Γιατί οι Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D;

 Όλοι γνωρίζουμε ότι η  βιταμίνη D είναι πολύτιμη, κυρίως επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό ,στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.Παρ’ όλα αυτά, σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αντί για πλεόνασμα, έχουμε έλλειψη!

To Μεσογειακό παράδοξο

Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο και συγκεκριμένα στη UVB ακτινοβολία του, ενώ το υπόλοιπο 10%  το προσλαμβάνουμε από τις τροφές που την περιέχουν.

Αφού, λοιπόν, η βιταμίνη D συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου, τότε εμείς οι Έλληνες που ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα είναι λογικό και αναμενόμενο  να έχουμε όση βιταμίνη D χρειαζόμαστε. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι μεσογειακοί λαοί φαίνεται να έχουμε παραδόξως ανεπάρκεια ή τέλος πάντων όχι επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Αν και έχουμε ηλιοφάνεια αρκετούς μήνες το χρόνο, το περισσότερο διάστημα έχουμε καλυμμένο το σώμα μας με ρούχα. Είναι γεγονός επίσης ότι τα τελευταία χρόνια αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο, κυρίως επειδή φοβόμαστε τον καρκίνο του δέρματος. Τέλος, χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, που εμποδίζουν τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα.
  • Στη Μεσόγειο υπάρχουν άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δυσχεραίνεται, λόγω της μελανίνης, η σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο στο δέρμα.
  • Στις μεσογειακές χώρες δεν καταναλώνουμε τόσο τις λιπαρές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, επειδή το κύριο λίπος της διατροφής μας είναι το ελαιόλαδο, που δεν μας δίνει την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.
  • Η μόλυνση της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις όπου κινούμαστε καθημερινά εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα μας.

 

Τι κάνουμε;

Φαίνεται πως μόνο η πρόσληψη με το φαγητό δεν είναι αρκετή, καθώς ελάχιστες φυσικές τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης, ενώ και οι εμπλουτισμένες τροφές συνήθως δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες. Για αυτό το λόγο συνίστανται:

  • Έκθεση στον ήλιο: η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη σύνθεση της βιταμίνης D, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος, κυρίως αν δεχόμαστε τις ακτίνες του για πολλή ώρα και μάλιστα χωρίς αντιηλιακό. Για αυτό, μπορούμε να ακολουθήσουμε το αρχαίο ελληνικό ρητό «Παν μέτρον άριστον» και να φροντίζουμε να βρισκόμαστε καθημερινά για 15-20 λεπτά στον ήλιο έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια μας εκτεθειμένα. Όσο για το αντηλιακό, για εκείνο το χρονικό διάστημα μπορούμε να το  αποφύγουμε ή να χρησιμοποιούμε ένα με χαμηλό δείκτη προστασίας και στη συνέχεια να βάλουμε  το αντιηλιακό που καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • Στις περιπτώσεις που οι ανάγκες του οργανισμού δεν καλύπτονται, χορηγείται συμπλήρωμα διατροφής της βιταμίνης D. Στη χώρα μας κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα  βιταμίνης D, σε μορφή χαπιών ή σταγόνων, σε πολλές δοσολογίες. Επίσης, βιταμίνη D βρίσκουμε και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, μαζί με άλλες βιταμίνες. Υπάρχουν ακόμη και σκευάσματα βιταμίνης D μαζί με ασβέστιο.
        ΒΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΟ LIVY

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency