Aναζητώντας κίνητρα για γυμναστική

O χειμώνας, η πολύμηνη καραντίνα, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ψυχική κόπωση, αλλά και οι προσωπικές μας υποχρεώσεις είναι βέβαιο ότι επηρέασαν αρνητικά την επιθυμία μας για άσκηση.

Καθώς, όμως, επιστρέφουμε σε μια ομαλή καθημερινότητα, και ενώ το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ, η απόφασή μας για «ολική επαναφορά» κερδίζει έδαφος.

Με την προϋπόθεση ότι η υγεία μας μάς επιτρέπει να ασκηθούμε, το μόνο που μένει είναι να βρούμε το κίνητρο... ώστε η απόφαση να γίνει πράξη!

Περί κινήτρων

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και, στην περίπτωση της επιστροφής μας στις παλιές, καλές μας συνήθειες μετά από καιρό, η προετοιμασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πριν ξεκινήσουμε, λοιπόν, και προκειμένου να στεφθεί η προσπάθειά μας με επιτυχία, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τα εξής:

Για ποιο λόγο ξεκινάμε;

Πολλοί από εμάς αθλούνται γιατί θέλουν να έχουν μια εικόνα που τους αρέσει και να είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση, άλλοι γιατί θεωρούν ότι η βελτιωμένη εξωτερική εικόνα θα τους κάνει περισσότερο αρεστούς στους άλλους, γιατί είναι trend της εποχής μας, γιατί είναι ένας τρόπος να κάνουν γνωριμίες, γιατί «πρέπει» για λόγους υγείας, επειδή τους το έχει συστήσει ο γιατρός ή ο διατροφολόγος τους.

Πριν ξεκινήσουμε, λοιπόν, είναι κρίσιμο να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο πήραμε ξανά αυτή την απόφαση και να επιλέξουμε την άσκηση που μας ταιριάζει ώστε να πετύχουμε – εκτός των άλλων- υψηλότερα επίπεδα ψυχικής & σωματικής υγείας!

Τι άσκηση θέλουμε να κάνουμε;

Εφόσον έχουμε βρει το εσωτερικό μας κίνητρο, θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της άσκησης. Ακόμα και αν στο παρελθόν η άσκηση ήταν συνώνυμη του γυμναστηρίου, ίσως αυτή τη φορά να σημαίνει ότι θα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας περισσότερη δραστηριότητα και κίνηση. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας περπατώντας ή ποδηλατώντας, εφόσον είναι εφικτό.

Μήπως μας βοηθήσει η παρέα μας;

Όποιο «δρόμο» και αν επιλέξουμε, σημασία έχει να είμαστε συνεπείς και να μην απογοητευόμαστε σε περίπτωση που νιώθουμε ότι δεν διαθέτουμε αποθέματα ενέργειας. Στη συνέπεια και τη δέσμευσή μας θα μπορούσε να συμβάλλει και η ύπαρξη ενός «συντρόφου στην άσκηση». Με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από τη μορφή της άσκησης, είναι βέβαιο ότι θα την εκτελούμε πιστά και με μεγαλύτερη χαρά.

Πώς θέλουμε να ξεκινήσουμε;

Καλό είναι να επανέλθουμε σταδιακά. Στην αρχή μπορεί ο στόχος μας να είναι μόλις 10 λεπτά άσκησης την ημέρα. Ή να θέλουμε να αφιερώνουμε μόνο 1-2 μέρες την εβδομάδα σε προπόνηση. Διαμορφώνουμε, με άλλα λόγια, μια ρουτίνα γυμναστικής με βάση τις δικές μας αντοχές και το εμπλουτίζουμε σιγά-σιγά, χωρίς να πιεζόμαστε.

Θυμόμαστε τα... βασικά

Πριν ξανά ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, και ιδίως εάν δεν αφηνόμαστε στην καθοδήγηση ενός ειδικού, «φρεσκάρουμε» τις γνώσεις μας σε βασικές ασκήσεις (καθίσματα, προβολές, κοιλιακούς, push-ups κ.ά.), καθώς και στις παραλλαγές τους.

Επιπλέον, δεν αμελούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία. Οι διατάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές γενικότερα, πόσο μάλλον όταν γυμναζόμαστε μετά από ένα διάστημα αδράνειας. Η προθέρμανση προετοιμάζει το σώμα μας για την αύξηση της δραστηριότητας και οι ασκήσεις χαλάρωσης επιτρέπουν στον καρδιακό ρυθμό να επιστρέψει στα κανονικά του επίπεδα. Επιπλέον, οι ασκήσεις αυτές αποτρέπουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Στην πράξη

Ακόμα και αν παλαιότερα ήμασταν συνεπείς στην άσκηση και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλό είναι να μην πιέζουμε τον εαυτό μας για υψηλές επιδόσεις τώρα που επανερχόμαστε. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να κάνουμε ένα βήμα τη φορά.

Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε, καθώς έτσι το σώμα μας θα μπορέσει να επανα-προσαρμοστεί και να «κατακτήσει» ξανά τις ασκήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ακούμε το σώμα μας

-Εάν μια κίνηση μάς προκαλεί έντονο πόνο, είναι καλύτερα να μην τη συνεχίσουμε.

-Επιπλέον, εάν νιώθουμε ότι το σώμα μας έχει καταπονηθεί αρκετά, φροντίζουμε ώστε να έχουμε μερικές ημέρες στην εβδομάδα για ξεκούραση. Και δεν απογοητευόμαστε, καθώς ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στην προηγούμενη καλή φυσική του κατάσταση.

 

NEWSLETTER

Eγγραφή στο newsletter του Livy.gr

To Livy θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Δώστε τη συγκατάθεσή σας για τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

© 2024
VISA
Κατασκευή & προώθηση Advisable Agency