#menoumespiti: μια νέα, προσωρινή καθημερινότητα.

#menoumespiti! Για πόσο; Για όσο χρειαστεί ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς. Σε κανέναν μας δεν αρέσει, όλοι είμαστε σκεπτικοί, λίγο μελαγχολικοί και ίσως αρκετά τρομαγμένοι.
Και τώρα; Τώρα συνεχίζουμε. Φτιάχνουμε μία νέα, προσωρινή ρουτίνα η οποία θα μας βοηθήσει να μείνουμε παραγωγικοί, ήρεμοι και κυρίως υγιείς, ώστε όταν περάσει όλο αυτό να επανέλθουμε σίγα-σιγά στην κανονική ζωή μας.

Παρακάτω θα βρεις τρία πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, και να κρατήσουν νου και σώμα σε εγρήγορση για την μέρα που θα επανέλθει η κανονικότητα και θα επανέλθουμε κι εμείς στην καθημερινότητα μας.

Γράψε σε χαρτί όλα αυτά που θες να κάνεις για όσο #MenoumeSpiti

“Θα κατεβάσω καλοκαιρινά”, “θα πλύνω τις κουρτίνες”, “θα διαβάσω όλα τα βιβλία”. Αυτά μπορεί να είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που έχεις σκεφτεί να κάνεις και σίγουρα σου έχουν περάσει άλλα 100 από το μυαλό. Έχουν περάσει όμως 4 μέρες κι ακόμα δεν έχεις κάνει τίποτα…

Ένας τρόπος για να βάλεις τις δουλειές (και τις σκέψεις σου) σε τάξη, είναι να τις γράψεις σε ένα χαρτί. Χώρισε τις ανά είδος δουλειάς, ανά μέρα ή ανά βαθμό δυσκολίας και ξεκίνα να τις πραγματοποιείς. Κάθε φορά που τελειώνεις μία δουλειά, σβήνε τη από τη λίστα σου και προχώρα στην επόμενη.

Αν είστε οικογένεια, βάλε και τα παιδιά στο παιχνίδι! Φτιάξε έναν πίνακα με χαρτιά Α4 στον τοίχο και γράψε τις δουλειές του καθενός ή τις δουλειές που θα κάνετε όλοι μαζί. Επιβράβευσε την επιτυχία, γιορτάστε κάθε δουλειά που τελειώνει και φυσικά επιτρέψτε στον καθένα να κάνει τις δουλειές του στον χρόνο του, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία όλων μας που είναι αναπόφευκτη.

Δημιούργησε μία νέα ρουτίνα

Η καθημερινή μας ρουτίνα είναι αυτό που μας κρατάει οργανωμένους και συγκεντρωμένους στους στόχους μας και με τον εγκλεισμό στο σπίτι η ρουτίνα αυτή χάθηκε, τουλάχιστον προσωρινά. Είναι σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσουμε μία καινούρια, προσωρινή ρουτίνα η οποία θα μας κρατήσει σε πνευματική και σωματική εγρήγορση. Μην ξεχνάς ότι σε λίγο καιρό η καθημερινότητα σου θα έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και καλό θα είναι να μην έχεις μείνει πίσω.

  1. Μην είσαι όλη μέρα με τις πιζάμες! Πλύσου, φόρα το ρολόι και ψεκάσου με άρωμα. Φόρα άνετα ρούχα και τήρησε την πρωινή ρουτίνα που ακολουθείς τις “κανονικές” μέρες.
  2. Φτιάξε το γραφείο σου. Μην δουλεύεις όλη μέρα από τον καναπέ, θα κουραστείς, θα πιαστείς και κυρίως θα πονέσει η μέση σου. Αν δεν έχεις γραφείο στο σπίτι σου, στήσε πρόχειρα ένα στο τραπέζι της κουζίνας, στην τραπεζαρία ή με ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο. Βάλε την ατζέντα σου, το laptop σου, ένα ποτήρι με στυλό και τους φορτιστές σου, όπως ακριβώς τα έχεις στη δουλειά. Τήρησε ένα ωράριο που θα σε βολέψει να δουλεύεις (πχ. 10:00-15:00) και κανόνισε να μιλάς με τους συναδέλφους και συνεργάτες σου με βίντεο κλήσεις για να διατηρήσεις την προσωπική επαφή.
  3. Φτιάξε ρουτίνα για τα παιδιά: Καραντίνα δεν σημαίνει διακοπές, ακόμα για τα παιδιά. Φτιάξτε μία ρουτίνα που να επαναλαμβάνεται καθημερινά με συγκεκριμένες ώρες που επιτρέπεται το παιχνίδι ή η τηλεόραση, όρισε τις ώρες που πρέπει να κάνουν δουλειές σπιτιού ή το μπάνιο τους και βάλε στη ζωή τους τη μαγειρική και την κηπουρική και πάλι όμως συγκεκριμένες ώρες. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα, είναι πιο ήρεμα και βαριούνται λιγότερο όταν ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα και κρατώντας τα απασχολημένα με συγκεκριμένες δραστηριότητες έχεις κι εσύ περισσότερο χρόνο για τη δική σου ρουτίνα.

Αυτή είναι η ευκαιρία να φτιάξεις τη διατροφή σου και να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου!

Το λες μήνες, ίσως και χρόνια ότι θες να φτιάξεις επιτέλους τη διατροφή σου, να τρως πολλά μικρά γεύματα μέσα στην μέρα, να πίνεις πολύ νερό και να ξεκινήσεις γυμναστική. Μάντεψε…έχεις άπλετο χρόνο να τα πραγματοποιήσεις όλα και μάλιστα με τεράστια ποσοστά επιτυχίας.

Καλύτερη διατροφή, περισσότερο νερό: Βάλε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σου ώστε να θυμάσαι να πίνεις συνεχώς και ξεκίνα να τρως μικρά γεύματα μέσα στην μέρα. Προσπάθησε να μην τρως επεξεργασμένα τρόφιμα, να αντικαταστήσεις τα πρόχειρα σνακ που συνήθως έχουν ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά.

Γυμναστική στο σπίτι: Αν έκανες γυμναστική πριν κλειστείς στο σπίτι, τόσες μέρες σε αδράνεια θα σε βγάλουν εκτός προγράμματος και θα σε κάνουν να νιώσεις βαρύς και νωθρός. Αν πάλι έχεις να πατήσεις το πόδι σου στο γυμναστήριο χρόνια, τότε παρούσα η κατάσταση μπορεί και να είναι υπέρ σου! Μην κάθεσαι 24 ώρες το 24ωρο! Κάνε δουλειές σπιτιού σε γρήγορους ρυθμούς και βρες video με γυμναστική στο σπίτι που δεν χρειάζεται όργανα ή που σου δείχνει πως να χρησιμοποιείς αντικείμενα του σπιτιού. Κάνε διατάσεις για να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα στο σώμα σου και παρέσυρε τα παιδιά της οικογένειας σε fun ασκήσεις εδάφους ή σε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι γυμναστικής. Η καθιστική ζωή δεν θα κρατήσει πίσω το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου, οπότε αφιέρωσε μισή ώρα τη μέρα στο να τα ξυπνήσεις αλλά και να τα γυμνάσεις.

Ψυχραιμία, υπομονή, αλληλεγγύη και φροντίδα του εαυτού μας, των ανθρώπων μας και του σπιτιού μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή, οπότε ας βάλουμε τα δυνατά μας να τα κάνουμε σωστά και να μην αφήσουμε την εσωστρεφή πλέον καθημερινότητα να μας πάρει από κάτω.

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency