Αντηλιακή προστασία και βρέφος: 5 κοινά λάθη.

Ως γονείς θέλουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο. Θέλουμε να τα προστατεύσουμε από τα πάντα, ακόμη κι αν ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορούμε, όμως, να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά από όλα εκείνα που περνούν από το χέρι μας. Ένα από αυτά, είναι και η προστασία από τον ήλιο.

Ας δούμε, λοιπόν, 5 συχνά λάθη που κάνουμε ως γονείς σχετικά με την αντηλιακή προστασία των παιδιών μας και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε.

Να βάζουμε αντηλιακό αφού φύγουμε από το σπίτι

Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι το δέρμα χρειάζεται κάποια ώρα για να απορροφήσει το αντηλιακό και μέχρι να γίνει αυτό, το δέρμα δεν είναι προστατευμένο από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Κατά συνέπεια, το μωρό σας εκτίθεται στο κίνδυνο του εγκαύματος ή της βλάβης από τον ήλιο.

Θα πρέπει να φοράτε στο μωρό σας αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι, χρησιμοποιώντας ποσότητα γαλακτώματος που αντιστοιχεί ιδανικά σε 2 κουταλιές της σούπας για ολόκληρο το σώμα (2mg/cm2). Επαναλάβετε αμέσως μόλις βγείτε στον ήλιο και κάθε μία ώρα. Έτσι, θα χαρίσετε συμπαγή και αποτελεσματική αντηλιακή κάλυψη στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας.

 

Να εκθέτουμε τα νεογέννητα βρέφη απευθείας στον ήλιο (για την παραγωγή της βιταμίνης D)

Πριν το μωρό σας κλείσει τους 6 μήνες, θα πρέπει να το προστατεύετε από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Τα μωρά διαθέτουν λεπτότερη επιδερμίδα και μικρότερη παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό UV ακτινοβολίας να είναι σε θέση να διαπεράσει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματός του. Οι ειδικοί συστήνουν πως όσο οι άμυνες του βρέφους είναι χαμηλές, θα πρέπει να αποφεύγεται εν γένει η απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Κάποιοι γονείς θεωρούν πως η ηλιακή ακτινοβολία θα συνδράμει την παραγωγή βιταμίνης D αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Τα μωρά προμηθεύονται το αρχικό τους απόθεμα σε βιταμίνη D από τη μητέρα τους. Μπορεί να παρουσιάζουν ενδεχόμενη έλλειψη λόγων των χαμηλών ποσοστών στα οποία τη διαθέτουν οι μητέρες τους αλλά η απευθείας έκθεση στον ήλιο, και μάλιστα χωρίς αντηλιακό, δεν αποτελεί σοφή κίνηση. Είναι προτιμότερο η μητέρα να λαμβάνει συμπλήρωμα βιταμίνης D, το οποίο θα περάσει στο μωρό μέσω του θηλασμού.

 

Να φοράμε αντηλιακό μόνο τις ηλιόλουστες μέρες

Πολλοί δεν θεωρούν πως πρέπει να φορούν αντηλιακό τις συννεφιασμένες ημέρες. Μέγα λάθος! Ακόμα και όταν ο καιρός είναι κλειστός, το παιδί ενδέχεται να εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα UV ακτινοβολίας.

Η ακτινοβολία (UVA) είναι ο τύπος της UV ακτινοβολίας που διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος κύματος. Διαπερνά και το πιο παχύ σύννεφο. Και αν το μωρό δεν υποστεί έγκαυμα επιτόπου, οι μεγάλες ποσότητες UVA προκαλούν πρόωρη γήρανση σε βάθος χρόνου. Καθώς το δέρμα του μωρού δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένο, μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες UVA ακτινοβολίας κατά τις καλοκαιρινές ημέρες, ακόμα και με συννεφιά. Συνεπώς, η εφαρμογή αντηλιακού είναι απαραίτητη παντός καιρού.

 

Να μην φοράμε γυαλιά ηλίου στο μωρό

Τα γυαλιά ηλίου κάνουν τα μωρά τόσο χαριτωμένα, επιτρέποντάς τους παράλληλα να νιώθουν άνετα κάτω από τον δυνατό ήλιο. Σκεφτείτε απλά πως αν ο ήλιος έχει δόντια για εσάς, θα έχει και για το μωρό σας. Φορέστε του γυαλιά, κάθε φορά που φοράτε κι εσείς.

 

Να χρησιμοποιούμε χαμηλό δείκτη προστασίας SPF

Ορισμένοι γονείς θεωρούν πως το ευαίσθητο δέρμα του μωρού συνεπάγεται τη χρήση μόνο ήπιων προϊόντων. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Μάλιστα, τα μωρά χρειάζονται έναν καλό δείκτη (πχ. SPF 25) γιατί το δέρμα τους μπορεί να υποστεί πολύ εύκολα έγκαυμα.

Βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας για το μωρό σας, όπως το Baby Sun Care SPF 25. Θα σας εξασφαλίσει την καλύτερη ηλιοπροστασία αυτό το καλοκαίρι.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency