Ποιες συνήθειες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας;

Ποιες συνήθειες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας; Ποιες τροφές μπορούν να τον ενισχύσουν και, κυρίως, ποιες πρέπει να καταναλώνουμε πριν και μετά την προπόνηση, για ενέργεια και γρήγορο μεταβολισμό;

Οι διαδικασίες με τις οποίες το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στην ενέργεια που χρειάζεται, αποτελούν αυτό που αποκαλούμε μεταβολισμό.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια λειτουργία ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο συνδέεται, συνήθως, με προβλήματα στη διαχείριση του βάρους, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος εξαιτίας του αργού τους μεταβολισμού.

Υπάρχουν παράγοντες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας, όπως η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή η προχωρημένη ηλικία. Ο αργός μεταβολισμός, όμως, συνδέεται και με ανθυγιεινές συνήθειες που έχουμε καθιερώσει στην καθημερινότητά μας.

Συνήθειες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

  • Καταναλώνουμε πολύ λίγες θερμίδες: Όταν μειώνουμε σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα μας θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη τροφής και, για λόγους επιβίωσης, επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο καίει θερμίδες.
  • Περιορίζουμε τις πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες μας προσφέρουν αίσθημα κορεσμού, αλλά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά και τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες.
  • Πίνουμε ζαχαρούχα ποτά: Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, αλλά και η παχυσαρκία.
  • Δεν κινούμαστε επαρκώς: Η καθιστική ζωή επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων που καίμε καθημερινά. Ακόμα και η απλή σωματική δραστηριότητα, όπως το να περπατήσουμε για να κάνουμε τα ψώνια μας ή να χρησιμοποιήσουμε τις σκάλες, μπορεί να αποτρέψει την πτώση του μεταβολισμού μας.
  • Δεν κάνουμε γυμναστική που απαιτεί δύναμη: Οι ασκήσεις δύναμης, όπως αυτές με βάρη, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και σε εκείνους που έχουν καρδιακές παθήσεις ή είναι υπέρβαροι.
  • Δεν κοιμόμαστε αρκετά: Μεταξύ άλλων αρνητικών συνεπειών, η έλλειψη ύπνου μπορεί να σχετίζεται με μείωση του μεταβολικού μας ρυθμού και αύξηση του βάρους.

Διατροφή για ενίσχυση του μεταβολισμού

Μπορούμε να αυξήσουμε τον μεταβολικό ρυθμό μας, και συνάμα τις πιθανότητες απώλειας βάρους, εάν δώσουμε σημασία στο «ισοζύγιο» μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από την τροφή και της ενέργειας που καίμε, εάν συνδυάσουμε, δηλαδή, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν μερικές τροφές που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τον μεταβολισμό και είναι οι εξής:

-Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας για μερικές ώρες, καθώς χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για την πέψη, την απορρόφηση και την επεξεργασία τους. Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

-Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο: Ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μας, ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας. Για να ενισχύσουμε, λοιπόν, τη λειτουργία του θυρεοειδούς μας, και επομένως τον μεταβολισμό μας, καταναλώνουμε κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ξηρούς καρπούς.

-Πιπεριές τσίλι: Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων και του λίπους που καίμε και να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας.

-Καφές: Μελέτες αναφέρουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα μας να κάψει λίπος, μετατρέποντάς το σε ενέργεια.

-Πράσινο τσάι: Σύμφωνα με έρευνα, ο συνδυασμός καφεΐνης και κατεχινών του πράσινου τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, αλλά και να αυξήσει την ικανότητα καύσης λίπους.

-Μπαχαρικά: Ορισμένα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ, πιστεύεται ότι έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον μεταβολισμό.

-Νερό: Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό κατά 24-30%. Ωστόσο, αυτή η τόνωση του μεταβολισμού φαίνεται να διαρκεί μόνο 60-90 λεπτά μετά την κατανάλωση νερού.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency