Καθημερινό διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Ποιο πρέπει να είναι το καθημερινό μας διαιτολόγιο, ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία;

Το καθημερινό μας διαιτολόγιο

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, με βάση τη διατροφική πυραμίδα. Γι’ αυτό και ένα τυπικό ημερήσιο μενού μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες).
  • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες καθημερινά).
  • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών.
  • Μέτρια κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών.
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους.
  • Κατανάλωση ψαριών και πουλερικών (3-4 φορές την εβδομάδα).
  • Κατανάλωση κόκκινου κρέατος (1 φορά την εβδομάδα).
  • Όσπρια (2-3 φορές την εβδομάδα).
  • Αποφυγή των γλυκών, εναλλακτικά 1 φορά την εβδομάδα.
  • Καλή ενυδάτωση, με νερό, αφεψήματα και χυμούς (πορτοκάλι, μήλο, παντζάρι).

Τροφές και ανοσοποιητικό

Η διατροφή μας θα πρέπει να έχει μια φιλοσοφία, να είναι συνειδητή και στοχευόμενη.

Η κάλυψη των συναισθηματικών κενών με υπερφαγία και τροφές ποιοτικά υποβαθμισμένες, με χημικά πρόσθετα και καταχρήσεις, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και πολλά άλλα φαινόμενα της εποχής μας, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι διατροφικές επιλογές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας. Eπίσης, σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αυτών των καταστάσεων έχει το οξειδωτικό στρες - ο οργανισμός παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες, παραπροϊόντα μεταβολισμού που δημιουργούν oξειδώσεις - αποτελώντας προάγγελο πολλών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, οι νόσοι του εντέρου, οι φλεγμονές και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αναφέρει ο ειδικός.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού εξαρτάται από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την ψυχολογία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σύσταση της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ανοσολογικών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, το διατροφικό πρότυπο της κρητικής παραδοσιακής διατροφής περιέχει τροφές βιοδραστικές-αντιοξειδωτικές (δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και πιο αραιά κόκκινο κρέας).

Τέλος, μην ξεχνάμε και τη νηστεία, η οποία υπάρχει πάντα στο ανοιξιάτικο πρόγραμμα και θεωρείται μια περίοδος σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Η ψυχική και πνευματική γαλήνη, η νηστεία και η άσκηση/εκτόνωση, σε συνδυασμό με τη διατροφική ποικιλία που μας προσφέρεται τη συγκεκριμένη εποχή, είναι τα βασικά που χρειάζονται για να εκτιμήσουμε την είσοδο της άνοιξης!

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency