Πώς να φροντίσετε το σύγκαμα του μωρού σας.

Επειδή «το μωρό που δεν συγκάηκε ποτέ», μάλλον είναι μία ταινία που δεν έπαιξε σε κανένα σπίτι με νεογέννητο, μην αγχώνεστε αν αλλάζοντας πάνα του μωρού, δείτε το δερματάκι του ερεθισμένο. Είναι και φυσιολογικό και αντιμετωπίσιμο.

Τόσα μωρά συγκαμένα;

Ναι! Ως και το ένα τρίτο των βρεφών εμφανίζει ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας κάποια στιγμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει είτε λόγω της τριβής της πάνας με το βρεφικό δερματάκι είτε γιατί τα ούρα ή τα κόπρανα της πάνας ήρθαν σε παρατεταμένη επαφή με το δέρμα του μωρού -που είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο ευαίσθητο από των ενηλίκων και ερεθίζεται πιο γρήγορα.

Βήματα πίσω για βήματα μπροστά

Πριν φτάσετε να δείτε το δερματάκι στου μωρού σας συγκαμένο, υπάρχουν απλά καθημερινά βήματα που πρέπει να προηγηθούν για να προλάβετε τους ερεθισμούς.

Το γοργόν και χάριν έχει και ερεθισμούς δεν έχει! Εφόσον αντιληφθείτε έγκαιρα ότι το μωρό σας λέρωσε την πάνα του, την αλλάζετε αμέσως και η τριβή της με τα τσισάκια δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει ερεθισμούς.

Βολική ναι, αποτελεσματική όχι! Όσο κι αν σας φαίνεται πρακτική μία συγκεκριμένη πάνα, αν δεν είναι σούπερ απορροφητική ώστε να μένει δέρμα του μωρού στεγνό, μπορεί να γίνει αιτία για συχνό σύγκαμα.

Με ευαισθησία στην ευαισθησία! Το δερματάκι του μωρού ερεθίζεται εύκολα, γι’ αυτό, κατά τον καθαρισμό της μηρογεννητικής περιοχής, χρησιμοποιούμε πάντα προϊόντα με ουδέτερο pH για να διατηρήσουμε τα φυσιολογικά επίπεδα pH της περιοχής.

Βάλτε φραγμό στο πρόβλημα! Όταν το δέρμα του μωρού απομονώνεται από τη υγρασία και τις εκκρίσεις που προκαλούν ερεθισμούς-χωρίς να παρεμποδίζεται βέβαια η φυσιολογική αναπνοή του- τότε είναι πιο δύσκολο να συγκαεί το μωρό. Αυτό ακριβώς σας εξασφαλίζει η απαλή, προστατευτική και αδιάβροχη κρέμα αλλαγής πάνας. Aν βέβαια παρά την προστασία, εμφανίστηκαν σημάδια συγκάματος, εφόσον είναι σύμφωνος και ο παιδίατρός σας, μπορείτε πριν από την κρέμα αλλαγής πάνας, να κάνετε επάλειψη με μία κρέμα, κατάλληλη και για βρέφη που μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τον δερματικό φραγμό του μωρού.

Προσοχή στο τρίψιμο! Όταν σκουπίζετε την περιοχή γύρω απ’ την πάνα, την ερεθίζετε. Γι’ αυτό, χρειάζονται απαλές ταμποναριστές κινήσεις.

Προς τι η βιασύνη; Θα τη βάλετε την επόμενη πάνα αλλά πριν, πρέπει να μείνει γυμνό το δερματάκι του μωρού, για να πάρει λίγο αέρα. Θυμηθείτε πως η υγρασία και οι ερεθισμοί είναι κολλητά φιλαράκια.

Μεθοδικότητα και σωστή καθημερινή φροντίδα χρειάζεται για να κρατήσετε την υγρασία μακριά και το σύγκαμα ακόμα παραπέρα. Και εξάσκηση, μην ξεχνιέστε!

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency