Μυστικά και tips για αποτελεσματική άσκηση

Η άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία και να θωρακίσουμε παράλληλα τον οργανισμό μας. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο να ασκούμαστε, αλλά κυρίως να ασκούμαστε σωστά, ώστε να έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  1. Θες να ασκείσαι σαν αθλητής; Φάε σαν αθλητής!

Όταν ο στόχος είναι να τροφοδοτήσετε σωστά την απόδοσή σας, ο σχεδιασμός ενός διατροφικού προγράμματος δεν είναι τόσο απλός, όσο η επιλογή «σαλάτα ή σοκολάτα;».

Η σωστή διατροφή θα σας βοηθήσει να πάρετε την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να τροφοδοτήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά θα επηρεάσει και αποφασιστικά την ικανότητά σας να αθλείστε και να αναρρώνετε.

  1. Βρες το σωστό «timing»

Όπως προγραμματίζετε την ώρα, τη συχνότητα και τον τύπο της προπόνησής σας ώστε να είναι αποτελεσματική, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τη διατροφή σας. Φάτε «έξυπνα» και «στρατηγικά» τη σωστή ώρα, πριν και μετά την άσκηση, τη σωστή ποσότητα με την ιδανική σύσταση, για να εκτοξεύσετε την ενέργεια και την απόδοσή σας στα ύψη.

  1. Aπόφυγε τις «fad diets»

Μην προτιμάτε, δηλαδή, δίαιτες ή πρακτικές «διασήμων» ή μη, που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα. Είναι αληθοφανείς, αλλά όχι αληθινές. Επίσης, δεν είναι στοχευμένες στις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Η ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα αυτή που απευθύνεται σε έναν αθλητή ή αθλούμενο, δεν αποκλείει διατροφικές ομάδες, δεν είναι υποθερμιδική, δεν είναι πρωτεϊνική και δεν χρησιμοποιεί την αφυδάτωση ως μέθοδο απώλειας βάρους.

  1. Ξεκίνησε ενυδατωμένος!

Όταν η άσκηση είναι έντονη ή/και μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερη των 90 λεπτών,  η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών οδηγεί στην αφυδάτωση, επηρεάζοντας αρνητικά την αθλητική απόδοση. Υπολογίστε τον ρυθμό εφίδρωσής σας εύκολα, μετρώντας τις αλλαγές στη μάζα σώματος πριν και αμέσως μετά την άσκηση (π.χ. 1 κιλό = 1 λίτρο), και αναπληρώστε σωστά την απώλειά σας με νερό ή αθλητικό ποτό, κατά περίπτωση. Για πλήρη ενυδάτωση, καταναλώστε περίπου 50% περισσότερα υγρά από αυτά που έχετε χάσει.

  1. Βασίσου στους σωστούς υδατάνθρακες

Παρόλο που έχουν αποκτήσει «κακό όνομα», οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος, ιδιαίτερα όταν αθλείστε. Ανάλογα με τον τρόπο ζωής και το αθλητικό σας πρόγραμμα, περίπου το 45-65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. Επιλέξτε σύνθετους υδατανθράκες που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε γεμάτοι για περισσότερο χρόνο, θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και θα σας γεμίσουν ενέργεια.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency