Ποια είναι η καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα για να πάρεις μία πολυβιταμίνη;

Εάν έχεις επενδύσει χρήματα σε κάποια καθημερινή πολυβιταμίνη, θα θέλεις να βεβαιωθείς ότι κερδίζεις όσα περισσότερα γίνεται από αυτήν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το να τα λαμβάνεις την καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα.

Πότε όμως είναι η καλύτερη ώρα για να πάρεις μία πολυβιταμίνη;


Ειδικά επειδή υπάρχουν τόσα πολλά συστατικά, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις εάν θα πρέπει να πιεις το χάπι το πρωί ή το βράδυ, με φαγητό ή με άδειο στομάχι. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές εκεί έξω που μπορεί να σε μπερδέψουν περισσότερο. Μην ανησυχείς πια. Ήρθε η ώρα να μάθεις όλα όσα θα χρειαστείς σχετικά με την καλύτερη στιγμή για να πάρεις μία πολυβιταμίνη. 

Έχει πραγματικά σημασία ο χρόνος;
Η λήψη κάποιας πολυβιταμίνης, ειδικά εάν έχει γίνει με υπόδειξη του γιατρού σου, μπορεί να εξαλείψει τις διατροφικές σου ανεπάρκειες. Το να την παίρνεις όμως την κατάλληλη στιγμή της ημέρας μπορεί να κάνει το συμπλήρωμα πιο αποτελεσματικό και με αυτό τον τρόπο να επιλύσεις πιο γρήγορα τα προβλήματά σου.

Παράγοντες όπως ο χρόνος του γεύματος μπορεί να επηρεάζουν την απορρόφηση των βιταμινών από το στομάχι. Επίσης, μπορεί να έχει κάποια επίδραση με ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η ναυτία ή η αδυναμία ύπνου, τα οποία μπορεί να συνοδεύουν κάποια από τα συστατικά των πολυβιταμινών.

Επομένως, εν συντομία, η χρονική στιγμή έχει πράγματι σημασία σε κάποιες περιπτώσεις. Ενώ δεν είναι υψίστης σημασίας το να λαμβάνεις την πολυβιταμίνη σου σε μία συγκεκριμένη στιγμή, θα μπορούσε ίσως να κάνει τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη.
Οι περισσότερες πολυβιταμίνες συμβουλεύουν να τις λαμβάνεις νωρίς μέσα στην ημέρα με τη συνοδεία φαγητού και ποτού. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να πάρεις την πολυβιταμίνη σου.

Δείτε όλες τις πολυβιταμίνες ΕΔΩ

Έλεγξε τα συστατικά
Συγκεκριμένες βιταμίνες, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K), μπορεί να απορροφώνται καλύτερα όταν τις παίρνεις μαζί με διατροφικά λίπη. Αυτό σημαίνει ότι όταν τις παίρνεις μαζί με φαγητό μπορεί να απορροφηθούν καλύτερα. Η απορρόφηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η Β και η C, δεν επηρεάζεται σημαντικά από το εάν τις λάβεις μαζί με κάποιο γεύμα. 

Σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες Β είναι καλύτερο να λαμβάνονται νωρίς μέσα στην ημέρα. Αυτό εξηγείται επειδή αυτή η ομάδα βιταμινών παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και συχνά υπάρχουν και σε ενεργειακά ποτά λόγω της ικανότητάς τους να βοηθούν το σώμα να μετατρέπει το φαγητό σε καύσιμο.

Aν η πολυβιταμίνη περιέχει και άλλα συστατικά όπως ρίζα ginseng, καλό θα ήταν να λαμβάνεται με γεμάτο στομάχι κατά προτίμηση το πρωί μιας και το ginseng μπορεί να είναι ερεθιστικό σε άδειο στομάχι. Ταυτόχρονα, το πρωί είναι και η καλύτερη ώρα δράσης του ginseng για να έχεις ενέργεια όλη την ημέρα ενώ οι βραδινές ώρες λήψης μπορεί να φέρουν υπερένταση το βράδυ.
Ακόμα, αν η πολυβιταμίνη περιέχει συνδυασμό αμινοξέων, είναι προτιμότερο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι για την καλύτερη απορρόφηση των αμινοξέων.

Τέλος, η βιταμίνη C είναι προτιμότερο να μη λαμβάνεται μετά το απόγευμα γιατί μπορεί να φέρει υπερβολική διέγερση και αϋπνία.


Livy Loves: 
Lamberts Multi-Guard -
Sustenium Plus -
EVIOL MultiVitamin Energy Plus

Είχες ποτέ κάποια εμπειρία από παρενέργειες;
Εάν συνηθίζεις να παίρνεις τη βιταμίνη σου πρωί-πρωί και νιώθεις ναυτία προς το μεσημέρι, δοκίμασε να την παίρνεις καλύτερα με το βραδινό σου γεύμα. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να κοιμηθούν για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.
Μπορείς επίσης να να περιορίσεις τις γαστρεντερικές παθήσεις που αντιμετωπίζεις, εάν λαμβάνεις την πολυβιταμίνη σου με τη συνοδεία φαγητού και αρκετών υγρών. Εάν κάνεις το στομάχι σου να κινείται με φαγητό και ποτό, μπορεί να το διευκολύνεις να διασπάσει τα καψάκια πιο εύκολα.

Ρώτησε τον γιατρό σου
Οι πολυβιταμίνες μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά με συγκεκριμένες συνταγές φαρμάκων που μπορεί να παίρνεις. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα αντιόξινα, αντιβιοτικά και φάρμακα για την καρδιά.

Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν θα έχεις άσχημες παρενέργειες. Μπορεί να χρειάζεται να παίρνεις τι πολυβιταμίνες σου με κάποιες ώρες διαφορά από την άλλη αγωγή σου ή να αποφύγεις γενικά κάποιο συμπλήρωμα.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα διατροφής του Livy εδώ

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency