Κατακράτηση υγρών: λόγοι που τη βιώνουμε και τρόποι αντιμετώπισης.

Και εκεί που εσύ φουσκώνεις… από υπερηφάνεια για τις προσπάθειες που κάνεις για να είσαι λεπτή και λυγερή, νιώθεις να φουσκώνεις σαν μπαλόνι. Αιτία η κατακράτηση που σε κρατάει πίσω και δε σε αφήνει να πας ένα νούμερο παρακάτω, να φορέσεις τα αγαπημένα σου ρούχα και να νιώθεις ανάλαφρη. Ένα κατ’ εξοχήν γυναικείο θέμα που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς.

Κατακράτηση υγρών!

To 70% του σώματος αποτελείται από νερό το οποίο αποθηκεύεται στο αίμα, στους μύες, στα οστά, αλλά και μέσα ή έξω από τα κύτταρα. Η ισορροπία υγρών στο σώμα μας μπορεί να διαταραχθεί. Επιστημονικά, η κατακράτηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο οργανισμός μας κρατάει περισσότερο νάτριο και νερό από την κανονική ποσότητα που χρειάζεται. Τυπικά η κατακράτηση εκδηλώνεται με αύξηση βάρους, πρήξιμο στην κοιλιά, την περιοχή των αστραγάλων και στα πόδια, ακόμα και στα χέρια.

8 λόγοι που βιώνουμε το φαινόμενο της κατακράτησης

Η αλήθεια είναι ότι δεν ευθυνόμαστε πάντα εμείς αποκλειστικά για την εκδήλωση του εκνευριστικού αυτό φαινομένου. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα γνωστά… ορμονικά μας που τρελαίνουν το σώμα μας όπως και εμάς… Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που την προκαλούν.

Είμαστε του… αλμυρού

Το αλάτι μπορεί να νοστιμίζει τη ζωή, αλλά αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες. Ειδικότερα το νάτριο και το χλώριο από τα οποία αποτελείται, έχουν ρυθμιστικό ρόλο την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Το πλεόνασμα κατανάλωσης αλατιού, λοιπόν, ευθύνεται σημαντικά για την κατακράτηση.

Λέμε το νερό, νεράκι

Δεν πίνουμε νερό και όταν το σώμα μας αφυδατώνεται, από τη μικρή έως ελάχιστη κατανάλωση υγρών, ο οργανισμός για να προστατευτεί κατακρατά, για την ακρίβεια διαφυλάσσει τα υγρά που διαθέτει.

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, ξεκινάει την πρώτη μέρα της περιόδου που η γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη είναι σε χαμηλά επίπεδα και διαρκεί αρκετά περισσότερο.

Εγκυμοσύνη

Όπως κατάλαβες σε όποια ηλικία και αν είσαι, μία κατακράτηση τουλάχιστον θα σου τύχει. Η γλυκιά αυτή περίοδος της αναμονής του ερχομού ενός μωρού, συνοδεύεται από σημαντικές σωματικές, ορμονικές και ψυχολογικές αλλαγές. Η κατακράτηση είναι πάλι μέσα.

Εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο

Μία περίοδος που ο οργανισμός μας παθαίνει αρκετά ‘’σοκ’’. Όπως είναι και η κατακράτηση υγρών, η οποία σε αυτή τη φάση της ζωής μας οφείλεται στην ανεπάρκεια προγεστερόνης.

Το επιπλέον βάρος

Με τα παραπάνω κιλά μειώνεται η έκκριση της γυναικείας ορμόνης προγεστερόνη λόγω του ότι καταστέλλεται η δράση του συστήματος διούρησης.

Ορθοστασία και  καθιστική ζωή

Και τα δύο βλάπτουν! Η πολύωρη ορθοστασία και αντίστοιχα ακινησία αποτελούν αυξητικούς παράγοντες του φαινομένου.

8 τρόποι αντιμετώπισης της κατακράτησης

Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορείτε να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της κατακράτησης και να επαναφέρετε τη γραμμή σας.

Νερό σε ημερήσια διάταξη

Η ανάγκη του γυναικείου οργανισμού σε νερό αντιστοιχεί σε 8-10 ποτήρια, και 10-12 ποτήρια για τους άνδρες. Καταναλώστε άφθονα υγρά και κυρίως νερό, ειδικά τώρα που έρχεται καλοκαίρι και οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι μεγαλύτερες.

Μειώστε το αλάτι

Όσο μπορείτε… Επίσης, αποφεύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα, junk food και βέβαια, το αλάτι στο μαγείρεμα αλλά και στο σερβίρισμα του φαγητού.

Έχει και το αλάτι τη γλύκα του

Με την κατανάλωση  ζάχαρης τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται, έτσι μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το περίσσιο νάτριο και κατά συνέπεια τα περιττά υγρά. Περιορίζοντας τα γλυκά περιορίζετε και την κατακράτηση και όλα τα άλλα…

Φάε… νερό

Το νερό βρίσκεται σε τροφές, και μάλιστα σε μεγάλη περιεκτικότητα όπως σε φρούτα και λαχανικά. Το καρπούζι, οι φράουλες, το αγγούρι, το σέλινο βοηθούν πολύ γιατί έχουν έντονη διουρητική δράση.

Ποτό με μέτρο

Ένα ποτάκι μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση. Όταν, όμως περνάμε σε δεύτερο, τρίτο, κ.λπ. προκαλούμε την τύχη μας. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό.

Κάνε της γυμναστική

Και σε αυτό η άσκηση βοηθάει, αφού ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Παράλληλα, βοηθάτε και στη μείωση της κυτταρίτιδας, στην απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης και ενός σφιχτού σώματος. Τόσο καλά!

Η κατακράτηση θέλει σωστές κινήσεις

Όσες εργάζεστε σε επαγγέλματα που απαιτούν να είστε όρθιες για πολλές ώρες, επιλέγετε άνετα παπούτσια και να μη φοράτε ρούχα με σφιχτό λάστιχο Προσπαθείτε να βρίσκετε χρόνο να κάθεστε. Όσες, πάλι, έχετε καθιστική εργασία πρέπει να σηκώνεστε συχνά και να περπατάτε διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.

Επιλέξτε συμπληρώματα  που βοηθούν

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν χάρη στη διουρητική τους δράση.

 

Βρείτε τα ιδανικά συμπληρώματα στο Livy.gr

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency