5+1 Τρόποι σωστής φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής

Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι η ευαίσθητη -ή αλλιώς περιγεννητική- περιοχή καθιστά αναγκαία την ιδιαίτερη, πολλές φορές και εξειδικευμένη φροντίδα. Πολλές φορές, όμως, καθιστούμε αμελητέα τη σημαντικότητα που έχει για όλες μας η τακτική και σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, είτε επειδή έχουμε συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης, είτε επειδή γνωρίζουμε λανθασμένα πληροφορίες που έχουμε διαβάσει ή ακούσει κατά καιρούς.

Τι ισχύει για την ευαίσθητη περιοχή;

Ο κόλπος είναι ένα σημείο του σώματος που έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται εκκρίνοντας φυσικά υγρά και να διατηρεί το δικό του “οικοσύστημα” που συγκροτείται από ωφέλιμα βακτήρια και τα οποία αποτελούν τη χλωρίδα του. Το οικοσύστημα αυτό έχει συγκεκριμένο pH, μια κλίμακα που δείχνει το βαθμό οξύτητας και αλκαλικότητας. Οι τιμές του κυμαίνονται από 0 έως 14. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή, τόσο πιο όξινο είναι το περιβάλλον το οποίο μετράμε.

Στην περίπτωση του γυναικείου κόλπου, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, οι ιδανικές τιμές είναι μεταξύ 3,8 και 4,5. Το ελαφρώς αυτό όξινο pH συμβάλλει ώστε τα ωφέλιμα βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν, ενώ τα επιβλαβή να εξαφανιστούν. Αυτό καθιστά την περιοχή λιγότερο επιρρεπή σε ερεθισμούς, μυκητιάσεις, κολπίτιδες και άλλου είδους ευαισθησίες.

Πώς θα καταλάβω ότι έχει διαταραχθεί το pH της ευαίσθητης περιοχής μου;

Αν παρατηρείς κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα τον τελευταίο καιρό, τότε ίσως αυτό σημαίνει ότι η χλωρίδα του κόλπου σου έχει κλονιστεί.

1. Έντονος κνησμός και αίσθηση καύσου. Η φαγούρα και η αίσθηση «καψίματος» στα γεννητικά όργανα είναι ένα συχνό σύμπτωμα διαταραχής του pH. Μπορεί να συνδυάζεται με κάποιο οίδημα, κοκκίνισμα ή εξάνθημα στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως κάποια λοίμωξη ή δερματοπάθεια.

2. Αλλαγή στα κολπικά υγρά. Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην ποσότητα, την υφή και την οσμή των κολπικών υγρών. Αναλόγως με το πού οφείλονται αυτές οι αλλαγές, μπορεί να τα παρατηρήσεις να είναι λευκά, παχύρρευστα ή πολύ λεπτόρρευστα, δύσοσμα κ.λπ. Αν η αλλαγή αυτή μάλιστα είναι ξαφνική, τότε κάτι δεν πάει καλά.

3. Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο υπερβολικός πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρευνία) μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει αλλάξει το Ph της ευαίσθητης περιοχής σου και ενδεχομένως πάσχεις από κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος.

Πώς να προστατεύσω την ευαίσθητη περιοχή μου;

1. Καθημερινός απαλός καθαρισμός. Για την αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη σωστή υγιεινή προτείνεται ο καθημερινός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής. Δεν πρέπει όμως να αμελείς δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, μην υπερβάλλεις με το συνεχή καθαρισμό, καθώς κινδυνεύεις να διαταράξεις τη φυσική χλωρίδα της περιοχής και δεύτερον, μη χρησιμοποιείς καθαριστικά με σαπούνι και parabens που επίσης διαταράσσουν τη χλωρίδα. Το LIVY σου προτείνει δύο φυσικά και πολύ απαλά καθαριστικά της Apivita για καθημερινή χρήση με Αλόη & Πρόπολη και Χαμομήλι & Πρόπολη για να διαλέξεις όποιο σου ταιριάζει περισσότερο. Μια άλλη επιλογή είναι το Frezyderm Intim Area Foam pH 4.0 σε μορφή έτοιμου αφρού, που δεν απαιτεί τρίψιμο, για απαλό καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς. Κατά τη διάρκεια της πλύσης, μην ξεχνάς να ξεπλένεσαι με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό, καθώς στην περιπρωκτική περιοχή βρίσκονται μικρόβια που είναι παθογόνα για τον κόλπο.

2. Σχολαστική φροντίδα στις ημέρες περιόδου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο κόλπος είναι πολύ ευαίσθητος, καθώς το υγρό περιβάλλον συμβάλλει ευκολότερα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γι’ αυτό καλό είναι να πλένεσαι με κάποιο απαλό ειδικό καθαριστικό και να αλλάζεις τακτικά τη σερβιέτα ή το ταμπόν που χρησιμοποιείς (ανά 3-4 ώρες). Οι Everyday Sensitive Ultra Plus Super είναι δίπλα σου στις δύσκολες πρώτες μέρες που παρατηρείται μεγάλη ροή, ενώ τα O.B.Original Super 16 Tampons σου προσφέρουν εύκολη εφαρμογή και ευελιξία. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι εν κινήσει, μπορείς να χρησιμοποιείς για γρήγορο καθαρισμό υγρά μαντηλάκια ειδικά για την περιοχή σου, όπως τα Lactacyd Wipes.

3. Καλό σκούπισμα. Μετά το ντουζ η το πλύσιμο της περιοχής είναι απαραίτητο να σκουπίζεσαι καλά για να αποφύγεις την παρουσία μυκητών λόγω της υγρασίας. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται το σκούπισμα να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό για την αποφυγή της μετακίνησης μικροβίων στον κόλπο. Το ίδιο ισχύει και για τους καλοκαιρινούς μήνες, όσον αφορά το σκούπισμα μετά την παραλία.

4. Ειδικά ξυραφάκια. Η χρήση ξυραφιού γενικά δεν ενδείκνυται για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς κάνει το δέρμα περισσότερο επιρρεπές σε ερεθισμούς. Γι’ αυτό, αν χρησιμοποιείς ξυραφάκι προτίμησε ένα με πολλές λεπίδες και στρογγυλεμένη κεφαλή για ασφαλέστερη εφαρμογή. Επίσης, προτίμησε μίας χρήσης, για να αποφύγεις τη μόλυνση με άλλα σημεία του κορμιού. Τέτοια ξυραφάκια είναι τα Gilette Venus Treasures για άνετο ξύρισμα. Απόφυγε να τα τοποθετείς σε σημεία του μπάνιου με υγρασία και λιμνάζοντα νερά.

5. Συμπληρώματα προβιοτικών. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα ωφέλιμα βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) είναι εκείνα που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς κολπικής χλωρίδας. Τα προβιοτικά όχι μόνο αποκαθιστούν τις κολπικές διαταραχές, αλλά προλαμβάνουν και τέτοιου είδους λοιμώξεις και δρουν ενισχυτικά στις περιόδους πρόσληψης αντιβιοτικών και στρες. Τα Intermed Eva Biolact μπορούν να γίνουν σύμμαχός σου σε αυτό.

6. Παιδική πρόληψη. Η σωστή εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα υγιεινής και υγείας από μικρή ηλικία τα βοηθά να γίνουν υπεύθυνοι και ενημερωμένοι ενήλικες, αλλά και να αποφύγουν προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν. Μάθε στη μικρή σου ότι η καθημερινή σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής της είναι σημαντική. Βρες στο Livy προϊόντα καθαρισμού της περιοχής για κορίτσια, όπως το Frezyderm Sensitive Kids Intim Girl Foam και προβιοτικά για ενίσχυση της φυσικής χλωρίδας, όπως το Intermed Biolact Start.

Φρόντισε την ευαίσθητη περιοχή σου και αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα ερεθισμών με όλα τα προϊόντα που σου προτείνει το LIVY εδώ!






NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency