Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Εάν απολαύσατε τα εδέσματα του Πασχαλινού τραπεζιού, και θέλετε τώρα να ακολουθήσετε ένα εφταήμερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης για να απαλλαχθείτε από τις γιορτινές τοξίνες και τα κιλά, τότε καλωσορίσατε στον κόσμο της δίαιτας αποτοξίνωσης!

Τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Πρόκειται για εμπορικές δίαιτες αστραπή που διαρκούν από 5 μέχρι 30 ημέρες και περιλαμβάνουν την αποκλειστική κατανάλωση χυμών ή τη χρήση καθαρτικών/ διουρητικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι υπέρμαχοι των προγραμμάτων αυτών προβάλλουν ισχυρισμούς υγείας όπως η αποβολή των τοξινών από το σώμα, η απώλεια βάρους, η μείωση της κόπωσης, των γαστρεντερικών διαταραχών και των φλεγμονών. Δεδομένου ότι το 75% των ατόμων που κάνουν δίαιτα, δηλώνουν πως υιοθετούν κάποια «αποτοξινωτική» συνήθεια, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αντίστοιχο  διατροφικό πρόγραμμα.

Ποιες είναι οι τοξίνες που επιβαρύνουν τον οργανισμό;

Ως τοξίνες ορίζονται οι ουσίες εκείνες οι οποίες παράγονται από τα φυτά, τα ζώα ή άλλους μικροοργανισμούς και επιβαρύνουν την υγεία του ανθρώπου. Βέβαια, καμία από τις εμπορικές δίαιτες αποτοξίνωσης δεν ονομάζει τις τοξίνες  που απομακρύνει. Η προσέγγισή τους είναι γενική, και αναφέρονται περισσότερο σε συστατικά της διατροφής όπως η ζάχαρη, τα λιπαρά και η γλουτένη, που θεωρούνται από κάποιους η αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.

Είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελεσματικές;

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των διαιτών αποτοξίνωσης στην απομάκρυνση τοξινών, παρότι υπάρχουν κάποιες πρώιμες επιστημονικές μελέτες ελάχιστες από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί στο άνθρωπο. Από τα πλέον γνωστά συστατικά της διατροφής που αποδεδειγμένα παίζει το ρόλο του στην απομάκρυνση του υδραργύρου από το σώμα είναι το σελήνιο των Brazilian nuts, του χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος, των οστρακοειδών και των μανιταριών. Εάν τώρα αναρωτιέστε αν τελικά θα χάσετε βάρος, η απάντηση είναι πως φυσικά θα δείτε τη ζυγαριά να κατεβαίνει αφού μειώνετε δραματικά τις θερμίδες που λαμβάνετε. Στο σημείο αυτό της απότομης απώλειας βάρους κρύβονται δυο μειονεκτήματα: η στέρηση από τον οργανισμό πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, αλλά και η αυξημένη πιθανότητα να «πάρετε» το βάρος πίσω! Μήπως λοιπόν πρέπει να σκεφτείτε εάν αξίζει τον κόπο η προσπάθεια;

Είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης επικίνδυνες;

Όπως ήδη αναφέραμε οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποδίδουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, και θρεπτικών συστατικών. Από τη μία πλευρά ενδεχομένως να αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έχει όμως παρατηρηθεί πως είναι φτωχές σε χορταστικές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες για το μυϊκό σύστημα, καλά λιπαρά για τον εγκέφαλο και άλλες καταλυτικές για το μεταβολισμό διατροφικές ουσίες. Επιπλέον δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες έχει αποδειχθεί πως επιβραδύνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν το αίσθημα της κόπωσης.

Το σώμα μπορεί να κάνει από μόνο του αποτοξίνωση;

Το ανθρώπινο σώμα έχει αναπτύξει πολύπλοκα συστήματα αποτοξίνωσης με σημαντικότερο «φίλτρο» το συκώτι. Εάν λοιπόν θέλετε να «αποτοξινωθείτε», το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να θωρακίσετε τη λειτουργία του οργάνου αυτού μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ, πρόσθετης ζάχαρης και λιπαρών.

Η αλήθεια στο αδυνάτισμα

Παρά τις υποσχέσεις των celebrities οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν αποτελούν ασφαλή και ισορροπημένη μέθοδο για να χάσετε βάρος. Οι χυμοί δεν είναι μονόδρομος! Η ουσιαστική απώλεια λίπους και βάρους χρειάζεται επιμονή και υπομονή, ισορροπημένη διατροφή και ήπια άσκηση:

  • Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
  • Προτιμήστε ποικιλία πρωτεϊνών από κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια, γαλακτοκομικά και αυγά.
  • Βάλτε τα προϊόντα ολικής άλεσης στη ζωή σας.
  • Καταναλώστε σωστές μερίδες.

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency