Γιατί ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός για εμάς τις γυναίκες;

Αν και κατά γενική ομολογία ο γυναικείος οργανισμός θεωρείται ιδιαίτερα  δυνατός και ανθεκτικός, αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε και από σίδερο. Ίσως αν ήμασταν να… σκουριάζαμε και λίγο, αλλά πού… τέτοια τύχη! Με τόσες υποχρεώσεις που έχουμε κάθε μέρα, αυτό είναι το μόνο που δεν πρόκειται να μας συμβεί. Από τη μία βέβαια, είναι καλό να είμαστε δραστήριες, από την άλλη όμως, ο οργανισμός μας δεν έχει πάντα την ίδια άποψη, αφού συχνά φτάνουμε στα όρια της εξάντλησης που εκδηλώνεται με ατονία και αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ασχολίες. Σύμμαχός μας ένα μέταλλο, το οποίο μας προσφέρει σιδηρά προστασία, που αξίζει να γνωρίσουμε για να το αξιοποιούμε ακόμα καλύτερα.

Ο σίδηρος… στο μικροσκόπιο

Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύτιμο μέταλλο, ίσως το πιο γνωστό, και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, την πρωτεΐνη του αίματος η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για το γυναικείο οργανισμό λόγω των ιδιαίτερων αναγκών που παρουσιάζει ο αναπαραγωγικός κύκλος. Παρόλα αυτά, ο σίδηρος έχει και άλλες ιδιότητες. Συμμετέχει στη δομή πολλών ενζύμων που σχετίζονται με λειτουργίες  του μεταβολισμού, είναι απαραίτητος και για τη σύνθεση πολλών αμινοξέων και ορμονών, ενώ η επαρκής πρόσληψη συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στις λειτουργίες του εγκεφάλου.  

Αιτίες και συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την έλλειψη σιδήρου

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η έλλειψη σιδήρου αποτελεί τη συχνότερη αιτία αναιμίας παγκοσμίως σε ποσοστό 15%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 50% σε γυναίκες από 18 έως 50 ετών. Είναι, λοιπόν, απόλυτα κατανοητό πόσο σημαντικός είναι ο σίδηρος για να έχουμε καλή υγεία, ενέργεια και ζωντάνια. Ας δούμε ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα που θα μας δείξουν ότι τον χρειαζόμαστε επειγόντως.

Νιώθετε έντονη κούραση

Το αίσθημα κόπωσης και τα έντονα σημάδια κούρασης αποτελούν το πιο κοινό σύμπτωμα που προκαλεί η έλλειψη σιδήρου, αφού τα χαμηλά ποσοστά δεν επαρκούν για τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε ενέργεια και να νιώθετε έντονη ατονία, αλλά και δυσκολία στη συγκέντρωση. Συνήθως αυτό το σύμπτωμα αποδίδεται στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, γι’ αυτό και ίσως να το προσπερνάτε.

Κουραστικό πρόγραμμα και δίαιτες

Ειδικά αν συμπέσουν χρονικά αυτές οι δύο συγκυρίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε έλλειψη σιδήρου. Το έντονο πρόγραμμα και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών θα εξασθενήσουν τον οργανισμό σας ακόμα περισσότερο αν δεν τον εφοδιάζετε με σίδηρο.

Έντονη εμμηνόρροια

Είναι από τη φύση τους δύσκολες μέρες, και γίνονται ακόμα περισσότερο λόγω της αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί, η οποία καταλήγει σε απώλειες σιδήρου. Ο οργανισμός αναπληρώνει μόνο τη μισή ποσότητα αίματος που χάνει, και αυτό συμβαίνει κάθε μήνα εξουθενώνοντας το γυναικείο οργανισμό, γι’ αυτό χρειάζεται  ανεφοδιασμό σε σίδηρο.

Το πρόσωπο είναι χλωμό

Αυτό το ροδαλό, υγιές χρώμα στο πρόσωπο προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη, όταν βέβαια βρίσκεται στα σωστά επίπεδα. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, το πρόσωπο αποκτά μία χλωμή όψη, ενώ σημεία όπως τα ούλα, το εσωτερικό των βλεφάρων και το εσωτερικό των χειλιών χάνουν το χρώμα τους.

Εμφανίζετε τριχόπτωση

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει σχέση των χαμηλών επιπέδου σιδήρου με την τριχόπτωση, και αυτό οφείλεται όταν η έλλειψή του οδηγεί σε αναιμία. Στην περίπτωση αυτή προτεραιότητα του σώματος είναι να παρέχει οξυγόνο στα ζωτικά κύτταρα με αποτέλεσμα να το στερεί από άλλες οργανικές λειτουργίες, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής και η διατήρηση των μαλλιών επί… κεφαλής.

Έχετε πονοκεφάλους

Οι πονοκέφαλοι δημιουργούνται λόγω της έλλειψης οξυγόνου το οποίο δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα στον εγκέφαλο, αν και προηγείται των άλλων οργάνων. Ωστόσο από τη στιγμή που το παρεχόμενο οξυγόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες του εγκεφάλου, δημιουργείται πρήξιμο στις αρτηρίες που καταλήγει σε πονοκεφάλους.

Λαχάνιασμα και ταχυκαρδία

Αν κάνετε πράγματα που παλιά δε σας δυσκόλευαν στην αναπνοή, ενώ τώρα σας προκαλούν λαχάνιασμα, καλό είναι να ελέγξετε το συντομότερο δυνατό τα επίπεδα σιδήρου. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που παρουσιάσετε αρρυθμία, ταχυκαρδία, συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία.

Νευρικότητα στα κάτω άκρα

Είναι το λεγόμενο ‘’Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού’’ κατά το οποίο μπορεί να έχετε ένα αίσθημα δυσφορίας, έντονη και ασυναίσθητη υπερκινητικότητα στα πόδια, η οποία παρουσιάζει έξαρση τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν ξεκουράζεστε. Αυτό το σύμπτωμα παρατηρείται όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σε σίδηρο.

Έντονο άγχος

Και όμως, μπορεί το έντονο και ‘’αδικαιολόγητο’’ άγχος που αισθάνεσθε, εκτός του καθημερινού που πλέον αποτελεί μέρος της ζωής μας, να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Αυτό συμβαίνει γιατί το παρασυμπαθητικό σύστημα δεν εφοδιάζεται με επαρκές οξυγόνο. Είναι ένας λόγος να παρουσιάζετε τάσεις φυγής ακόμα και αν βρίσκεστε σε χαλαρή κατάσταση.

Είστε χορτοφάγος

Το κρέας δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή λήψης σιδήρου. Το μέταλλο αυτό περιέχεται σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια, ιδιαίτερα οι φακές. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι τροφές δεν έχουν την ίδια απορροφησιμότητα από τον οργανισμό, με εκείνη που έχει το κρέας η οποία  είναι τρεις φορές μεγαλύτερη. Συνδυάστε τις διατροφικές αυτές ομάδες με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως πιπεριές, μπρόκολο, μούρα, κουνουπίδι, θυμάρι, μαϊντανό.

Έχετε υποθυρεοειδισμό

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπλοκάρεται όταν ο σίδηρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα επηρεάζοντας τις μεταβολικές λειτουργίες του. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία ‘’ύπουλη’’ πάθηση που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή και εκδηλώνεται με αύξηση βάρους ακόμα και αν κάνετε προσεγμένη διατροφή, χαμηλά ποσοστά ενέργειας, υπνηλία, αλλαγές στη διάθεση, χαμηλή θερμοκρασία σώματος.

Είστε έγκυος

Δεν είναι τυχαίο που ο σίδηρος είναι από τα πρώτα συστατικά που συνιστώνται από τους γυναικολόγους και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο σίδηρος που χρειάζεται το έμβρυο αντλείται από τη μητέρα, γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει σε επαρκή ποσότητα και για τους δύο ή… τους τρεις αν κυοφορούνται δίδυμα. Επίσης, το αίμα που χάνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού μειώνει αισθητά τα ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό.

Η γλώσσα σας έχει περίεργη όψη

Αν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας είναι περισσότερο λεία από το φυσιολογικό και δεν έχει το γνωστό ροζ χρώμα, υπάρχει η πιθανότητα να σας λείπει σίδηρος.

Υπάρχει φλεγμονή στο έντερο ή έχετε κοιλιοκάκη

Είναι δύο καταστάσεις οι οποίες δυσκολεύουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και μειώνουν τα επίπεδά του. Γι’ αυτό η πρόσληψή του καλό είναι γίνει με την καθοδήγηση γιατρού.

Ποιες τροφές περιέχουν σίδηρο

  • Μοσχαρίσιο κρέας και συκώτι
  • Ψάρια όπως χταπόδι, ξιφίας, τόνος, σολομός
  • Κοτόπουλο, το μέρος του μπουτιού
  • Θαλασσινά, όπως όστρακα, χτένια, σουπιές,
  • Αβγά
  • Σκόνη κακάο
  • Όσπρια, φακές, ρεβίθια, φασόλια
  • Λαχανικά όπως αγκινάρα, πιπεριές, σπανάκι, πράσα, αρακάς
  • Ξηροί καρποί, κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης και σουσάμι

Δεν αρκεί μόνο η… σιδερένια θέληση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει το γυναικείο πρόγραμμα.  Χρειαζόμαστε και σιδερένιο οργανισμό. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε το Floradix. Το φυσικό, απόλυτο γυναικείο τονωτικό!  Το Floradix aποτελεί ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής με οργανικό σίδηρο,  βιταμίνες C, Β1, Β2, Β6, Β12, εκχυλίσματα τονωτικών φυτών και  συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι το Floradix αποτελεί μία από τις πιο απορροφήσιμες μορφές σιδήρου, άρα δεν έχει παρενέργειες.  Το μυστικό στον σίδηρο είναι η βιοδιαθεσιμότητα, κατά πόσο δηλαδή ο οργανισμός μας απορροφά την ποσότητα που χρειάζεται για να είναι υγιής, γεμάτος ζωντάνια!  Ο μοναδικός συνδυασμός συστατικών του Floradix εξασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση του σιδήρου και γίνεται το καθημερινό μας εφόδιο για να έχουμε αντοχές, ενέργεια, ζωντάνια και καλή διάθεση. Η πλούσια και ειδικά μελετημένη σύνθεσή του καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά προσφέροντας στον οργανισμό μας όλα όσα χρειαζόμαστε  κάθε μέρα.

 

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency