Γρίπη ή κρυολόγημα;

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό που μας ταλαιπωρεί είναι γρίπη ή κρυολόγημα; Ας δούμε μαζί τα συμπτώματα αναλυτικά:

  • Πυρετός: Στη γρίπη είναι συνήθως υψηλός (από 38οC έως και 40οC) και μπορεί να έχει διάρκεια 3-4 ημέρες. Αντίθετα, στο κρυολόγημα είναι σπάνιος στους ενήλικες και στα μεγάλα παιδιά, που μπορεί να το περάσουν εντελώς απύρετοι. Ωστόσο, τα μικρά παιδιά και τα βρέφη είναι δυνατόν να εμφανίσουν πιο υψηλό πυρετό, αγγίζοντας μέχρι και τους 39οC.
  • Μυϊκοί πόνοι: Στη γρίπη είναι συνήθως έντονοι, ενώ στο κρυολόγημα είναι γενικά μέτριας έντασης.
  • Πονοκέφαλος: Στη γρίπη μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια και να είναι δυνατός, ενώ στο κρυολόγημα σπάνια εκδηλώνεται.
  • Κόπωση: Το αίσθημα κόπωσης στην περίπτωση γρίπης είναι αρκετά έντονο και μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες (ενίοτε και περισσότερο). Αντίθετα, σε περίπτωση κρυολογήματος, είναι μέτριας έντασης και δεν έχει ιδιαίτερη διάρκεια.
  • Καταρροή: Εδώ τα πράγματα αντιστρέφονται: η καταρροή είναι πολύ συχνή στην περίπτωση κρυολογήματος, ενώ πιο σπάνια στην περίπτωση γρίπης.
  • Φτάρνισμα: Το ίδιο ισχύει και εδώ. Αρκετά συχνό το φτάρνισμα στο κρυολόγημα, πιο σπάνιο στη γρίπη.
  • Βήχας: Η γρίπη συνήθως συνοδεύεται από έντονο βήχα, σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, όπου ο βήχας είναι παροξυσμικός και πιο μέτριας έντασης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Ασχέτως των διαφορών σε συμπτώματα και ένταση, κρυολόγημα και γρίπη κρύβουν κινδύνους, στους οποίους θα πρέπει να δώσουμε σημασία.

Στην περίπτωση του κρυολογήματος, το οποίο αποτελεί και την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η μεταδοτικότητα είναι πολύ υψηλή. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους, είτε νοσούμε εμείς, είτε εκείνοι.

Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι η εκδήλωση ωτίτιδας, λαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας ή πνευμονίας. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στον γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ενδεχόμενες επιπλοκές. Μικρά παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά και χρονίως πάσχοντες είναι καλό να επισκεφθούν τον γιατρό με την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων, καθώς ο δικός τους οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος και με μειωμένες αντιστάσεις.

Η δε γρίπη είναι επίσης μεταδοτική. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα, είτε από άμεση επαφή με πρόσφατα μολυσμένο αντικείμενο από ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους, ειδικά αν ανήκουμε στις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες). Κι αυτό διότι οι κίνδυνοι για επιπλοκές από τη γρίπη είναι επίσης ορατοί, αφού μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, παραρρινικολπίτιδα και οξεία βρογχίτιδα.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency