Γιατί το μουρουνέλαιο έγινε γαλάκτωμα;

Ακούγοντας τη λέξη γαλάκτωμα, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε προϊόντα καλλυντικής περιποίησης που στόχο έχουν να βελτιώσουν και να καταπραΰνουν την υφή του δέρματός μας. Και όμως, τα γαλακτώματα δεν βρίσκουν εφαρμογή μόνο στα καλλυντικά αλλά πολλά από αυτά τα καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας ως βασικά τρόφιμα.

Το γαλάκτωμα, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα δυο υγρών τα οποία σε κανονικές συνθήκες δεν είναι αμοιβαία διαλυτά. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα δύο φάσεων, εκ των οποίων η μία αποτελείται από νερό (υδατική φάση) και η άλλη από έλαια (λιπαρή φάση). Η αλήθεια είναι ότι αν προσπαθήσει κανείς να αναμίξει λάδι με νερό τότε πολύ απλά θα διαπιστώσει ότι τα δύο υγρά διαχωρίζονται μεταξύ τους με το νερό ως πιο βαρύ να μένει κάτω από το ελαφρύτερο λάδι.

Γι’ αυτό το λόγο, η γαλακτωματοποίηση, δηλαδή η διαδικασία παρασκευής ενός γαλακτώματος απαιτεί την παρουσία ειδικών ουσιών. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται γαλακτωματοποιητές και φροντίζουν για την σταθεροποίηση των γαλακτωμάτων βοηθώντας την ανάμειξη και τη συνύπαρξη της ελαιώδους και της υδατικής φάσης. Αυτό το επιτυγχάνουν, έχοντας στη δομή τους ένα άκρο που συνδέεται με τις λιπαρές ουσίες (υδρόφοβο) και ένα άκρο που ενώνεται με τις υδατικές (υδρόφιλο).

Η λέξη γαλάκτωμα προέρχεται από τη λατινική λέξη που σημαίνει "στο γάλα" και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού το γάλα είναι ένα γαλάκτωμα με τα λιπαρά του να αναμιγνύονται ομοιογενώς σε υδατικό περιβάλλον. Πολλά γαλακτώματα είναι κρυμμένα στην κουζίνα μας και κάποια από τα πιο γνωστά είναι το γάλα, ο κρόκος του αυγού, η μαγιονέζα, το παγωτό, ακόμα και οι απολαυστικές σως που μπορεί να απογειώσουν γευστικά τις σαλάτες μας. Συνεπώς, η γαλακτωματοποίηση είναι μια διαδικασία πολύ παλιά και οικεία για τον καθένα που ασχολείται με τη μαγειρική.

Η οικειότητα που έχει προκύψει με αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τα υλικά που επιλέγουμε στην κουζίνα μας, αλλά ίσως να σχετίζεται με το γεγονός ότι ξεκινάει φυσικά από μέσα μας. Η αλήθεια είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός γαλακτωματοποιεί συνεχώς τα λιπαρά της τροφής, ώστε να ολοκληρωθεί η πέψη τους στο λεπτό έντερο.

Η επιστημονική κοινότητα, συνειδητοποιώντας τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η γαλακτωματοποίηση για την πέψη των λιπαρών τροφών, τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει μέσω δημοσιευμένων μελετών την ανωτερότητα σε επίπεδο απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας των σκευασμάτων που προσφέρονται σε γαλακτωματοποιημένη μορφή. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα ωμέγα-3, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, της όρασης, του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα όλου του οργανισμού. Οι πηγές των ωμέγα-3 είναι τα έλαια από ψάρια όπως ο σολομός, η αντζούγια, το σκουμπρί ή η μουρούνα.

Το υγρό μουρουνέλαιο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και δεκαετίες αν και η γεύση του αντικειμενικά χαρακτηρίζεται δυσάρεστη. Οι γονείς το επιλέγουν για τα μικρά παιδιά και εκείνα συνήθως προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την κατάποσή του. Στην περίπτωση, όμως, που γαλακτωματοποιηθεί αφενός γίνεται πιο απορροφήσιμο,  αφετέρου καλύπτεται η άσχημη γεύση και η οσμή που θυμίζει ωμό ψάρι. Η επικάλυψη της δυσάρεστης επίγευσης είναι ένα έξτρα πλεονέκτημα των γαλακτωματοποιητών που προστίθενται στο μουρουνέλαιο κατά τη διαδικασία της γαλακτωματοποίησης.

Αν, λοιπόν, αναζητάτε μουρουνέλαιο σε υγρή μορφή που να απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και ταυτόχρονα να είναι πραγματικά νόστιμο, χωρίς να μυρίζει τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε το Mourinol. Θα το βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία. Απολαύστε τα οφέλη του και προσφέρετέ το σε όλη την οικογένεια χωρίς να σας προβληματίζει η γεύση του.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ MOURINOL ΣΤΟ LIVY.GR

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency