Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Έχει παρατηρηθεί χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Στο φαινόμενο αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και άλλα ζεστά ροφήματα, καθώς και η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη από την ερευνητική ομάδα του  Inserm, που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Διαβήτη (EASD)

Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει προηγουμένως συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ομάδα του Inserm (Health over generations, Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία και την Υγεία του Πληθυσμού, Villejuif, Γαλλία) έχει δείξει τώρα ότι μια τέτοια δίαιτα συνδέεται παρομοίως με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η ομάδα είχε ήδη υποψιαστεί ότι μπορεί να υπάρξει σύνδεση με βάση προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, το λυκοπένιο ή τα φλαβονοειδή, συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες εστίαζαν μόνο στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, όχι στη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα της δίαιτας. Οι ερευνητές, συνεπώς, ήθελαν να ελέγξουν εάν η συνολική διατροφή, σύμφωνα με την αντιοξειδωτική της ικανότητα, συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη.

Η έρευνα

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ομάδες που περιείχαν γαλλίδες γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από το 1990, ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, ακολούθησαν 64.223 γυναίκες από το 1993 έως το 2008, οι οποίες δεν είχαν παρουσιάσει διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τη στιγμή της συμπερίληψής τους στη μελέτη. Κάθε συμμετέχουσα ολοκλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για την διατροφή στην αρχή της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη τροφίμων.

Xρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, μαζί με μια ιταλική βάση δεδομένων που παρέχει την αντιοξειδωτική ικανότητα μεγάλου αριθμού διαφορετικών τροφών, οι ερευνητές του Inserm υπολόγισαν μια βαθμολογία για την «συνολική διατροφική αντιοξειδωτική ικανότητα» για κάθε συμμετέχουσα. Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε τις συσχετίσεις μεταξύ αυτής της βαθμολογίας και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος του διαβήτη μειώθηκε με αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών μέχρι το επίπεδο των 15 mmol / ημέρα, πάνω από το οποίο το αποτέλεσμα έφτασε σε ένα οροπέδιο. Η αύξηση των διαιτητικών αντιοξειδωτικών σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως η μαύρη σοκολάτα, το τσάι, τα καρύδια, τα δαμάσκηνα, τα μούρα, οι φράουλες ή τα φουντούκια. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών είχαν μείωση του κινδύνου για διαβήτη κατά 27% σε σύγκριση με εκείνες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

«Αυτή η σύνδεση λαμβάνεται υπόψη αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι άλλοι κύριοι παράγοντες κινδύνου του διαβήτη: το κάπνισμα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η υπέρταση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και κυρίως ο ΔΜΣ, ο σημαντικότερος παράγοντας», διευκρινίζει η Francesca Romana Mancini πρώτος συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που συνέβαλαν περισσότερο σε μια υψηλή διατροφική αντιοξειδωτική βαθμολογία ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί (όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες). Οι συγγραφείς απέκλεισαν τον καφέ από την ανάλυση, παρά τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του, επειδή τα αντιοξειδωτικά στον καφέ έχουν ήδη αποδειχθεί ότι σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ενδέχεται να καλύψουν τις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών από άλλες πηγές.

«Αυτή η εργασία συμπληρώνει τις τρέχουσες γνώσεις μας για την επίδραση απομονωμένων τροφίμων και θρεπτικών ουσιών και παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και των τροφίμων», εξηγεί ο Guy Fagherazzi, επικεφαλής ερευνητής υπεύθυνος για τη μελέτη του διαβήτη στη μελέτη E3N.

«Έχουμε δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη». Τούτο θέτει τώρα το ερώτημα γιατί: «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα μόρια αντισταθμίζουν την επίδραση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα, αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες δράσεις επιπλέον αυτού, για παράδειγμα μια επίδραση στην ευαισθησία των κυττάρων προς την ινσουλίνη. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές μελέτες », καταλήγει η Francesca Romana Mancini.

Άρθρο από τη σελίδα http://www.diabetologia-journal.org/

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency