Ποιοι είναι οι 4 τέσσερις τύποι γονέων;

Μέχρι χθες ξέραμε για τον υπερπροστατευτικό, τον αυστηρό, τον χαλαρό… Από σήμερα, ο γονιός έχει και άλλα ονόματα. Μάθετε πώς αποκαλούνται σήμερα παγκοσμίως τα διάφορα μοντέλα μαμάς και μπαμπά, ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγουν για την διαπαιδαγώγηση του βρέφους τους από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι να ενηλικιωθεί.

Γονιός Τίγρης

Όπως η τίγρη είναι δυνατή και εμπνέει φόβο και σεβασμό, έτσι και ο γονιός-τίγρης είναι αυστηρός με το παιδί του, απαιτεί από εκείνο να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες και να αριστεύει σε ό,τι κι αν κάνει.

Οι υποστηρικτές αυτού του μοντέλου διαπαιδαγώγησης βρέφους ισχυρίζονται πως:

  • Οι αυστηροί κανόνες υπακοής μαθαίνουν στο παιδί να είναι πιο παραγωγικό, δραστήριο και υπεύθυνο. «Ζητάμε πολλά απ’ το παιδί μας, γιατί ξέρουμε ότι μπορεί να τα καταφέρει» λένε.
  • Επιπλέον, τονίζουν πως το παιδί μαθαίνει πως πρέπει να σέβεται τους γονείς και τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Οι αντίπαλοι, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι:

  • Τα παιδιά γονιών-τίγρεων μαθαίνουν απλώς τι σημαίνει συμμόρφωση, όχι παραγωγικότητα.
  • Η μόνιμη πίεση που ασκεί ένας γονιός-τίγρης στο παιδί για να βελτιωθεί στο σχολείο, στους τρόπους του κ.λπ., μειώνει την αυτοπεποίθησή του και αυξάνει το στρες του.

Γονιός ελικόπτερο

Φανταστείτε ένα ελικόπτερο που κάνει συνεχώς κύκλους πάνω απ’ το κεφάλι ενός παιδιού. Και τώρα, όπου ελικόπτερο, βάλτε τη λέξη γονιός. Η μαμά ή ο μπαμπάς που κινούνται ασταμάτητα γύρω απ’ το παιδί τους, δεν αφήνουν το αγγελούδι τους ούτε στιγμή από τα μάτια τους, γιατί πιστεύουν πως έτσι θα προλάβουν το όποιο κακό. Παρεμβαίνουν στις σχολικές του εργασίες, τηλεφωνούν συνεχώς στο σχολείο, για να βεβαιωθούν πως όλα πάνε καλά και γενικά είναι φάντης μπαστούνι σε κάθε βήμα του παιδιού.

Ποιοι γονείς αγαπούν αυτό το μοντέλο ανατροφής;

  • Αυτοί που δεν εμπιστεύονται τις ικανότητες του παιδιού τους να τα βγάλει πέρα με τις δραστηριότητές του και να προλάβει τυχόν κινδύνους.
  • Αυτοί που έχουν ως motto το «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδογύρευε», ακόμα και αν αυτό σημαίνει ασφυκτική υπερπροστατευτικότητα.

Ποιοι αντιδρούν σε αυτήν τη μέθοδο;

Όσοι πιστεύουν πως η μόνιμη παρεμβατικότητα του γονιού στη ζωή του παιδιού του, του στερεί την αυτονομία του και δημιουργεί έναν αυριανό ενήλικα ανήμπορο να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της ζωής του.

Γονιός μπουλντόζα

«Σαρώνω τα πάντα στο πέρασμά μου, προκειμένου ο δρόμος του παιδιού μου να μην έχει το παραμικρό εμπόδιο». Η φιλοσοφία του γονιού-μπουλντόζα μοιάζει αρκετά με αυτή του γονιού ελικοπτέρου, μόνο που εδώ, μιλάμε για super αποφασισμένες/ους μαμάδες και μπαμπάδες που δεν σταματούν πουθενά, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Το συν που εντοπίζουν οι υπέρμαχοι αυτού του στιλ γονιού, είναι πως:

  • Με το να εξολοθρεύεις κάθε εμπόδιο από τη ζωή του παιδιού σου, το βοηθάς να θριαμβεύσει λίγο πιο γρήγορα. Κι αυτό γιατί, το παιδί είναι ούτως ή άλλως τόσο ταλαντούχο και ξεχωριστό που θα τα κατάφερνε έτσι και αλλιώς. Απλώς, τώρα έχει και μία χείρα βοηθείας.
  • Το παιδί που ξέρει πως «η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα με αφήσουν να συναντήσω δυσκολίες» αισθάνεται ακόμη πιο σίγουρο και ασφαλές.

«Κι όμως, υπάρχουν πολλά μείον» σ ’αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης ενός βρέφους, υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά.

  • Τα παιδιά που έχουν μάθει να μεγαλώνουν με στρωμένες λύσεις, δεν θα ξέρουν αύριο στη ζωή τους πώς να λύσουν ένα πρόβλημα ή δεν θα νιώθουν αρκετή σιγουριά, για να το λύσουν μόνα τους.
  • Επιπλέον, γίνονται ναρκισσιστικά όντα που πιστεύουν πως ο κόσμος φτιάχτηκε για να τα υπηρετεί.

Γονιός «ελευθέρας βοσκής»

Αυτός ο τύπος γονιού πιστεύει πως όταν τα παιδιά βγουν απ’ το «μαντρί», μια χαρά τα καταφέρνουν και μόνα τους. Με την προϋπόθεση ότι η μαμά και ο μπαμπάς τα έχουν εφοδιάσει με τη γνώση και τις ικανότητες να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια. Ο γονιός «ελευθέρας βοσκής» λοιπόν αφήνει απεριόριστη ελευθερία στο παιδί του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πάντα πίσω του, για να φυλάει τα νώτα του.

Τι πιστεύει πως κερδίζει το παιδί του ένας γονιός που επιλέγει αυτό το πρότυπο ανατροφής;

  • Μαθαίνει να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο, χτίζοντας δύναμη χαρακτήρα και υψηλή αυτοπεποίθηση.
  • Μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του και να τον προφυλάσσει απ’ τις κακοτοπιές αλλά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, όταν δημιουργούνται, αφού ξέρει πως η αποτυχία είναι και αναμενόμενη και εποικοδομητική.

Ποιες είναι οι ενστάσεις σ’ αυτό το μοντέλο διαπαιδαγώγησης;

Εδώ, μπαίνουν κυρίως νομικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη ευθύνη του γονιού ως κηδεμόνα και την ασφάλεια του παιδιού, ειδικά σε μικρή ηλικία. Αν, για παράδειγμα, ο γονιός «ελευθέρας βοσκής» αφήνει στο παιδί ελευθερίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά του, τότε μιλάμε για ένα πρότυπο παραμέλησης και έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνου, που φυσικά έχει και τις προβλεπόμενες ποινικές επιπτώσεις.

Γονιός αυτοκόλλητο

Αυτό το μοντέλο διαπαιδαγώγησης ενός βρέφους, ξεκινάει ήδη από την κούνια. Εδώ, το δέσιμο του γονιού με το μωρό, έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Και αυτό το δέσιμο επιτυγχάνεται και με τη συναισθηματική και με τη σωματική επαφή. Οι γονείς που εφαρμόζουν το attachment parenting, πιστεύουν πως όσο πιο ισχυρούς δεσμούς χτίσει ο γονιός με το μωρό του τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να γίνει αύριο ένας ανεξάρτητος ενήλικας.

Όσοι εφαρμόζουν αυτήν τη σχολή ανατροφής, πιστεύουν πως:

  • Είναι η πιο σωστή μέθοδος, για να μεγαλώσουν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον όπου νιώθουν τρυφερότητα, αγάπη και θετικότητα και να βγουν μετέπειτα στον κόσμο με ένα αίσθημα ασφάλειας.
  • Όσοι διαφωνούν με αυτό το μοντέλο ανατροφής, βασίζονται στο ότι:

Οι γονείς-αυτοκόλλητο έχουν οι ίδιοι μία μη-υγιή σχέση εξάρτησης από το παιδί τους.

Δημιουργούνται μη-ρεαλιστικές προσδοκίες αλλά και τύψεις στις μητέρες, κυρίως τις εργαζόμενες, που λόγω έλλειψης χρόνου νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του attachment parenting.

Άραγε εσείς, εφαρμόζετε κάποια από τις παραπάνω σχολές ανατροφής για το παιδί σας;

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency