Ποια συστατικά θα πρέπει να περιέχει ένα συμπλήρωμα για τις αρθρώσεις;

Η ζωή θέλει κίνηση για να τη χαρούμε αλλά και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Συχνά, όμως,  οι πόνοι στις αρθρώσεις μάς καθηλώνουν. Όσο περνούν τα χρόνια καταπονούνται όλο και περισσότερο, γι’ αυτό οφείλουμε να τους προσφέρουμε ιδιαίτερη φροντίδα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από ειδικά μελετημένα συστατικά που μας προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής.

Κάποια στιγμή θα τα χρειαστούμε

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής δεν περιορίζεται μόνο στο να συμπληρώνουν τα διατροφικά κενά, αλλά και να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με συστατικά που δεν μπορούμε να πάρουμε σε επαρκή ποσότητα μέσα από τη διατροφή μας. Κάποια από αυτά, αφορούν θρεπτικά στοιχεία που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά για τις παθήσεις των αρθρώσεων και συμβάλλουν στην καλή υγεία και λειτουργία τους. Κλινικές μελέτες και έρευνες αξιολογούν ιδιότητες, δράσεις και οφέλη φυσικών συστατικών, τα οποία όταν συνδυαστούν μεταξύ τους στις ιδανικές αναλογίες ενεργούν στοχευμένα στο πρόβλημα δίνοντας την καλύτερη δυνατή λύση.

Συστατικά… σύμμαχοι για τις αρθρώσεις μας

Η δομή των αρθρώσεων μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός όσον αφορά τα συστατικά που πρέπει να έχει ένα συμπλήρωμα διατροφής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βασική αιτία που προκαλεί τον πόνο συνδέεται με την αλλοίωση του συνδετικού ιστού, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι  η αναδόμησή του είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε. Ποια, όμως, είναι τα βασικά συστατικά που θα πρέπει να περιέχει ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Θειική γλουκοζαμίνη

Η γλουκοζαμίνη αποτελεί δομικό συστατικό του κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του είναι και το κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού. Η παρουσία της είναι απαραίτητη για την κινητοποίηση της παρασκευής ουσιών που έχουν ανάγκη οι αρθρώσεις ώστε να λειτουργούν σωστά, ενώ συμβάλλουν και στη διαδικασία επιδιόρθωσής τους. Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η γλουκοζαμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Όταν λαμβάνεται στη θειική μορφή έχει τη μέγιστη απορρόφηση.

Χονδροϊτίνη

Επίσης, η χονδροϊτίνη  αποτελεί μία φυσική ουσία που συναντάται στο σώμα, η οποία συντίθεται και εκκρίνεται από τα χονδροκύτταρα. Έχει την ιδιότητα να διοχετεύει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά στον χόνδρο, να τον διατηρεί σπογγώδη και υγιή. Έτσι, αυξάνεται η πυκνότητα και η ελαστικότητα του χόνδρου ώστε να έχει την ικανότητα να απορροφά και να κατανέμει τις πιέσεις.  Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σε τροφές και ο οργανισμός μας δεν παράγει επαρκή ποσότητα χονδροϊτίνης, τη λαμβάνουμε από τα συμπληρώματα διατροφής  στη μορφή θειικής χονδροϊτίνης για την ανακούφιση από τον πόνο και την επιβράδυνση της φθοράς του χόνδρου.

Κολλαγόνο

Αν και το συγκεκριμένο συστατικό είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την ομορφιά, παρόλα αυτά, η επαρκής παρουσία του στον οργανισμό μας είναι σημαντική και για την υγεία των αρθρώσεων. Το κολλαγόνο αποτελεί την πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού και είναι αναγκαία για τη συντήρηση και την ευλυγισία των αρθρώσεων. Πιο απλά, είναι η ουσία εκείνη που έχει την ιδιότητα να κρατά ενωμένα τα μέρη του σώματος και αποτελεί το βασικό στοιχείο για την αντοχή, το δέσιμο, την ελαστικότητα και τη σωστή δομή τους. Με το πέρασμα του χρόνου τα αποθέματά του στον οργανισμό μας μειώνονται. Γι’ αυτό η αύξηση των επιπέδου κολλαγόνου είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις αρθρώσεις.

MSM

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προάγει τη συνολική καλή λειτουργία του οργανισμού μας, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του  συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.  Το MSM μπορούμε να το βρούμε σε τροφές όπως τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά,  το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το κρέας και τα θαλασσινά, όμως η διαδικασία μαγειρέματος ή βρασίματος το καταστρέφει. Λόγω της ιδιότητάς του να ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών συνδυάζεται με τη γλυκοζαμίνη, τη θειική χονδροϊτίνη και το κολλαγόνο, συμβάλλοντας στην  υγεία  και στην ελαστικότητα χόνδρου.

Κουρκουμάς

Πολλοί το αποκαλούν το χρυσάφι της γης. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα μπαχαρικό, γνωστό με την ονομασία Curcuma longa, και αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό φυτό, ιδιαίτερα γνωστό στην Ινδία. O κουρκουμάς είναι πλούσιος σε κουρκουμινοειδή τα οποία αποτελούν ενώσεις, με σημαντικότερη την κουρκουμίνη, η οποία είναι το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική  δράση. Η παρουσία πιπερίνης που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι ενισχύει στο μέγιστο την απορρόφηση της κουρκουμίνης, γι’αυτό καλό είναι περιέχεται συνδυαστικά στα συμπληρώματα διατροφής.

Μποσβέλλια

Αποτελεί τη ρητίνη του φυτού Boswellia γνωστό και ως Ινδικό λιβάνι. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει αποδίδονται στα οξέα που περιέχει, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος στις αρθρώσεις και προλαμβάνουν την είσοδο φλεγμονοδών λευκών κυττάρων σε κατεστραμμένους ιστούς. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της δείχνει να βοηθάει στην καθυστέρηση της φθοράς στους χόνδρους. Μάλιστα, η μποσβέλια έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί ‘'ως φυσικό παυσίπονο’’ μειώνοντας  σημαντικά το αίσθημα  του πόνου ακόμη και κατά 10 μονάδες στη κλίμακα WOMAC για την οστεοαρθρίτιδα.

Μαγγάνιο

Αποτελεί ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό ιχνοστοιχείο, παρόλα αυτά είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία των αρθρώσεων. Το μαγγάνιο αποτελεί ένα ακόμα θρεπτικό στοιχεί που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Ένας ακόμα ρόλος του είναι ότι βοηθάει στην παραγωγή του ενζύμου προλιδάση, η οποία βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου που, και εκείνο με τη σειρά του, συμβάλλει στο σχηματισμό συνδετικού ιστού.

Βιταμίνη C

Αν και η πιο γνωστή ιδιότητά της είναι η προστασία του σώματος από τις μολύνσεις και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, παρόλα αυτά η πολυμορφική αυτή βιταμίνη συμμετέχει και στη διαδικασία ενίσχυσης των αρθρώσεων. Αποτελώντας ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, την κύρια δομική πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού που βρίσκεται και στις αρθρώσεις μας.

Χαλκός

Αποτελεί ένα μέταλλο το οποίο έχει τη δική του συμμετοχή στην καλή υγεία των αρθρώσεων. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό της ελαστίνης, ενός βασικού συστατικού του δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού.

Βιταμίνη D

Αποτελεί μία βιταμίνη, της οποίας η αξία έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δομή των οστών, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η ρευματοειδής
αρθρίτιδα.

Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν συνδυασμούς των θρεπτικών αυτών συστατικών, τα οποία λειτουργούν συνεργιστικά προσφέροντας τα οφέλη τους στο μέγιστο βαθμό.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency