Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας: μυστικά αντοχής.

Και έρχεται εκείνη η στιγμή που κάθε χρόνο αρκετοί από εμάς βάζουμε τα αθλητικά μας και δηλώνουμε έτοιμοι για όλα. Είναι η στιγμή μας γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να τρέξουμε σα να μην υπάρχει αύριο. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο των Αθηνών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς με χιλιάδες συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό.

Η αντοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρώσει κανείς τη διαδρομή. Είναι γνωστό επίσης ότι οι δραστηριότητες αντοχής έχουν πολλά οφέλη για την υγεία από τον έλεγχο του βάρους και τη μείωση του στρες μέχρι τη μείωση της χοληστερόλης. Και είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μας ενθαρρύνουν να συμμετέχουμε στο μαραθώνιο ή ακόμα και να τρέχουμε όπου μπορούμε, καθημερινά.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, υπάρχει ωστόσο μία σκοτεινή πλευρά σε κάθε έντονη αερόβια δραστηριότητα. Οι τεράστιες ποσότητες οξυγόνου που επεξεργαζόμαστε κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης οδηγούν στη δημιουργία κάποιων βλαβερών μορίων για τον οργανισμό που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Αντιοξειδωτικά για να σώσουν την κατάσταση

Η ύπαρξη των ελευθέρων ριζών μπορεί να γίνει ανασταλτικός παράγοντας στη διάθεσή σας να ξεκινήσετε το τρέξιμο ή μία άλλη μορφή άσκησης. Ωστόσο, μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις γιατί μπορείτε να αφεθείτε στη δύναμη των αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τις έντονες μορφές άσκησης.

Παρακολουθήστε τι συμβαίνει όταν αφήνετε μία φέτα μήλου εκτεθειμένη στον αέρα για λίγο. Η επιφάνειά της  γίνεται πιο σκούρα  λόγω της οξείδωσης. Μόλις ρίξετε επάνω της  λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού αποκτά ξανά το φυσιολογικό χρωματισμό της. Η βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε αυτούς τους χυμούς, προστατεύει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στην επιφάνεια του μήλου. Αυτό είναι ουσιαστικά που συμβαίνει με τα αντιοξειδωτικά στο σώμα σας.

Καθώς παράγονται ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις βλάβες που προκαλούνται από αυτές, ελέγχοντας την ταχεία εξάπλωσή τους και την απομάκρυνσή τους από την κυκλοφορία, προτού μπορέσουν να προκαλέσουν βλάβη. Είναι ουσιαστικά ένας στρατός που εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες και μπλοκάρει το σχηματισμό τους.

Όλα είναι καλά στο σώμα μας όσο τα αντιοξειδωτικά ξεπερνούν σε ποσότητα τις ελεύθερες ρίζες. Αντίθετα, αν δεν καταναλώνουμε αρκετά αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας, οι ελεύθερες ρίζες τρέχουν αχαλίνωτες και προκαλούν βλάβες.

Η κατάσταση αυτή για τον οργανισμό είναι γνωστή με τον όρο οξειδωτικό στρες. Επειδή μεταβολίζουμε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου ενώ τρέχουμε και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών τείνουν να εξαντλούνται γρήγορα στο σώμα μας, οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες εμφανίζονται πιο συχνά στους δρομείς.

Οι έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι οι επαγγελματίες αθλητές αγωνιστικής αντοχής συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που κυκλοφορούν στο σώμα τους. Οι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι ο πόνος των μυών που προκαλείται από μία κατάβαση  είναι μία εκδήλωση ελευθέρων ριζών.

Η αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα της λέξης αντιοξειδωτικά αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Και οι δύο αυτές διατροφικές ομάδες είναι πλούσιες σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Υπάρχουν όμως και άλλα ιδιαίτερα φυτικά συστατικά γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Σκεφτείτε, λοιπόν, λίγο καλύτερα πόσο έτοιμοι είστε να τρέξετε σε έναν αγώνα που δοκιμάζει τόσο πολύ τον οργανισμό σας αλλά και τις αντοχές σας. Προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο, εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά συστατικά ή αναζητήστε στο φαρμακείο εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής. 

ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency