5 λόγοι που νιώθεις κόπωση και πώς να την καταπολεμήσεις!

Νιώθεις ότι αδυνατείς να ξεκινήσεις ενεργά τη μέρα σου και θέλεις να παραμείνεις στο σπίτι. Βρίσκεσαι στη δουλειά και απουσιάζει το κίνητρο για να φέρεις εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις που σου ζητάει το αφεντικό. Πηγαίνεις διακοπές και αντί να αγωνιάς να εξερευνήσεις το μέρος που επισκέφθηκες, σε βρίσκει η παρέα σου να είσαι όλη μέρα στο κρεβάτι. Αν τα παραπάνω σου θυμίζουν καταστάσεις που ενδεχομένως έχεις βιώσει, τότε η κούραση ίσως είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζεις συχνά.

Κάποιες φορές, βέβαια, η εμφανής βραχυχρόνια κόπωση δεν αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα είναι σύμπτωμα που οφείλεται στον υπερδραστήριο τρόπο ζωής και καθημερινότητας.
Ωστόσο, όταν εξακολουθείς να νιώθεις κουρασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως μήνες, οι αιτίες μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε ιατρικά προβλήματα.

Παρακάτω θα αναλύσουμε μαζί τους λόγους που σε κάνουν να χάνεις διωρίες επειδή νιώθεις καταβεβλημένη και θα σου προτείνουμε τα tips του Livy για να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση.

  1. Δεν κοιμάσαι αρκετά. Ο ύπνος και μάλιστα ο βραδινός είναι γνωστό ότι είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες του οργανισμού. Οι γιατροί συστήνουν τις 7-8 ώρες ύπνου για τους ενήλικες τη νύχτα, ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και με λιγότερες ώρες. Πρέπει εσύ να καταλάβεις ποιο είναι το δικό σου προσωπικό όριο και να το εφαρμόσεις. Αν για κάποιο λόγο δεν κοιμάσαι επαρκώς, τότε είναι επόμενο ο εγκέφαλός σου να μην μπορεί να πραγματοποιήσει επιτυχώς τις απαιτούμενες λειτουργίες του, γεγονός που έχει συνέπειες, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρικότητα, διαταραχές στην όρεξη κ.α. Φυσικά συστατικά όπως η βαλεριάνα και άλλα βότανα μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς σωστά χωρίς παρενέργειες.

  2. Διαταραχές ύπνου. Στην περίπτωση του ύπνου δεν μετράει μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα. Είναι πιθανό να κοιμάσαι επαρκώς, αλλά να μην κοιμάσαι καλά. Διάφοροι είναι οι λόγοι που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου. Μερικοί από τους σοβαρότερους είναι η υπνική άπνοια και το ροχαλητό. Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας, η αναπνοή εξασθενεί ή σταματάει εντελώς για 10-15 δευτερόλεπτα ή και για περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, ο εγκέφαλος και κατ’επέκταση το υπόλοιπο σώμα δεν οξυγονώνονται και αιματώνονται επαρκώς, προκαλώντας υπολειτουργία στα επι μέρους συστήματα του οργανισμού. Το ροχαλητό είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχει με την υπνική άπνοια. Σε φυσιολογικά επίπεδα, το ροχαλητό είναι εντελώς ακίνδυνο, όμως όταν είναι πολύ έντονο και θορυβώδες καθημερινά, δεν επιτρέπει σε εσένα και τους γύρω σου να κοιμηθείς ήρεμα, μπορεί ακόμα και να σε ξυπνάει μέσα στον ύπνο σου. Μια επίσκεψη στο γιατρό σου θα επιβεβαιώσει αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα στην περίπτωση που δε θέλεις να λάβεις κάποιο φυσικό βότανο.

  3. Ορμονικά προβλήματα. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό και έχουν ειδική ρυθμιστική δράση στη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος, ανάλογα με τον τύπο τους. Η δυσλειτουργία αυτών επιδρά αρνητικά σε όλο το ανθρώπινο σώμα, καθώς δεν ρυθμίζονται σωστά οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για το νευρικό, πεπτικό, ανοσοποιητικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό σύστημα. Μια συχνή κατάσταση που σχετίζεται με διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος και αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και στη χώρα μας είναι ο υποθυρεοειδισμός Ηashimoto, όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Έτσι, ο μεταβολισμός δουλεύει πολύ αργά με αποτέλεσμα να νιώθεις κούραση και νωθρότητα συνεχώς. Ο σωστότερος τρόπος να δεις αν πάσχεις από υποθυρεοειδισμό, είναι φυσικά να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις. Συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή, το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας. Δοκίμασε το Solgar Selenium 200Mcg για καλύτερα αποτελέσματα.

  4. Δυσλειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά μια καταιγίδα από εκατομμύρια μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, στα αντικείμενα και στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Για να αμυνθεί και να τους φιλτράρει, παράγει διάφορες ουσίες όπως η ισταμίνη που τον βοηθούν να ανταπεξέλθει. Όταν το ανοσοποιητικό δυσλειτουργεί, παράγει με μη ορθό και ανεξέλεγκτο τρόπο αυτές τις ουσίες και τότε ο οργανισμός καθίσταται περισσότερο επιρρεπής σε λοιμώξεις και ιούς, πράγμα που τον αποδυναμώνει. H Superfoods με τη μοναδική φυσική σύσταση των προϊόντων της, σου προσφέρει μέσα από το Livy, βιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού με Ιπποφαές, Παπάγια και Echinacea.

  5. Έλλειψη/Ανεπάρκεια βιταμίνων και ιχνοστοιχείων. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που μπορεί να νιώθεις αδυναμία και αδράνεια είναι η μη επαρκής παρουσία βιταμινών και χρήσιμων στοιχείων που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει ομαλά. Η συμβολή των βιταμινών είναι σπουδαία, καθώς μετατρέπουν τα μακροδιατροφικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια έτοιμη για αξιοποίηση. Παράλληλα, πολλές βιταμίνες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση άλλων βιταμινών. Οι περισσότερες δεν παράγονται από τον οργανισμό μας, οπότε είναι αναγκαίο να τις προσλαμβάνεις από την τροφή σου. Βέβαια, σήμερα αμφισβητείται η επαρκής παρουσία των βιταμινών στα τρόφιμα. Γι’ αυτό, με τη σωστή πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμινών, μπορείς να αναπληρώνεις αυτό το κενό. Οι κυριότερες βιταμίνες που η έλλειψή τους συνήθως προκαλεί συμπτώματα αδυναμίας ή εξάντλησης είναι η Β (Σύμπλεγμα) και η D, καθώς και οι δύο σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία των ορμονών και του νευρικού συστήματος. Στο Livy μπορείς να βρεις τα συμπληρώματα που περιλαμβάνουν βιταμίνες της ομάδας Β, για να ενδυναμώσεις τον οργανισμό σου και συμπληρώματα με βιταμίνη D. Αν είσαι υπερδραστήρια και η καθημερινότητά σου απαιτεί σωματική ενέργεια, τότε μπορεί να έχεις εξαντλήσει τις αποθήκες γλουταμίνης, μιας από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες. Χρησιμοποίησε τη Γλουταμίνη της Lamberts L-Glutamine Powder για τη μέγιστη θεραπεία και αποκατάσταση. Αν θέλεις να ενδυναμώσεις συνολικά το σώμα σου για να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητές σου, μπορείς να προχωρήσεις στη λήψη πολυβιταμινών και προϊόντων που περιέχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης από την κόπωση. Αυτά περιέχουν ένα συνδυασμό από βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το Livy σου προτείνει την επιτυχημένη σειρά της Eviol, Eviol Multivitamin και Eviol Multivitamin Energy Plus για έξτρα τόνωση. Αν δεν επιθυμείς την πρόσληψη ταμπλετών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φακελάκια, αναμειγνύοντας το περιεχόμενό τους με νερό ή φυσικούς χυμούς. Το Menarini Sustenium Colors of Life Adults σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι με τον πιο πρακτικό τρόπο.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency