπονες ασκήσεις και συνοδεύεται συνήθως και από stretching.

Το στάδιο της αποθεραπείας επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των καρδιακών παλμών και της θερμοκρασίας του σώματος. Αν η άσκηση διακοπεί απότομα, ενδέχεται να να έχουμε τάση για εμετό ή έως και να λιποθυμήσουμε.

Το stretching, με τη σειρά του, προστατεύει τα άκρα, τους μυς και τις αρθρώσεις μας, καθώς μειώνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, το οποίο ευθύνεται για πόνο, κράμπες και ακαμψία. Όταν γίνεται σωστά, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ευλυγισία και, δυνητικά, να αποτρέψει τραυματισμούς.

Tι μπορούμε να κάνουμε:

  • Να περπατήσουμε για 5 λεπτά, ώσπου να ελαττωθούν οι καρδιακοί παλμοί.
  • Να «κρατάμε» την κάθε άσκηση stretching, για 10 ως 30 δευτερόλεπτα. Να κάνουμε το ίδιο στην άλλη μας πλευρά και, αν νιώθουμε ότι δεν ήταν αρκετό, να επαναλαμβάνουμε με ένα ακόμη σετ.
  • Εκπνέουμε καθώς τεντωνόμαστε, εισπνέουμε καθώς μένουμε τεντωμένοι.

Ακολουθώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούμε σωστά, προσφέροντας στον οργανισμό μας όλα τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς πόνους, πιασίματα και τραυματισμούς.

 

 

  

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency