Ακμή: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η ακμή είναι το συνηθέστερο πρόβλημα στους εφήβους . Σχεδόν όλοι οι έφηβοι θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό.  Μάλιστα το 85% έχει αυτό που λέμε φυσιολογική κοινή ακμή. Ένα όμως 15% έχει πιο «επιθετική» ακμή, που θα χρειαστεί τη γνώμη ενός δερματολόγου, ενώ θα πρέπει παράλληλα να ακολουθήσει κάποια ειδική αγωγή.

Η ακμή επίσης, δεν απασχολεί μόνο τους εφήβους, αλλά και αρκετούς ενήλικες που με μεγάλη αναστάτωση βλέπουν ότι η εφηβική τους ακμή ουδέποτε τους εγκατέλειψε ή ότι ξαφνικά στα 30 τους εμφανίζουν σπυράκια στο πρόσωπο.

Τι είναι όμως η ακμή; Η ακμή είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους, που λέγεται σμήγμα, διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, ράχη και στήθος. Επίσης, επειδή η ακμή συνοδεύεται και από αυξημένη παραγωγή λίπους, τα άτομα που πάσχουν από ακμή παραπονούνται συχνά για λιπαρότητα στο δέρμα τους.

Η ακμή εκδηλώνεται με διάφορες βλάβες στο δέρμα , όπως για παράδειγμα τα σπυράκια, με κυριότερες τους φαγέσωρες  οι οποίοι είναι μαύρα στίγματα ή μικρές λευκές διογκώσεις, τις βλατίδες, δηλαδή σκληρά συμπαγή σπυράκια, συνήθως κόκκινα και επώδυνα  και τις φλύκταινες, με άλλα λόγια  μη συμπαγή σπυράκια που στην περίπτωση της ακμής περιέχουν πύο. Η ακμή δεν κρύβει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει μόνιμα σημάδια και ουλές.

Βασικά μέτρα προστασίας  που περιορίζουν τα σπυράκια και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μόνιμων σημαδιών είναι τα παρακάτω:

  • Τα σπυράκια δεν πρέπει να σπάζονται, να πειράζονται με τα χέρια και να μην γίνεται καθαρισμός σε ειδικούς επαγγελματίες όσο είναι σε έξαρση η ακμή
  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο
  • Πλύσιμο του προσώπου πρωί – βράδυ για να απομακρύνονται οι ρύποι
  • Συχνή αλλαγή πετσέτας προσώπου και μαξιλαροθήκης
  • Περιορισμός του άγχους

Δεν ξεχνάμε επίσης τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η σωστή επιλογή των κατάλληλων τοπικών προϊόντων για το ακνεϊκό δέρμα . Έτσι η καταπολέμηση της ακμής ξεκινάει με τον αποτελεσματικό καθαρισμό του δέρματος. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τζελ καθαρισμού, σαπούνια και ποιοτικές λοσιόν για την ακμή. Κατά καιρούς το δέρμα σας χρειάζεται πίλινγκ που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και επιταχύνει την ανάπλαση του. Επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού δέρματος χωρίς αλκοόλ γιατί δεν ερεθίζουν την επιδερμίδα και δεν την ξηραίνουν. Μην ξεχνάτε τέλος ότι κατά  τη διάρκεια της ημέρας, απαγορεύεται να αγγίζετε χωρίς λόγο το καθαρισμένο δέρμα.  Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να  μεταφέρετε ανεπιθύμητα βακτήρια στα σημεία με ακμή. 

Ένα καθαρισμένο δέρμα απαιτεί επίσης πολύ καλή ενυδάτωση. Μπορείτε να την επιτύχετε με  ειδικές κρέμες προσώπου για ακμή ή ορούς. Μία φορά την εβδομάδα εφαρμόστε μάσκα προσώπου για ακμή για να δώσετε στο δέρμα σας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Για τα έντονα συμπτώματα της ακμής υπάρχουν προϊόντα εντατικής διόρθωσης, τα οποία όχι μόνο θεραπεύουν τα σπυράκια αλλά συγχρόνως αποτρέπουν τη δημιουργία ανεπιθύμητων ουλών. Μπορείτε, τέλος,  να συμπληρώσετε την καθημερινή σας φροντίδα χρησιμοποιώντας κρέμα με χρώμα για την ακμή προκειμένου να ενοποιήσετε τον τόνο της επιδερμίδας σας. 

ΒΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΣΤΟ LIVY.GR

 

 

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency