Νηστεία και συμπληρώματα διατροφής

Να νηστεύει κανείς ή να μη νηστεύει; Ιδού η απορία, η οποία μπορεί να  κυριαρχεί στο μυαλό μας από την Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με τον ορθόδοξο χριστιανισμό, η μεγάλη τεσσαρακοστή, η οποία αποτελεί προετοιμασία για τη συμμετοχή στα Σωτήρια Πάθη του Χριστού και  τη  χαρά της Ανάστασης, θεωρείται η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου!

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιλογή των νηστίσιμων γευμάτων δεν σχετίζεται μόνο με θρησκευτικά ζητήματα, αλλά αναδεικνύεται ως μοντέρνα και δημοφιλής διατροφική τάση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να απέχει κατά διαστήματα από ζωικές τροφές. Με αυτόν τον τρόπο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι διαμορφώνει ένα ισορροπημένο και υγιές περιβάλλον για να υποστηρίξει τις λειτουργίες του, ενώ παράλληλα απομακρύνονται οι τοξίνες που προκύπτουν από το μεταβολισμό των ζωικών τροφών.

Τι συμβαίνει όμως με τα μικροθρεπτικά συστατικά; Συνήθως, υπάρχουν εναλλακτικές φυτικές πηγές για τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που λαμβάνει κανείς από τα γαλακτοκομικά ή το κρέας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σίδηρος, που βρίσκεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας ή το συκώτι, αλλά ταυτόχρονα περιέχεται στις φακές και το σπανάκι. Βέβαια, στην περίπτωση της φακής, για να πάρει κανείς τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σιδήρου θα πρέπει να καταναλώσει μισό κιλό!

Αν και το παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί ακραίο, αποδεικνύει ότι οι φυτικές επιλογές πολλές φορές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα τις ζωικές στο πλαίσιο της θρεπτικής αξίας. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σας επηρεάζει και να σας αποτρέπει από τη νηστεία. Αν επιθυμείτε να νηστέψετε, υπάρχει τρόπος να το κάνετε, χωρίς να στερηθείτε κανένα συστατικό. Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά σας είναι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Ακολουθούν οι σημαντικότερες κατηγορίες συμπληρωμάτων που μπορούν να αναπληρώσουν τα «κενά» σε ένα νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής:

  • Πολυβιταμίνες

Η κάλυψη των καθημερινών απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι δύσκολη ακόμη και σε κανονικές δίαιτες. Γι’ αυτό, οι πολυβιταμίνες παρουσιάζονται ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των νηστειών. Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν όλες τις βιταμίνες Α, D, E, K και C, αλλά και πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, καθώς εμπλέκονται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης, σε ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης περιλαμβάνονται συνήθως και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που ολοκληρώνουν τη διατροφική πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

  • Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτήρια του εντέρου που φέρνουν σε ισορροπία την εντερική χλωρίδα και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του οργάνου. Στη νηστεία, η συμπλήρωση με συμπληρώματα προβιοτικών είναι απαραίτητη για δύο λόγους. Αρχικά, η χλωρίδα του εντέρου διαταράσσεται με την οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Η διακοπή των ζωικών τροφών και η στροφή σε νηστίσιμα γεύματα, που είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, φέρνει διαταραχές στο έντερο που συνήθως εκδηλώνονται με δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, τυμπανισμό ή και μετεωρισμό. Από την άλλη μεριά, ο οργανισμός κάνει ένα διαρκή αγώνα να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Τα προβιοτικά δρουν στον εντερικό βλεννογόνο, αυξάνοντας την ικανότητά του να απορροφά από τις τροφές ή από άλλα συμπληρώματα διατροφής θρεπτικά συστατικά.

  • Σίδηρος & Ασβέστιο

Ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι δύο πολύτιμα μέταλλα που το σώμα μας έχει ανάγκη καθημερινά. Αν και υπάρχουν και για τα δύο διατροφικές επιλογές που είναι φυτικής προέλευσης και άρα νηστίσιμες, είναι δύσκολο να λάβει κανείς όλη την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μόνο από αυτές. Ενδεικτικά, ένας ενήλικας χρειάζεται 800mg ασβεστίου την ημέρα, ποσότητα αρκετά μεγάλη που δε βρίσκεται ακόμα και στις συνηθισμένες μερίδες γαλακτοκομικών. Με τη χρήση ενός συμπληρώματος σιδήρου μειώνεται η κόπωση, ενώ με ένα αντίστοιχο ασβεστίου επιτυγχάνεται ενδυνάμωση σε οστά και δόντια.

Σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής την περίοδο της νηστείας εμπιστευτείτε το φαρμακοποιό σας. Αναζητήστε στο φαρμακείο, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων συμβούλων υγείας, τα συμπληρώματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας και φέρουν την ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για χορτοφάγους.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2021
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency