Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο;

Η εποχική τριχόπτωση που εμφανίζεται τους φθινοπωρινούς μήνες είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει για την ανανέωση της τρίχας μας.

Πιο συγκεκριμένα η τρίχα αποτελείται από ζωντανά κύτταρα, και όπως κάθε κύτταρο, έχει διάρκεια ζωής.  Όπως γνωρίζουμε εξάλλου ο οργανισμός μας ανανεώνει τακτικά όλα τα κύτταρα του σώματος μας. Το ίδιο  ακριβώς συμβαίνει  και με τα μαλλιά μας. Έτσι με  το που μπαίνει ο Οκτώβρης πάρα πολλές γυναίκες, όπως και άνδρες, παρατηρούν μια ξαφνική τριχόπτωση που σε κάποιους ίσως είναι πιο έντονη και δημιουργεί φόβο για το μέλλον των μαλλιών τους.

Είναι φυσιολογική η εποχική τριχόπτωση;

Ξεκινάμε τονίζοντας πως είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100 με 150 τρίχες καθημερινά κι επειδή διαθέτουμε τουλάχιστον 100.000 τρίχες, η απώλεια αυτή δεν είναι αισθητή.  Επίσης, όσο πιο νέοι είμαστε, τόσο πιο εύκολα η τρίχα που πέφτει αντικαθίσταται από μια νέα. Ωστόσο μετά την μέση ηλικία η αναπλήρωση των τριχών γίνεται με αργό ρυθμό. Πρέπει φυσικά να διευκρινήσουμε ότι  αυτά τα δεδομένα ισχύουν για τις τρίχες που απλά πέφτουν κι όχι για εκείνες που σπάνε, καθώς το σπάσιμο είναι σημάδι αδυναμίας των μαλλιών μας.

Υπάρχει τέλος και η περίπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης είναι παθολογικό και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες.

Πως θα σταματήσουμε την εποχική τριχόπτωση και θα ανανεώσουμε τα μαλλιά μας;

Η τρίχα, όπως κάθε άλλο όργανο του οργανισμού, έχει ανάγκη καθημερινά από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για να έχει μια υγιή δομή και όψη. Αυτό σημαίνει πως ειδικά την περίοδο μετά το καλοκαίρι, όπου τα μαλλιά έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο, τη ζέστη και τη θάλασσα, είναι σημαντικό να τα τροφοδοτήσουμε με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα επαναφέρουν την ελαστικότητα και τη λάμψη τους.

Ας δούμε μαζί ποια είναι τα πολύτιμα αυτά συστατικά που θα ανανεώσουν τα μαλλιά μας:

  • Βιοτίνη. Η βιοτίνη ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο ρόλος της στον οργανισμό είναι η ενεργοποίηση ενζύμων που εμπλέκονται με την ανάπτυξη των κυττάρων, γεγονός που την καθιστά σημαντική σε ιστούς και όργανα που αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως είναι τα μαλλιά.
  • Βιταμίνη Α. Αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία πέρα από τη δράση της στη φυσιολογική όραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νέων κυττάρων. Δεδομένου ότι τα μαλλιά για να μακρύνουν έχουν ανάγκη από συνεχή ανανέωση κυττάρων καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι για αυτά η βιταμίνη Α.
  • Βιταμίνη C. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ρόλο της στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικός επίσης είναι και ο ρόλος της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο συμβάλλει στην ελαστικότητα των ιστών, με αποτέλεσμα μαλλιά που δεν «σπάνε». Παράλληλα, συμβάλλει και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συχνά συνδέονται με την τριχόπτωση.
  • Ψευδάργυρος. Βασικό ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό που συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του. Είναι απαραίτητος για τη σύνθεση νέων κυττάρων, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης η οποία αποτελεί βασική πρωτεΐνη της τρίχας. 
 ΒΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ LIVY

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency