Πως τα συναισθήματα επηρεάζουν το δέρμα μας;

Όσοι ασχολούνται αρκετά με την περιποίηση του προσώπου, γνωρίζουν πολύ καλά πως τα πάντα στην καθημερινότητά μας μπορούν να επηρεάσουν την επιδερμίδα μας. Από τις τροφές που καταναλώνουμε και το κλίμα του περιβάλλοντος που ζούμε μέχρι και την ποιότητα των προϊόντων που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας. Ωστόσο, σπάνια σκεφτόμαστε ότι ακόμη και τα συναισθήματα που βιώνουμε ανά περιόδους μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της επιδερμίδας μας.

Για παράδειγμα, μήπως έχετε παρατηρήσει πως όταν βιώνουμε ευχάριστες καταστάσεις αμέσως ολόκληρο το πρόσωπο μας φωτίζεται και η επιδερμίδα μας φαίνεται αναζωογονημένη και λαμπερή λες και μόλις βγήκαμε από κάποιο ινστιτούτο περιποίησης;

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι η συναισθηματική μας κατάσταση έχει πράγματι αντίκτυπο και στο δέρμα μας. Άραγε πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν το δέρμα μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα; Τελικά μήπως το μυστικό για τέλεια επιδερμίδα βρίσκεται στην ψυχολογική μας κατάσταση;

Αγάπη

Εδώ έχουμε πολύ καλά νέα! Η λάμψη που λένε ότι έχουν όσοι νιώθουν συναισθήματα αγάπης/έρωτα τελικά πραγματικά ισχύει. Όταν ερωτευόμαστε παράγουμε την ορμόνη οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη του έρωτα» ή «ορμόνη της ευτυχίας», η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Η ορμόνη αυτή μειώνει αρκετούς από τους φλεγμονώδεις παράγοντες που επιβραδύνουν την επούλωση. Έτσι, περισσότερη οξυτοκίνη σημαίνει μείωση των ερεθισμών και περισσότερη λάμψη. Η οξυτοκίνη βοηθά, επίσης, στη μείωση της παραγωγής κορτιζόλης στο σώμα, μια ορμόνη του στρες που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά το δέρμα.

Άγχος

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται όταν βιώνουμε συναισθήματα άγχους. Στην περίπτωση που βρισκόμαστε συχνά σε μια τέτοια κατάσταση η επιδερμίδα επιβαρύνεται σημαντικά.

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν φλεγμονή και λιπαρότητα και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φλεγμονώδη κύτταρα προκαλούν μείωση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό.

Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να συμβάλουν και στη μείωση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος. Με άλλα λόγια, το στρες όχι μόνο μπορεί να κάνει το δέρμα ευαίσθητο στον ερεθισμό, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητά του να παραμένει ενυδατωμένο. Όπως γνωρίζουμε, η απώλεια υγρασίας οδηγεί σε ορατή ξηρότητα και ρυτίδες του δέρματος.

Διανύουμε μια εποχή που δυστυχώς το άγχος έχει καταβάλει αρκετά άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε, όπως yoga, γυμναστική, βόλτες στη φύση, η έναρξη κάποιας ασχολίας που μας αποφορτίζει, ελεύθερος χρόνος με φίλους κ.α.

Θλίψη

Όλοι συμφωνούμε πως οι άνθρωποι που νιώθουν συχνά λυπημένοι ή έχουν συμπτώματα κατάθλιψης διαθέτουν ωχρό δέρμα. Μάλιστα, τα δάκρυα μακροπρόθεσμα προκαλούν ρυτίδες στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών και ξηραίνουν την επιδερμίδα.

Ενθουσιασμός

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν νιώθετε έντονο ενθουσιασμό για κάτι η επιδερμίδα σας κατακλύζεται από ένα υγιές και λαμπερό χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί διαστέλλονται χιλιάδες τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται στο δέρμα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και όταν γυμναζόμαστε ή κάνουμε ένα καυτό ντους. Γενικότερα, όταν τα τριχοειδή αγγεία είναι διεσταλμένα, όλο το πρόσωπο παίρνει μια ρόδινη λάμψη και φαίνεται πιο ενυδατωμένο και απαλό.

Φυσικά και δεν μπορούμε συνεχώς να νιώθουμε συνεχώς ενθουσιασμό, ωστόσο μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου που ενισχύουν τη λάμψη. Συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C αποτελούν τα απόλυτα δραστικά συστατικά που ενεργοποιούν τη λάμψη και συμβάλλουν στην ενίσχυση του κολλαγόνου.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency