Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενες μητέρες στο σπίτι

Oι νέες συνθήκες έβαλαν για τα καλά την τηλε-εργασία στη ζωή μας. Και μπορεί η δουλειά εξ αποστάσεως να φαντάζει εύκολη υπόθεση για μία μαμά που εργάζεται από το σπίτι, όμως στην πραγματικότητα, υπάρχουν συχνά για εκείνη τέσσερα <4> σημαντικά εμπόδια.

 Ο διαχωρισμός

«Να κάνω ένα διάλειμμα από τη δουλειά, να βάλω πλυντήριο. Αν κάνω όμως το διάλειμμα για πλυντήριο, θα νιώσω άσχημα που έχασα λίγο χρόνο από την εργασία μου». Και κάπως έτσι, ένας φαύλος κύκλος ενοχών ξεκινά για την εργαζόμενη μητέρα που βάζει τα δυνατά της για να διαχωρίσει τον ρόλο της επαγγελματία από της μαμάς και να ισορροπήσει ανάμεσά τους επιτυχώς.

Τι να κάνετε:

Κάτι που βοηθάει είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο γραφείου στο σπίτι, αν είναι δυνατό απομονωμένο από το υπόλοιπο σπίτι. Εάν για παράδειγμα, το γραφείο σας δεν έχει ορατότητα στο καλάθι με τα άπλυτα, δεν θα μπείτε στον πειρασμό να σηκωθείτε, για να βάλετε πλυντήριο.

Θέστε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «αν δεν εργαζόμουν από το σπίτι, θα είχα τη σκέψη ή τη δυνατότητα να διακόψω, για να βάλω πλυντήριο;». Όχι, φυσικά. Θυμίστε στον εαυτό σας πως αν αφιερωθείτε πλήρως στην εργασία σας στο χρονικό διάστημα που απαιτείται, θα μπορέσετε να είστε 100% παραγωγική και στη συνέχεια θα έχετε όλο τον χρόνο να ασχοληθείτε με τις οικιακές εργασίες.

Ο περισπασμός

Αν έχετε μικρά παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο τότε το να δουλεύετε από το σπίτι, ακόμη και όταν υπάρχει κάποιος φροντιστής εκεί για το παιδί, μπορεί να κρύβει πολλούς περισπασμούς. Ακόμη και με κλειστή πόρτα, ένα παιδί που γκρινιάζει, για παράδειγμα, γιατί χάλασε το παιχνίδι του μπορεί να σας κάνει να χάσετε τη συγκέντρωσή σας. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι περισπασμοί που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε το focus σας, όπως το τηλέφωνο που χτυπά, το κουδούνι, η παραλαβή ενός δέματος ή της αλληλογραφίας, οι γείτονες που ανακαινίζουν κ.λπ.

Η λύση:

Προσπαθήστε να υλοποιήσετε τις εργασίες που απαιτούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τις ώρες που επικρατεί η περισσότερη ησυχία στο σπίτι, π.χ. νωρίς το πρωί πριν ξυπνήσει το παιδί ή την ώρα του μεσημεριανού του ύπνου του.

Ζητήστε «κάλυψη». Ενημερώστε το άτομο που φροντίζει το παιδί όσο εργάζεστε ότι βασίζεστε επάνω του για να οργανώσει την ημέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειάζεται να διακόψετε την εργασία σας, παρά μόνο για κάτι επείγον. Εξηγήστε και στο παιδί με μία μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί πως «η μαμά θα δουλέψει για κάποιες ώρες» και πως για ό, τι χρειαστεί θα το βοηθήσει με χαρά ο άνθρωπος που το προσέχει, ώστε να είναι χαρούμενο.

Ο λάθος συνειρμός

Πολύ συχνά ο περίγυρος πιστεύει πως εφόσον εργάζεστε από το σπίτι είστε πιο «ευέλικτη» και άρα έχετε τη δυνατότητα και τον χρόνο να απαντήσετε σε τηλεφωνικές κλήσεις, να επικοινωνήσετε στα social media. Αυτό όμως δεν ισχύει, αφού χρειάζεται να ανταποκριθείτε στο εργασιακό σας καθήκον και το μόνο που αλλάζει είναι ο χώρος εργασίας σας.

Πώς το χειρίζεστε:

Μπορεί να νιώθετε λίγο άβολα να είστε ειλικρινείς ή ακόμη και να φοβάστε πως κάποιοι θα παρεξηγηθούν όμως στην πραγματικότητα, αν εξηγήσετε σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς πως από την τάδε έως την τάδε ώρα θα είστε απασχολημένη με την εργασία σας και θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας όταν τελειώσετε, μόνο κέρδος θα επικεντρωθείτε απερίσπαστη στην εργασία σας. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν, να είστε σίγουρη πως θα καταλάβουν.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency