8 συχνές αιτίες τριχόπτωσης

Ξαφνικά αρχίζεις και βρίσκεις ολόκληρες τούφες στο μαξιλάρι σου όταν ξυπνάς; Κάθε φορά που χτενίζεσαι προβληματίζεσαι για το αν η τριχόπτωση που παρατηρείς είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού ή συντρέχει κάποιος άλλος λόγος υγείας; Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου κι αυτό γιατί στην πλειονότητα των περιπτώσεων η καθημερινή τριχόπτωση είναι απολύτως φυσιολογική!

Πότε η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική;

Ένας ενήλικας έχει μεταξύ 100.000 και 150.000 τριχοθυλακίων που αναπτύσσονται και πέφτουν συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ζωής της τρίχας που διαρκεί από δύο έως κι έξι χρόνια. Απώλεια από 50 έως και 100 τριχοθυλακίων ημερησίως θεωρείται απόλυτα φυσιολογική ενώ στη θέση των χαμένων μαλλιών αναπτύσσονται νέες τρίχες στα ίδια θυλάκια.

Πρόβλημα τριχόπτωσης υφίσταται βέβαια όταν είτε χάνεται υπερβολική ποσότητα μαλλιών είτε όταν τη θέση των παλιών τριχών δεν ανανεώνουν νέες. Το πρόβλημα εξελίσσεται σταδιακά κι επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε ηλικία ή φύλο.

8
συχνές αιτίες τριχόπτωσης

Ανδρική ή γυναικεία αλωπεκία: Η ανδρική αλωπεκία – συχνά κληρονομική - είναι η πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης στην περίπτωση των ανδρών που οδηγεί στη λεγόμενη φαλάκρα, συνήθως στην κορυφή της κεφαλής και με αραίωση στους κροτάφους. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες παρατηρούν αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με την κορυφή (το λεγόμενο στεφάνι) να επηρεάζεται περισσότερο και η μπροστινή γραμμή μαλλιών να παραμένει άθικτη.

Ορμονικές αλλαγές: Η εμμηνόπαυση ή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, πολυκυστικές ωοθήκες ή ακόμη και η ανισορροπία των ορμονών μετά τη γέννα μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε έντονη απώλεια μαλλιών.

Δερματικές παθήσεις: Μυκητιακές λοιμώξεις, εκζέματα, βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κι άλλες δερματικές παθήσεις προκαλούν τριχόπτωση κι αραίωση μαλλιών.

Διατροφικές ελλείψεις κι ανεπάρκεια βιταμινών: Η έλλειψη βιταμινών κι άλλων ιχνοστοιχείων είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν έντονη τριχόπτωση. Σίδηρος, πρωτεΐνη, λιπαρά ωμέγα -3 και ψευδάργυρος είναι βασικά για την διατήρηση της σωματικής υγείας αλλά και της υγείας των μαλλιών μας!

Αλλαγές στο σώμα: Οι εξαντλητικές δίαιτες και η μεγάλη απώλεια κιλών οδηγούν επίσης σε αιφνίδια απώλεια μαλλιών.

Συναισθηματικές διαταραχές και έλλειψη ύπνου: Το έντονο άγχος, η κατάθλιψη αλλά και η έλλειψη ύπνου ή η υπερκόπωση μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

Λήψη φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα όπως για παράδειγμα της αρτηριακής πίεσης ή σκευάσματα για την αντιμετώπισης της κατάθλιψης αναφέρουν στις παρενέργειές τους την τριχόπτωση.

Κακή φροντίδα των μαλλιών: Όπως και το σώμα μας, έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται φροντίδα. Σε αυτό το πλαίσιο αλόγιστη χρήση τεχνικών κομμωτηρίου για στάιλινγκ και χημικών σκευασμάτων όπως πχ η περμανάντ και η βαφή μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη τριχόπτωση.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency