Βρεφικοί κολικοί και ο ρόλος του μασάζ

Οι κολικοί τον βρεφών είναι μια κατάσταση ή διαφορετικά, μια συμπεριφορά, την οποία τα βρέφη εμφανίζουν κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής τους με την εκδήλωση έντονου κλάματος, συνήθως χωρίς εμφανή αιτιολογία. Εμφανίζεται στο 16-28% των βρεφών, περισσότερο στα αγοράκια, και προκαλεί στενοχώρια στη μαμά και τον μπαμπά.

Οι κολικοί των βρεφών δεν έχουν σχέση με τους κολικούς των ενηλίκων ως αίτιο εμφάνισης ή ένταση πόνου, ενοχλήματα ή παθολογική αιτιολογία, ξεκαθαρίζει η ειδικός.

Η σύγχρονη οπτική για τους κολικούς τον βρεφών είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιον πόνο στην κοιλίτσα, αλλά για μια συμπεριφορά με έντονο κλάμα, χωρίς προφανή αιτιολογία, που εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι το βρέφος να γίνει 3 μηνών.

Η περίπτωση αυτή των κλασικών κολικών δεν επιδέχεται κάποιας θεραπείας ή βοήθειας. Πρόκειται κυρίως για την εκδήλωση κλάματος από έντονη νευρικότητα, που αντιστοιχεί σε ημερομηνίες ανάπτυξης εντονότερης νεύρωσης στο σώμα, γεγονός που φαίνεται να οδηγεί τα μωράκια σε μεγαλύτερη υπερδιέγερση. Με πολλή αγκαλία, αγάπη, στοργή και λίγη υπομονή, όλα θα περάσουν!

Τι προκαλεί τους κολικούς

Οι κολικοί δεν έχουν επιβεβαιωμένο προδιαθεσικό παράγοντα. Μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα στα αγοράκια, σε μωρά που δεν θηλάζουν ή που επιθυμούν παραπάνω αγκαλίτσα από τους γονείς.

Εάν, ωστόσο, μιλάμε για πονάκια στην κοιλίτσα ή στομαχικές ενοχλήσεις, αυτές μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως η παλινδρόμηση (μετά τον 2ο μήνα), η υπερπαραγωγή γάλακτος από πλευράς μητέρας και η δυσκοιλιότητα

Τα σημάδια της εμφάνισης των κολικών είναι:

  • Εμφάνιση μετά την 3η εβδομάδα
  • Συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, κυρίως απόγευμα προς βράδυ
  • Συχνότητα συγκεκριμένων ωρών και διάρκεια
  • Δεν υπάρχει προφανής αιτιολογία
  • Το μωρό έχει ηλικία από 3 εβδομάδες, έως και 3 μήνες

 

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Υπομονή
  • Αγκαλιά
  • Μουσική
  • Βόλτα με το μωρό
  • Αλλαγή δωματίου ή και φωτισμού, γενικά χώρου
  • Νανουρίσματα από κάποιο παιχνιδάκι
  • Ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το μασάζ στα μωράκια, που ανακουφίζει από την ένταση και χαλαρώνει

Ο ρόλος του μασάζ

Το μασάζ των βρεφών έχει πολλά πλεονεκτήματα και, κυρίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως μια ευχάριστη δραστηριότητα με το μωρό σας.

Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στο μωράκι σας συχνά, τόσο για να επικοινωνήσετε όσο και να το ανακουφίσετε, αφαιρώντας την ένταση και χαλαρώνοντας το μωρό σας.

Μπορεί η μητέρα να κάνει μόνη της τέτοιο μασάζ;

Φυσικά και μπορεί! Η μανούλα είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος και αυτός που το μωρό εμπιστεύεται, δεχόμενο κάθε καινούριο ερέθισμα. Ένα τέτοιο ερέθισμα είναι και το μασάζ! Η τεχνική είναι πολύ εύκολη και μπορεί να εφαρμοστεί από όλους.

Επιδιώξτε και εσείς να μάθετε πώς να κάνετε βρεφικό μασάζ, για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά του, αλλά και να διασκεδάσετε με το μωρό σας.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency