5+1 «μυστικά» για φθινοπωρινά χαμόγελα

Όσο οι μέρες μικραίνουν και δύει ο ήλιος όλο και πιο νωρίς, κάνοντας τις νύχτες μεγαλύτερες, τόσο οι φωτεινές εικόνες από τον καλοκαιρινό ουρανό και τα μπάνια των διακοπών ξεθωριάζουν, και τη θέση τους παίρνουν κίτρινα φθινοπωρινά χρώματα, σκούρες αποχρώσεις και μελαγχολικές στάλες βροχής. Από την άλλη, η καθημερινότητα «εκφράζει» πιο έντονα απαιτήσεις που το καλοκαίρι –έστω και για λίγο– είχαν ξεχαστεί, επιτάσσοντας την επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα που δεν μας ευχαριστεί. Έτσι γινόμαστε πιο σκεπτικοί, πιο απόμακροι, λιγότερο ευδιάθετοι και πιο...φθινοπωρινοί. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή;

5+1 «μυστικά» για φθινοπωρινά χαμόγελα

1.Θέτουμε καινούριους στόχους: Η μετάβαση από τη θερινή περίοδο στο φθινόπωρο συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνουμε μια καινούρια αρχή, θέτοντας νέους στόχους, άμεσους, εφικτούς και ρεαλιστικούς. Έτσι, μπορούμε να σκεφτούμε τι θα θέλαμε να πετύχουμε το επόμενο διάστημα, να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας και να σημειώσουμε ένα προς ένα τα βήματα που χρειάζονται προκειμένου να οδηγηθούμε με επιτυχία στην επίτευξη του στόχου μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να μη βυθιστούμε στον καναπέ, αλλά να καταπολεμήσουμε την αδράνεια και το αίσθημα κούρασης της φθινοπωρινής μελαγχολίας.

2.Λέμε «όχι» στην αναβλητικότητα: Αναδιοργανώνουμε την καθημερινότητά μας, εντάσσοντας δραστηριότητες που συνήθως αναβάλλαμε, όπως π.χ. η γυμναστική, η σωστή διατροφή ή ακόμα και οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς. Αυτή η τακτική θα μας δώσει έμπρακτα την αίσθηση ότι «αύριο ξημερώνει μια καινούρια ημέρα», γεγονός που θα καταπολεμήσει την ανία, την απραξία και το «βάρος» των αρνητικών σκέψεων που προκύπτουν από την εσωστρέφεια και τη μονοτονία.

3.Σκεφτόμαστε θετικά: Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες, αλλά και τα απωθημένα μας μπορούν να «χρωματιστούν» με μια θετική, ρεαλιστικά αισιόδοξη εκδοχή. Είναι ένας καλός τρόπος να αισθανθούμε καλύτερα, με περισσότερη ενέργεια και ψυχική δύναμη ενάντια στη μελαγχολική διάθεση του φθινοπώρου.

4.Κάνουμε «διάλειμμα»: Σε περιόδους θλίψης, άγχους και κακής διάθεσης, είναι χρήσιμο (όσο και απαραίτητο) να «αποδράσουμε» κάπου, αλλάζοντας περιβάλλον, αποκτώντας καινούρια ερεθίσματα και χαλαρώνοντας ευχάριστα. Ακόμα και αν οι διακοπές έχουν μόλις τελειώσει, θα ωφελούσε να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή ή να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα και να γνωρίσουμε κρυμμένες ομορφιές της περιοχής μας. Η αλλαγή παραστάσεων θα φρεσκάρει τις σκέψεις μας και θα μας ανακουφίσει σωματικά και ψυχικά από τα επιβαρυντικά συμπτώματα της μελαγχολίας.

5.Επιζητάμε αλλαγές: Στη διακόσμηση του σπιτιού, στα ρούχα, στα μαλλιά, στις συνήθειες, στην καθημερινότητα. Άλλωστε, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των αλλαγών. Και «αλλάζουμε» σημαίνει εξελισσόμαστε, μαθαίνουμε, προχωράμε μπροστά, προκειμένου να ζούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

6.Δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες μας: Αναγνωρίζουμε τα «θέλω» μας, βάζοντας με αποφασιστικότητα στην άκρη όσα περισσότερα «πρέπει» μπορούμε. Όταν φροντίζουμε σωστά και όχι εγωιστικά τον εαυτό μας, θα έχουμε πιο υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω μας, αλλά και με εμάς τους ίδιους. Και αυτή είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε μελαγχολία και θλίψη.

Τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ο ιδανικός σύμμαχος για το φθινόπωρο. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της. Θα τα βρούμε στα λιπαρά ψάρια, όπως ο άγριος σολομός, οι αντσούγιες και οι σαρδέλες. Οι ξηροί καρποί (ειδικά τα καρύδια) και οι σπόροι λιναριού είναι επίσης πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, της οποίας τα χαμηλά επίπεδα εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Το αβοκάντο, η βρώμη και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές τέτοιων βιταμινών. Η Β12 βρίσκεται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Βιταμίνη D: Έχει συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Όμως δεν υπάρχουν πολλές πηγές τροφίμων με βιταμίνη D, καθώς αυτή συντίθεται όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο. Μέσω της διατροφής θα τη λάβουμε από τους κρόκους των αυγών και τα λιπαρά ψάρια.
  • Μαγνήσιο: Δρα ενάντια στην κατάθλιψη και το άγχος. Πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα καρύδια.

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency