Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού

Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Το Livy.gr σου δείχνει τους τέσσερις τρόπους για να φροντίσεις το στήθος σου.


Μην αμελείς την αυτοεξέταση στήθους:

Μην ξεχνάς να ελέγχεις τακτικά (τουλάχιστον μία φορά το μήνα, περίπου 2-3 ημέρες μετά την περίοδο) το στήθος σου με αυτοεξέταση ώστε να βεβαιώνεσαι πως όλα είναι φυσιολογικά.

Πρόκειται για μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία (βλέπε φωτογραφία) που μπορείς να κάνεις μόνη μπροστά στον καθρέπτη, στο κρεβάτι ή στο μπάνιο. Η αυτοεξέταση δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά άλλωστε και καλό είναι να την επαναλαμβάνεις κάθε φορά την ίδια ημέρα του κύκλου.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου στο ντους: Σήκωσε ψηλά το δεξί χέρι και με το αριστερό ψηλάφισε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Eπανάλαβε στο άλλο στήθος. Η ψηλάφηση ξεκινά έχοντας τα δάχτυλα του χεριού ενωμένα, με την εσωτερική πλευρά του χεριού και με κινήσεις μικρές και κυκλικές γύρω από το μαστό. Η πίεση πρέπει να είναι σταθερή με κίνηση από τη μασχάλη προς τη θηλή.

Στον καθρέφτη: Είναι προτιμότερο να είσαι μπροστά στον καθρέφτη για να παρατηρείς καλύτερα το στήθος, το σχήμα των θηλών και να μπορείς να βλέπεις τυχόν αλλαγές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Εξέτασε αν υπάρχει αλλαγή ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα του στήθους, αν υπάρχει διαφοροποίηση στο δέρμα, παρεκτροπή στη θηλή ή υποχώρηση προς τα μέσα. Eπίσης, αν εκκρίνεται αίμα ή πύον από τη θηλή πιέζοντάς τη, αν υπάρχει περίεργο ζάρωμα ή ραβδώσεις στο στήθος ή τη θηλή ή μήπως διακρίνονται φλέβες με ασυνήθιστη μορφή.
Αν παρατηρήσεις διαφορές μεταξύ των δύο μαστών, θυμήσου ότι τα δύο στήθη δεν είναι ακριβώς τα ίδια και ότι το ένα θα είναι ίσως μεγαλύτερο και θα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το άλλο.

Στο κρεβάτι: Ξάπλωσε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξέτασε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις όπως και στην περίπτωση του μπάνιου ή του καθρέφτη. Πίεσε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Eπανάλαβε στο άλλο στήθος.


Μην αμελείς τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο

Εκτός από το τεστ ΠΑΠ, ο γυναικολόγος είναι ο αρμόδιος για να εξετάσει το στήθος και να κάνει εκτός από ψηλάφηση και υπέρηχο. Με βάση το ιατρικό ιστορικό, το δικό σου και της οικογένειάς σου, ο γυναικολόγος θα κρίνει αν πρέπει να κάνεις κάποια πιο λεπτομερή εξέταση (πχ μαστογραφία ή ψηφιακή μαστογραφία) πριν την ηλικία των σαράντα ετών.

Βρες το σωστό μέγεθος σουτιέν

Καθώς το γυναικείο σώμα μεγαλώνει ή περνά από φάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, το στήθος αλλάζει μέγεθος και σχήμα. Φρόντισε να επιλέγεις το σωστό στηθόδεσμο για να στηρίζεται σωστά το στήθος και η πλάτη ενώ είναι βασικό να μην φοράς σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά ή έχουν αγοραστεί πριν από πολλά χρόνια, όταν είχες περισσότερα ή λιγότερα κιλά ή προτού αποκτήσεις παιδιά.

Μην ξεχνάς πως όταν χρησιμοποιείς λάθος νούμερο σουτιέν, το στήθος συμπιέζεται όπως επίσης και τα τριχοειδή αγγεία και οι φλέβες του λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η λεμφική κυκλοφορία. Όταν η λεμφική κυκλοφορία δυσχεραίνεται, δεν φεύγουν οι τοξίνες οι οποίες με τη πάροδο του χρόνου σχηματίζουν κύστες, ινώδη οζίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινικούς όγκους.

Φρόντισε τον τρόπο ζωής σου για να φροντίσεις το στήθος σου

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία «ενθαρρύνουν» την εμφάνιση καρκίνου του μαστού σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατων ερευνών (AICR 2009, San Antonio 2009,), οπότε η συστηματική σωματική άσκηση και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα θωρακίσει το γυναικείο οργανισμό, μειώνοντας τις πιθανότητες κινδύνου έως  30%  στην πλέον κρίσιμη ηλικία της εμμηνόπαυσης.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency