Επιδερμίδα χωρίς σπυράκια.

Τα σπυράκια αποτελούν το πιο συχνό δερματικό πρόβλημα. Προκαλούνται, συνήθως, λόγω έντονης λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα το σμήγμα να «παγιδεύεται» μέσα στο δέρμα και με τη συμμετοχή μικροβίων να προκαλείται φλεγμονή. Αν και πολλοί τα έχουν συνδέσει με την εφηβεία, παρόλα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, και κυρίως στις γυναίκες.

Το άγχος, η έμμηνος ρύση και τα ορμονικά προβλήματα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Ωστόσο, αν εφαρμόζετε τις παρακάτω συμβουλές στην καθημερινή περιποίηση του προσώπου σας μπορείτε να περιορίσετε κατά πολύ την εμφάνισή τους όταν δεν κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.

Πλένετε συχνά το πρόσωπό σας

Για να αποφύγουμε τα σπυράκια είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τακτικά το πρόσωπό μας για να αφαιρούμε τους ρύπους και τις εκκρίσεις. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζουμε την κρέμα ημέρας χωρίς να έχει προηγηθεί βαθύς καθαρισμός, καθώς η επιδερμίδα μας δεν θα την απορροφήσει. Αντίθετα, η κρέμα προσώπου θα ενωθεί με τους ρύπους που συσσωρεύονται στους πόρους του δέρματος και ίσως προκαλέσει επιμόλυνση.

Μάθετε τι τύπο δέρματος έχετε

Τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τύπο επιδερμίδας, σίγουρα όμως το λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε αυτά. Ένας άλλος τύπος δέρματος που μπορεί να εμφανίσει σπυράκια είναι ο μεικτός. Μεικτός τύπος δέρματος σημαίνει ότι έχετε τόσες ξηρές επιφάνειες δέρματος όσο και λιπαρές. Οι λιπαρές τείνουν να βρίσκονται στο μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι, που ονομάζονται επίσης ζώνη Τ. Καλό είναι να μην επιλέγετε προϊόντα που κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

Ενυδάτωση

Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν το δέρμα να μένει ενυδατωμένο και φρέσκο. Επιλέγουμε προσεκτικά τα προϊόντα ενυδάτωσης, καθώς πολλά περιέχουν συνθετικά αρώματα ή άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα. Επίσης, δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα!

Περιορίστε το make up

Όταν τα σπυράκια κάνουν την εμφάνισή τους το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να τα καλύψουμε με make up. Ωστόσο, αυτή η τακτική μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει εστίες μόλυνσης. Προτιμήστε καλύτερα το πιο φυσικό look και στις περιπτώσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε make up εφαρμόστε κάποιο ελαφρύ.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Τα χέρια έρχονται συνεχώς σε επαφή με διάφορα βακτήρια και μπορείτε άνετα να τα μεταφέρετε στο δέρμα σας κάθε φορά που το αγγίζετε. Γι’ αυτό να πλένετε τακτικά τα χέρια σας και να αποφεύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας.

 

Μην καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα

Καλό είναι τα αποκλείσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόχειρο φαγητό και προτιμήστε να μαγειρεύετε εσείς τα γεύματά σας με φρέσκα υλικά υψηλής διατροφικής αξίας. Σύμφωνα με έρευνα του 2010, η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Τέτοιες τροφές είναι τα τσιπς, προϊόντα με λευκό αλεύρι, ποτά, αναψυκτικά, γλυκά κ.α. Αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχουν χαμηλή θρεπτική αξία. Επίσης, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να συνδέεται με τα σπυράκια.

Μειώστε το άγχος

Το άγχος σίγουρα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Σύμφωνα με δερματολόγους, σε συνθήκες στρες, το σώμα ελευθερώνει μια ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, αυξάνεται και η λιπαρότητα με αποτέλεσμα να προκαλούνται σπυράκια. Ορισμένες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, το μασάζ και η αρωματοθεραπεία.

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο

Η ηλιοθεραπεία μπορεί βραχυπρόθεσμα να συρρικνώσει τα σπυράκια, ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά δερματικά προβλήματα. Για αυτό θα πρέπει πάντα να εφαρμόζουμε αντηλιακή κρέμα προσώπου.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency