Επιλογή Babysitter: Τι πρέπει να προσέξετε.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς, απευθύνονται σε ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντός τους για να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο της νταντάς. Αυτή είναι μία πολύ αποδοτική μέθοδος, αφενός γιατί έτσι οι γονείς ενημερώνονται από «πρώτο χέρι» για το προφίλ της babysitter και τα δείγματα γραφής της, αφετέρου γιατί αφήνουν το μωρό σε καλά χέρια αν αναλάβουν αυτά τα οικεία πρόσωπα τη φροντίδα του.

Πολλές φορές όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στον περίγυρο, οπότε η αναζήτηση γίνεται μέσω των αγγελιών σε εφημερίδες. Και αυτή λύση μπορεί να λειτουργήσει, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η υποψήφια νταντά είναι ένα εντελώς άγνωστο πρόσωπο, με όσους κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό.

Υπάρχουν βέβαια και τα διάφορα γραφεία εύρεσης εργασίας που ειδικεύονται σε νταντάδες και babysitters και έχουν προ-ελέγξει το προφίλ των υποψηφίων. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κ ιστοσελίδες που δίνουν στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν babysitters με εμπειρία και άριστες συστάσεις μέσα από μία online βάση υποψηφίων που έχουν περάσει τη διαδικασία συνεντεύξεων αξιολόγησης. Τέλος, για όσους ψάχνουν μη ελληνόφωνη νταντά, υπάρχει η επιλογή να απευθυνθούν στην αντίστοιχη πρεσβεία.

Η «ανάκριση» επιτρέπεται;

Όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται. Για τη φροντίδα του μωρού σας, μιλάμε. Και εκεί, δεν χωρούν τυπικότητες. Ρωτήστε ελεύθερα την υποψήφια babysitter ό,τι πιστεύετε πως θα σας δώσει ξεκάθαρη εικόνα για εκείνη… Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρωτήσετε για:

  • την οικογενειακή της κατάσταση
  • τις σπουδές της
  • τον λόγο που επέλεξε αυτό το επάγγελμα
  • την προηγούμενη εμπειρία της (αν υπάρχει) και τον λόγο που έληξε η συνεργασία της με τους προηγούμενους εργοδότες (μη διστάσετε να ζητήσετε συστατικές επιστολές)
  • για το αν έχει κάποια παιδαγωγική εξειδίκευση
  • για τις γνώσεις της σε θέματα πρώτων βοηθειών
  • για το αν καπνίζει

Μπορείτε όμως να κάνετε και πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τη φροντίδα του μωρού, όπως:

  • Πώς βάζουμε ένα μωρό στο κρεβάτι του και ποια είναι η ιδανική στάση ύπνου;
  • Πως θα προσπαθούσατε να ηρεμήσετε το μωρό αν έκλαιγε ή εάν είχε θυμώσει;

Οι κανόνες του σπιτιού μας.

Στην πρώτη σας γνωριμία, είναι σημαντικό να ενημερώσετε την νταντά και για τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι σας. Εξηγήστε:

  • Πότε, πού, τι και πώς θα τρώει το μωρό
  • Τι θα θέλατε να μαγειρεύει, εάν και εφόσον υπάρχει αυτή η συμφωνία
  • Ότι θα πρέπει να έχει συνεχώς την προσοχή της στο μωρό και να το επιβλέπει τις ώρες που κοιμάται.
  • Ότι απαγορεύεται να φωνάξει στο μωρό
  • Μην αμελήσετε να συζητήσετε εξαρχής και πιο πρακτικά θέματα όπως το ωράριο, τη συνέπεια στην ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, την αμοιβή και την ασφάλιση.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ!

Κάνατε ήδη την επιλογή babysitter και άρχισε ήδη να φροντίζει το μωρό σας. Τι κάνετε;

Παρατηρήστε, από την πρώτη κιόλας μέρα, τον τρόπο με τον οποίον προσπαθεί η νταντά να προσεγγίσει το μωρό, πώς του μιλάει, πώς το κρατάει, πώς το ηρεμεί.

Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του μωρού όταν είναι μαζί με την babysitter, αφού έχει περάσει λίγος καιρός και έχει εξοικειωθεί με την παρουσία της. Αν δεν είναι σε ηλικία που μιλάει, ψάξτε τις απαντήσεις στις αντιδράσεις του. Αν είναι ανήσυχο κάθε φορά που βρίσκεται μαζί της, πρέπει να ψάξετε τι φταίει.

Και η τελευταία, αλλά όχι αμελητέα αλάνθαστη συμβουλή: ακούστε το ένστικτό σας. Έχει ένα μαγικό τρόπο να οδηγεί πάντα στην αλήθεια.

Καλές αναζητήσεις!

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency