Διατροφή γεμάτη ενέργεια και ευεξία

Στο ντοκιμαντέρ ‘’Supersize me’’, οι θεατές παρακολουθούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του σκηνοθέτη Morgan Spurlock, καθώς εκείνος καταναλώνει για έναν ολόκληρο μήνα τα τρια βασικά ημερήσια γεύματα του από γνωστά ταχυφαγεία της Αμερικής. Τα αποτελέσματα στο σώμα του είναι θεαματικά! Αυτό όμως που δεν περιμένει κανείς είναι να κατρακυλήσει η διάθεση και η ενέργειά του Morgan όσο περνούν οι μέρες και οι θερμίδες από τα burgers, τις φτερούγες κοτόπουλου και τις τηγανητές πατάτες αυξάνονται!

Η κόπωση που αισθάνεστε δεν οφείλεται μόνο στην δουλειά ή στην έλλειψη ύπνου, αλλά και στις διατροφικές σας συνήθειες. Όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται ενέργεια για να κινηθεί, έτσι και το σώμα, οι μύες και ο εγκέφαλος εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά της ισορροπημένης διατροφής για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για μια διατροφή που θα σας χαρίσει ενέργεια και ευεξία:

Λίγο απ’ όλα: Κάθε συστατικό της τροφής έχει διαφορετική συμβολή. Οι υδατάνθρακες δίνουν την περισσότερη ενέργεια, οι πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα, όπως η αργινίνη, που σας κρατούν σε εγρήγορση, ενώ τα καλά λιπαρά δομούν τα κύτταρα του εγκεφάλου βοηθώντας σας να συγκεντρωθείτε.

Τα πάντα είναι θέμα timing: Πολλοί κρατούν τα επίπεδα της ενέργειάς τους ψηλά, ανεφοδιάζοντας τον οργανισμό με μικρά γεύματα κάθε 2 ή 3 ώρες. Το κόλπο αυτό αποτρέπει την εξάντληση του ζαχάρου στο αίμα, που αποτελεί το άμεσο καύσιμο του σώματος. Για άλλους πάλι, τα σνακς είναι πολύ μεγάλος μπελάς και τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τα 3 βασικά γεύματα. Πειραματιστείτε λοιπόν με το σώμα και τις συνήθειες σας.

Δώστε ένα boost στην ημέρα σας: To πρωινό σας γεύμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαύγεια και τη δυναμικότητά τις πρώτες ώρες της ημέρας. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές όπως αλλαντικά, γλυκά και αρτοσκευάσματα. Δώστε έμφαση σε υδατάνθρακες και δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Το μεσημεριανό μπορεί να είναι παγίδα: Πολλοί ειδικοί συνιστούν το μεσημεριανό γεύμα να μην είναι βαρύ, καθώς το βιολογικό ρολόι θα οδηγήσει σε απότομο κρασάρισμα τις απογευματινές ώρες. Εάν σας πιάνει νύστα μετά το μεσημεριανό, δοκιμάστε ένα μικρότερο γεύμα.

Οι σωστοί υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες στα επεξεργασμένα τρόφιμα , όπως για παράδειγμα άσπρα σιτηρά, γλυκά, ζύμες, σάλτσες, σνακς, καταναλώνονται γρήγορα από τον οργανισμό, σε αντίθεση με το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που σας δίνουν ενέργεια που διαρκεί.

Δίαιτα με μέτρο: Δίαιτες οι οποίες υπόσχονται αστραπιαία αποτελέσματα είναι συνήθως φτωχές σε θερμίδες. Με άλλα λόγια δεν παρέχουν αρκετή ενέργεια στο σώμα, προκαλώντας ατονία. Ακόμα λοιπόν και όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, βάλτε σαν στόχο το 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα, και μην εξαντλείτε τον εαυτό σας!

Η αλήθεια για τον καφέ: Η καφεΐνη αυξάνει την έκκριση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, που κρατούν σώμα και πνεύμα σε εγρήγορση. Παρ’ όλα αυτά αποφύγετε τους πολλούς καφέδες αργά μέσα στην ημέρα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν νευρικότητα τις βραδινές ώρες και να χαλάσουν τον ύπνο σας.

Νερό για διαύγεια: Το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Εάν είστε από εκείνους που ξεχνούν να πιούν νερό μέσα στην ημέρα, βάλτε στο πρόγραμμά 8 με 10 ποτήρια υγρών χωρίς θερμίδες για να αποφύγετε το χαρακτηριστικό λήθαργο που προκαλεί η αφυδάτωση.

Ελλείψεις σε συστατικά: Εάν αισθάνεστε ανεξήγητη κόπωση, τότε θα ήταν καλό να εξασφαλίσετε πως λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β και το μαγνήσιο.

Άθληση: Η φυσική δραστηριότητα προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών της θετικής ενέργειας.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency